Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porin päivän teemana tänä vuonna kaupunkipuisto

Kuva: Porin päivän teemana tänä vuonna kaupunkipuisto

KUVA: Porin kansalliseen kaupunkipuistoon kuuluu mm. Kokemäenjoen ylittävä Taavi-kävelysilta, jolla tepastelivat eilen Mirja Mättö (vasemmalla) Pori-Seurasta, Marja Tuononen PrioAgriasta sekä Matti Niemelä ja Timo Koivisto Pori-Seurasta.

Jokasyksyinen porilaisten kotiseututapahtuma Porin Päivä keskittyy tänä vuonna tuomaan esiin Porin kansallisen kaupunkipuiston laajuutta ja käyttömahdollisuuksia. Tapahtuman järjestäjä Pori-Seura ojentaa nyt myös kättä koko Satakunnalle, kun se järjestää kilpailun suurimmasta kurpitsasta.

Järjestyksessä 49. Porin Päivää vietetään tänä vuonna 24.-27. syyskuuta. Päivien teemaksi on vuosittain valittu joko Poriin tai porilaisuuteen liittyvä aihe. Tänä vuonna seura haluaa nostaa esiin muutama vuosi sitten statuksen saaneen Porin kansallisen kaupunkipuiston.

- Tavoitteenamme on saada porilaiset huomaamaan, kuinka laaja ja monipuolinen meidän kaupunkipuistomme on. Harvalla kaupungilla on tarjota asukkailleen vastaavaa, perustelee Pori-Seuran puheenjohtaja Timo Koivisto.

Seuran hallituksen jäsen Mirja Mättö jatkaa, että porilaiset halutaan saada viimein tietämään, mitä kaupunkipuistoon todella kuuluu.

Porin kansallinen kaupunkipuisto perustettiin ympäristöministeriön päätöksellä vuonna 2002 sillä perusteella, että alueella on säilynyt kansallisesti merkittäviä viheriöitä sekä historiallisia ympäristökokonaisuuksia.

Kaupunkipuiston pinta-ala on 9,5 neliökilometriä. Pohjois-eteläsuunnassa puistolle tulee pituutta 11 kilometriä ja itä-länsisuunnassa liki 3 kilometriä.
Puisto ulottuu pohjoisessa Kalafornian golfkentän kärkeen ja etelässä Porin metsän laitamille. Niiden väliin jäävät koko luotojen virkistysalue, Pohjoisrannan vanhat teollisuusmiljööt, Etelärannan tapahtuma-alueet, 1800-luvun arkkitehtuuria edustava Kivi-Pori, keskustan puistoakselit, vesitorni, hautausmaat, Porttaali sekä Isomäen urheilukeskus.

- Lähes kaikki tämä on saavutettavissa kävellen tai pyöräillen, Koivisto huomauttaa.

Pori-Seura on alkanut nyt puuhata syksyn ohjelmaa, ja seuran sihteeri Matti Niemelä toivoo kaupunkipuiston alueella olevien toimijoiden tulevan mukaan järjestelyihin.

Teemaan liittyvä juliste on tilattu graafikko Esko Railolta.

Ensimmäisenä mukaan on jo ilmoittautunut Porin kaupungin puistotoimi, josta on lähtöisin myös idea tämän vuoden Porin Päivän uutuudesta, kurpitsakilpailusta.

Pori-Seura on yhteistyössä ProAgria Satakunnan kanssa julistanut kilpailun suurimmasta kurpitsasta, ja kilpailu koskee kaikkia satakuntalaisia.

- Kilpailuun tuotavat kurpitsat punnitaan Porin Päivän torijuhlassa lauantaina 26. syyskuuta kello 12, Koivisto julistaa.
Kurpitsat on ilmoitettava kilpailuun 18.9. mennessä ProAgria Satakuntaan, p. 02-6311600.

Kilpailun asiantuntijana toimiva erikoisviljelyagronomi Marja Tuononen ProAgriasta sanoo, että nyt on sopiva hetki istuttaa kurpitsan taimet.

- Paras paikka kasvattaa suurta kurpitsaa on kompostin päällä, koska maa on ravinteikasta ja lämmintä. Sitä varten voi myös tehdä lämpöpenkin, Tuononen neuvoo.

Hänen mukaansa on tärkeä valita oikea kurpitsalajike kuten jättiläiskurpista tai Halloween-kurpitsa. Taimien myyjät kyllä tietävät.
Suurimmat kurpitsat saattavat painaa jopa 400 kiloa. Suomen suurin kurpitsa on tähän asti painanut 296 kiloa.

Pori-Seuran kilpailussa palkitaan kolme suurinta 500, 300 ja 200 euron palkinnoilla.

Jukka Vilponiemi

12.6.2009 09:01

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva