Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Sen piti olla valkoinen

Kuva: Sen piti olla valkoinen

Sen piti olla valkoinen. Nimittäin Helsingin Olympiastadion keskiviikkoiltana Suomen ja Venäjän välisen merkittävän jalkapallon MM-karsinnan aikana. Mutta itse ottelun aikana nähtiin punaista – ja jopa ennen ottelua stadionin ulkopuolelle – aivan riittämiin. Puhumattakaan siitä, että vielä pelin jälkeen Suomen Huuhkajien kannattaja näki punaista, tosin nyt eri syistä. Siihen osasyy oli erittäin arka suomalaisesitys kentällä, vaikka Huuhkajilla piti olla ihan kaikki parhaat paikalla.

Se, että Olympiastadionin turvallisuusjärjestelyt pettivät pahasti, näkyi ja kuului sitten soihtujen palamisena sekä katsomossa että jopa stadionin juoksuradalla. Kaikki palava oli punaista. Palloliitto sai ensimmäisen ennakkovaroituksen siitä, minkälainen on jalkapallokannattajien voima katsomossa.

Normaalisti vierasjoukkueiden kannattajia ei Suomessa ole vastaavaa määrää näkynyt – ei niin missään lajissa. Palloliiton kautta Venäjälle oli myyty yli 4000 lippua ja nämä kannattajat oli sijoitettu kansainväliseen tapaan omaan katsomonosaansa. Mutta sitten petti turvapäällikkö Juha Karjalaisen suunnitelmat. Toiset 4000 lippua oli myyty Suomessa ja nämä kannattajat olivat sitten samoissa katsomonosissa kuin Suomifanit. Eikä enempää tarvittu, sillä jo Kolmen Sepän patsaalla taistelleet ”mustasilmäiset” fanit jaksoivat ylläpitää sekasortoa myös Olympiastadionilla.

Nyt nähtiin vasta alkunäytös. Mikäli Suomi jatkossa pääsee yhtä tärkeisiin otteluihin, niin ellei lipunmyyntiä organisoida kunnolla, niin ei kentällä tarvita edes Andrei Arshavinin kaltaisia taitureita – pelkkä katsomotaistelu kun hävitään, niin hävitään jopa kotietu, jonka piti olla Suomen etu.

Oppia tuli kantapään kautta
Eipä vastaavanlainen kannustajien lyöminen samoihin katsomoihin onnistu enää missään suurissa Euroopan jalkapallomaissa. Siellä tarkastetaan ensinnäkin kuka lipun saa, sitten hänet pistetään omalle häkkialueelle ja edessä on riittävästi turvamiesten tuhovoimaa.

Oli nytkin mellakkapoliisi paikalla sekä melkoinen määrä järjestyksen valvojia ja stadionin yllä pörräsi lopulta – ei huuhkaja, vaan poliisihelikopteri. Mitä todella olisi tapahtunut, jos Suomi olisi voittanut ottelun?

Tämä kaikki siis esimakua siitä mikä on jalkapallon vetovoima muualla Euroopassa tärkeissä otteluissa, sellaisiakin kun on tullut nähtyä. Nyt kun Venäjä Guus Hiddinkin johdolla on nousemassa yhdeksi maailman parhaaksi jalkapallomaaksi ja Pietarissa pelaa yksi maan parhaista joukkueista, niin tämä tilanne on tullut jäädäkseen.

Tosin se edellyttää, että Suomi on kärkitaistossa mukana. Nyt kun Kultainen sukupolvemme Sami Hyypiä, Jari Litmanen, Jussi Jääskeläinen, Joonas Kolkka, Jonatan Johansson ja Teemu Tainio vanhenee alta pois – eivät todennäköisesti yksikään pelaa enää näiden karsintojen jälkeen alkavissa EM-karsinnoissa – niin mehän jäämme näillä näkymin Mikael Forssellin varaan. Ei hääviltä vaikuta.

Mutta ensi viikolla Ruotsissa pelaa jo Suomen uusi sukupolvi EM-turnauksessa ja Stuart Baxter toivottavasti ymmärtää, ettei 23-vuotias kaksinkertainen Hollannin mestari Niklas Moisander ole suinkaan kokematon pelaaja!
Uusia lupauksia tulossa

Seuraaviin miesten arvoturnauksiin Suomen joukkueen on pakko nuorentua – oli sitten pääluotsi vaikka Timbuktusta. Nyt näyttää siltä, että Baxter on liikaa englantilaisen jalkapalloilun lumoissa. Nimittäin Fulhamin Valioliigan ryhmään silloin tällöin tällä kaudella vaihdosta päässyt Toni Kallio on saanut näyttönsä antaa.

Myös Sunderlandissa – tosin melko paljon peliaikaa terveenä – saanut Tainio alkaa olla iltatähtien joukossa ja vaikka Forssell pelasi kohtuullisesti Birminghamissa, niin ei edes siellä menestynyt – saati sitten Hannover 96-seurassa Bundesliigassa.
Mistä löytyvät ne tulevaisuuden Litit, Samit ja Jussit sekä Tintit?

Heitä on jo riittävästi kasvamassa ulkomaan sarjoissa ja mikä tärkeintä, myös kotimaan Veikkausliigassa on todellisia jalkapalloilijoiden alkuja tulossa. Tulevaisuuden miesten maajoukkue rakentuu yllättävän paljonkin ulkomaalaistaustaisten pelaajien varaan, mutta sisäänajo pitää alkaa viimeistään EM-karsinnoissa – osalla jo meneillään olevan MM-karsinnan aikana.
Seikka on saletti.


Otetaan nimiä esiin
Usein sanotaan, että helppo sitä on arvostella ja siirtää miehiä sivuun, mutta kyllä pitää vastata tähän huutoon. Meillä on kasvamassa nuorten 15. kesäkuussa Ruotsissa pelattavassa 21-vuotiaiden ryhmässä melkoinen määrä lupauksia.
Oli heitä toki mukana jo Baxterin valitsemissa Huuhkajissa, mutta mitä hyötyä on päästä ryhmään eikä kuitenkaan pääse pelaamaan. Jo useamman kerran mainitun Moisanderin lisäksi potentiaalisia kykyjä nykyisestä Venäjä-ottelusta tulevat jatkossa olemaan Veli Lampi (s. 1984), Roman Eremenko (s. 1987), Roni Porokara (s. 1983), Daniel Sjölund (s. 1983), Otto Fredriksson (s. 1981), Berat Sadik (s. 1986) ja Alexei Eremenko jr (s. 1983).

Ellei tuosta ryhmästä löydy tulevan EM-karsintajoukkueen runkopelaajia, niin johan on ihme. Ja mikäli tarvetta ilmaantuu, juuri tästä 21-vuotiaiden maajoukkueesta tulee sitten lisää helmiä sioille!

Pistetään heti kaupan päälle nimet Perparim Hetemaj (s. 1986) ja Mehmet Hetemaj (s. 1987) sekä Nicholas Otaru (s. 1986).
Nimiä riittänee ihan ensi alkuun?


Ei ryminällä vaan kasvattaen
Ehkä yllä tuli lueteltua ihan riittävästi nuoria lupauksia ja heitä riittää vielä lisää. FC Liverpool on jo huomioinut todella nuoren lupauksen. Lauri Dalla Valle on nimi joka kannattaa pistää muistiin ja nyt EM-lopputurnauksessa pelaava Teemu Pukki (Sevilla FC) on jo Espanjassa suositumpi pelaaja kuin me täällä pohjan perillä osaamme kuvitella!

Suomen EM-joukkueen kapteeni on Tim Sparv (s. 1987) ja hän pelaa nyt kotikentällään eli Halmstadissa Ruotsissa. Lisätään soppaan vielä Juha Hakola, Hollannin Heracles Almelo (s. 1987) ja Joona Toivio, Hollannin SC Telstar (s. 1988). Näillä pojilla riittää uskallusta lähteä kehittymään ulkomaille, elleivät omat Eerikkilän rahkeet ole riittävät.

Mitä olisikaan mikään nuorten lupausten ryhmä ilman satakuntalaista jalkapallon peruskoulua? Petri Viljanen, Timo Furuholm ja Aleksandr Kokko kuuluvat todellisten lupausten nimilistaan ja vielä saamme hämmästellä kuinka pitkälle FC PoPan kautta ponkaisee urallaan Rauman Pallo-Iirojen kasvattama Juho Lehtonen.

Jostain muistan lukeneeni, että jääkiekon puolella meillä ei ole tulossa kultaisia ikäluokkia useampaan vuoteen. Kun näitä nuorten jalkapalloilijoiden syntymävuosia katsoo, niin on tulossa useampi vuosikerta, joiden kohdalla puhuminen potkupallosta on jo kunnianloukkaus.


Kotiottelujen määrä
Miesten Ykköspesiksessä sekä Ulvilan Pesä-Veikot että Kankaanpään Maila ovat hienosti mukana sarjan kärkitaistossa ja tällä hetkellä voidaan teoriassa laskea, että kumpikin satakuntalaisseura on kärjessä.

Näin voi toki laskea, mutta kun kärkijoukkue Jyväskylän Kirillä on pelattuna 7 ottelua ja pisteitä koossa 17, niin ottelun vähemmän pelannut Ulvila on 16 pisteessä eli se menee voittamalla seuraavan ottelunsa jälkeen kärkeen.

Mutta sarja näyttää laatijansa näköiseltä sen jälkeen kun huomaa, että Kankaanpää on pelannut vasta 5 ottelua ja kerännyt piisteitä 14. Eli voittamalla molemmat kaksi otteluaan Kankaanpää onkin teoriassa kärkijoukkue! Että sil’tappaa.

Sunnuntaina Ulvilan Pesä-Veikot kohtaa Friitalan kentällä kello 17 alkavassa ottelussa Imatran Pallo-Veikot. Vastakkain ovat siis UP-V ja IP-V. Ulvila kävi keskiviikkona Köyliössä ja mukana oli jälleen jokeripyssyttäjä Petri Raittila, joka taisi sitten lopullisesti iskeä Lallit kolmella juoksulla. Ulvilan kannalta tärkeät kolme pistettä tulivat nimittäin jaksovoitoin 3-2 ja 3-2. Tasaista siis on.
Samaan aikaan kun Ulvilassa pelataan, niin pelataan myös Kankaanpäässä kello 17 alkava sarjaottelu, johon vastustajaksi saapuu Kempeleen Kiri. Eipä siinä ainakaan molempia maakunnan pelejä paljon samaan aikaan yksi ihminen katsele!

Ensi tiistaina käydään Ykkösen kärkiottelu Kiri-Ulvila Jyväskylässä ja 25. kesäkuuta kellot soivat Kankaanpäässä kun Ulvila on Pohjanlinnan kentällä vieraana.


Kotiottelujen suma
Porin Pesäkarhut pelaa tänään kello 18 naisten Superpesiksen ottelunsa Porin pesäpallostadionilla ja vastustajaksi saapuu Siilinjärven Pesis. Tiivis on Pesäkarhujen tahti, sillä sunnuntaina joukkue matkustaa Lappeenrantaan ja jo ensi tiistaina se kohtaa 16.6. kotonaan Lapuan Virkiän. On varma, että lukkari Sirpa Pollari saa äänijänteet Porissa auki ja onhan Virkiän ryhmässä mukana myös viime kaudella Porin Pesäkarhuissa pelannut Niina Mäkiviita.

Huomenna pelataan kello 15 alkaen Porin stadionilla jalkapallon naisten Liigan ottelu NiceF:n ja Lahden Kuusysin välillä. NiceF jopa yllätti asiantuntijat viime kierroksella voittamalla Pietarsaaren Unitedin vieraissa puhtaasti 3-0.

Valmentaja Jouni Joensuu kertoi, että nyt kun kaikki pelaajat ovat muuttaneet Poriin, niin treenit on saatu hoidettua kunnolla. Unitedin nigerialainen Rita Chikwelu (11 maalia) vartioitiin tehottomaksi ja keskikentällä alkaa yhteinen juoni löytyä. Erittäin tärkeässä keskikentän roolissa on Martta Mäkilä, jonka pelaaminen on mukavaa seurattavaa. NiceF:n alakerta on ollut vahvassa vireessä ja nyt pitää vartioida tehottomaksi Kuusysin viisi maalia viimeistellyt Sanni Seppälä.


FC PoPa vakiokierroksen pelissä

FC PoPa pelaa sunnuntaina miesten Ykkösen sarjaottelun Porin stadionilla kello 18.30 alkaen. Tämä ottelu kuuluu myös kotimaan vakiokierroksen otteluihin.

Ottelu on muuten etukäteen ajatellen erittäin vaarallinen, sillä vastustajaksi saapuu TP-47 Torniosta. Vastustaja on jo vaihtanut valmentajaa, sillä Oleg Eprintsev sai väistyä ja taisi pesuveden mukana mennä myös toiminnanjohtaja Kimmo Vaalto?

Tornio ei ole sarjassa tehnyt vielä maaliakaan ja nyt maalintekotaitoa opettaa valmentaja Kimmo Halmkrona. Juuri tällaiset joukkueet ovat tasaisessa sarjassa vaarallisia. Ei ollut Liechtensteinkaan tehnyt ainuttakaan MM-karsintamaalia, mutta Suomen maalissa helähti. Takaa on vaikea tulla ohi kun toinen puolustaa sitten kaikkien pelaajiensa voimin.

Mutta eivät Pertti Lundell ja Risto Puustinen tähän miinaan astu. Vakiovihjeenä oli sunnuntain peliin ykkönen, eikä mieli ole siitä muuttunut. Kunhan vain otin esiin maalinteon vaikeuden.

Jarmo Liuhala

12.6.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva