Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Herätys, SDP!

Kuva: Herätys, SDP!

EU-vaalien tulos oli sosialidemokraateille miltei koko Euroopassa paikoin katastrofia lähentelevä tappio, jota monen on vaikea niellä. Meillä Suomessakin se on kuitenkin tosiasia, jonka kanssa demariväen on tultava toimeen.

Kannatuksen putoaminen 17,5 prosenttiin ja yhden paikan menetys Euroopan parlamentissa on sosialidemokraateille osoitus siitä, että puolue ui nyt syvällä, vaikkakaan eurovaalit eivät ole olleet SDP:lle koskaan mikään huikea menestys. Ilman Mitro Revon äänisaalista demarien menestys olisi saattanut olla vieläkin heikompi.

Puheenjohtaja Jutta Urpilaisen ja puoluesihteeri Ari Korhosen sanoin nämä EU-vaalit olivat vuoden vallassa olleelle puoluejohdolle välivaalit, ja lopullinen tähtäin on vuoden 2011 eduskuntavaalit, joihin SDP:n on määrä mennä uudistuneena.
Vaalituloksen pitäisi nyt herättää puolueen johdon miettimään, että onko puolueen uudistuksen tahti ollut liian hidas ja lepsu, ja onko puolue kyennyt riittävän räväkkään oppositiopolitiikkaan?

Moni perusjärjestöissäkin toimiva demari on jo vastannut, että on ja ei. Tahti on ollut liian hidas, eikä puolue ole vielä saanut kiinni kelvollisesta oppositiopolitiikasta. Ja samaa mieltä näyttävät olevan myös äänestäjät, jotka protestoivat porvarihallitusta äänestämällä perussuomalaisia ja Timo Soinia vasemmisto-opposition sijaan.

Vaikka sunnuntain vaalit olivat EU-vaalit, niillä oli kuitenkin myös sisäpoliittinen merkitys. Kansa ilmaisi, ettei demarien valitsema keskitien linja pure. Soinin räväkkä ja selkeäsanainen tyyli puree paremmin, vaikka kansa ei välttämättä olisi perussuomalaisten kanssa asioista samaa mieltä.

Jutta Urpilaisesta ei saa Timo Soinia tekemälläkään, eikä siihen ole edes tarvetta. Sen sijaan SDP:n nykyjohdon pitäisi muuttaa viestiään selkeämmäksi ja yksinkertaisemmaksi sekä viedä politiikkaansa nyt kuuluisat pari piirua vasemmalle. Se riski kannattaisi ehkä ottaa ja tehdä SDP:sta todellinen vasemmistopuolue, sillä vasemmistoliitosta sellaiseksi ei näytä enää olevan.

Huoli kannatuksen hupenemisesta onkin vasemmiston yhteinen. Se, että vasemmistoliitto jäi nyt kokonaan ilman paikkaa EU-parlamentissa on puolueelle kova takaisku, ja se merkinnee myös puheenjohtaja Martti Korhosen lähtölaskentaa. Vastuu vasemmistolaisesta vaihtoehdosta jää yhä enemmän SDP:n harteille.

SDP on yrittänyt tehdä itsestään myös johtavaa ympäristöpuoluetta, mutta se on tainnut jäädä yritykseksi. EU-vaaleissa kaksi paikkaa napanneet vihreät ovat pitäneet sen roolin itsellään, vaikka vihreiden ote alkaakin lipsua.
Urpilaisen vuoden takainen kilpakumppani Erkki Tuomioja kirjoitti eilisessä blogissaan varsin viisaita, kun hän sanoi, että SDP:n on tultava nyt esiin uskottavalla näkemyksellä siitä, millaista hyvinvointivaltiota se haluaa ja miten siihen päästään. Pelkkä räksyttävä oppositiopolitiikka ei riitä.

Timo Soini vei vaalituloksellaan maton useammankin puolueen alta, ei vain vasemmiston. Demarien ohella ainakin keskusta menetti kannatustaan Soinille, eikä puheenjohtaja Matti Vanhasesta saa millään edes torjuntavoittajaa.

Kokoomusjohtaja Jyrki Katainen ilakoi sillä, että kokoomus on Suomen suosituin puolue, mutta EU-vaalit katkaisivat kokoomuksenkin nousukiidon. Pirteät mainoskampanjat purevat vain niin kauan kuin mainoksille löytyy todellista vastinetta. Kupla puhkeaa aikanaan.

Julkisuudessa on ihmetelty, miten niin kaukana toisistaan olevat puolueet kuin perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit voivat olla vaaliliitossa. Mutta kuinka kaukana ne todellisuudessa ovat toisistaan? Soinin puolue toki on selvästi populistinen, ja kristillisdemokraatit nojaavat ohjelmissaan kristillisiin arvoihin, joita puheenjohtaja Päivi Räsäsen ja Brysseliin lähtevän Sari Essayahin pehmeät olemukset tukevat. On hyvä kuitenkin muistaa sekin, että kristillisdemokraatit on pohjimmiltaan oikeistopuolue yhtä lailla kuin perussuomalaiset.

Mutta joskus se Timo Soininkin nousukiito katkeaa, viimeistään silloin häneltä aletaan vaatia hyvien vaalitulosten lisäksi myös todellisia tuloksia. Ja niitä saadaan odottaa.

Jukka Vilponiemi

9.6.2009 08:59

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva