Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Päivittäistavarakauppa kasvamassa yli tarpeen Satakunnassa

Päivittäistavarakauppa on tiedossa olevien hankkeiden perusteella kasvattamassa myymäläpinta-alaansa Satakunnassa lähivuosina yli tarpeen, arvioidaan Satakuntaliiton tekemässä selvityksessä. Satakunnassa on tiedossa useita kaupan laajennus- ja uudishankkeita, jotka toteutuessaan monipuolistavat kaupan palvelutarjontaa maakunnassa ja vahvistavat alueen kaupallista asemaa. Kehitys ei ole kuitenkaan pelkästään myönteistä.

 

Satakunnan maakuntakaavan laadinnan työkaluna toteutetussa ja keskiviikkona Porissa julkistetussa kaupan palveluverkkoselvityksessä todetaan, että erityisesti päivittäistavarakaupan myymäläpinta-alan liiallinen kasvu aiheuttaa kilpailun kiristymistä ja heikentää olemassa olevien päivittäistavarakauppojen toimintaedellytyksiä. Kehitys johtaa myös kannattavuudeltaan heikoimpien myymälöiden lopettamiseen.

Erikoistavarakaupan suunnitelmat sen sijaan ovat maltillisemmat, ja ne mahdollistavat uusien yritysten ja konseptien perustamisen Satakuntaan.

Projektitutkija Kirsi-Maria Pirttimäen tekemässä selvityksessä kannetaan huolta palveluverkon säilymisestä kattavana.
- Palveluverkon kehittämisessä tulisi tulevaisuudessa huomioida etenkin palveluiden tasapuolinen ja kattava saatavuus. Myös myymälöiden monipuolisuuteen tulee kiinnittää huomiota, toteaa Pirttimäki selvityksessään.

Näin turvataan hänen mukaansa Satakunnan asukkaille riittävät palvelut sekä vaikutetaan kuntien vetovoimaisuuden säilymiseen.
Ostovoiman kasvu keskittyy pääasiassa Satakunnan suurimpiin keskuksiin, minne hakeutuvat myös kaupan uudet myymälät.

Pori ja Rauma toimivat selvityksen mukaan jatkossakin Satakunnan kaupallisina vetureina, joihin erityisesti keskittyy suuri osa erikoistavarakaupan sekä viihteen ja kulttuurin tarjonnasta.

Suurmyymälät ovat usein hypermarket-tyyppisiä, minkä vuoksi kaupan suunnittelussa tulee selvityksen mukaan varmistaa hyvä saavutettavuus myös kevyelle liikenteelle. Näin taataan tasa-arvoinen palveluiden saatavuus.

Suurmyymälöiden määrän kasvaessa tulisi tulevaisuudessa kiinnittää huomiota myös lähipalveluverkoston kehittämiseen.
Selvitys julkistettiin Kauppa Satakunnassa -seminaarissa Porissa. Seminaarin avannut maakuntajohtaja Pertti Rajala näki Satakunnan kehityksessä kuitenkin myönteisiäkin piirteitä.

- Satakunnassa ei ole esiintynyt suurmyymälöiden peltomarket-tyyppistä kehitystä, vaan kauppakeskukset ja kaupan hankkeet sijoittuvat yhdyskuntarakenteellisesti lähelle olemassa olevia keskuksia, väestön keskittymien tuntumaan. Näin myös palvelujen saavutettavuus pysyy hyvänä, Rajala sanoi.

Jukka Vilponiemi

11.6.2009 09:01

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva