Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kunta-alan palkankorotusnäkemykset kaukana toisistaan

Kuva: Kunta-alan palkankorotusnäkemykset kaukana toisistaan

Kunnallisessa työmarkkinaseminaarissa Raumalla keskusteltiin torstaina seuraavan sopimuskauden palkkaustavoitteista. Kunnallinen työmarkkinalaitos siirtäisi paikallistasolle, kun taas työntekijäpuolella on saatu pelkästään huonoja kokemuksia tämän suuntaisesta kehityksestä.

Kunnallisen työmarkkinalaitoksen työmarkkinajohtaja Markku Jalonen avasi keskustelun sanomalla tes-suman siirtyneen syksyyn ja kunta-aloilla odotetaan päänavausta teollisuusliitoilta.


Hän varoitti kunta-alalla olevan entistä suurempi tarve hallita työvoimakustannuksia sekä valtakunnallisella että paikallisella tasolla.
Hän painotti, että tulevan sopimusratkaisun on sovittava kuntatalouden raameihin.


- Mitä kalliimmaksi seuraava sopimuskierros tulee, sitä suuremmaksi kasvaa kunnissa tarve lisätä paikallisia säästöjä, painotti Jalonen.


Hän sanoi palvelujen ja työpaikkojen turvaamiseksi tarvittavan vain hyvin maltillisella ja pitkäaikaisella tuloratkaisulla.


- Tähän yhtälöön eivät mahdu jo aikaisemmin sovittujen korotusten päälle tulevat yleiskorotustyyppiset palkankorotukset, Jalonen totesi.


Lisäksi hän painotti, että tilapäisten säästöjen lisäksi on välttämätöntä hakea pitkäkestoisia ja tuloksellisuutta edistäviä rakenteellisia muutoksia.


Jalonen kertoi tavoitteena olevan paikallisen sopimisen edistäminen ja tuloksellisuuden kautta palkitseminen.

- Kunnallisen työmarkkinalaitoksen paimenkirje ei saa olla raamattu, jonka mukaan kunnissa toimitaan. Heikentyneen taloustilanteen vaikutuksia ei saa sysätä pelkästään palkansaajien niskaan jos kunnissa menee huonosti. Talouden pitää koskea samalla tavalla kaikkia kuntalaisia, sanoi Jyty:n edunvalvontajohtaja Marjatta Lounasmaa.


SuPerin edunvalvontayksikön johtaja Anne Sainila-Vaarno suhtautui paikalliseen sopimiseen nihkeästi, kun kunnissa ollaan jo muutenkin vähentämässä väkeä.


KTN:n neuvottelujohtaja Jukka Kauppila totesi nyt lähdetyn jo eri keinoin toteuttamaan palkkojen alennuksia paikallisesti.
- Se rapauttaa uskottavuuden koko sopimusjärjestelmään, sanoi Kauppila.


Hän jatkoi, ettei ymmärrä, mitä Jalonen tarkoitti sanoessaan, ettei yleiskorotuksista sovittaisi. Hän arveli sopimisen muodostuvan entistä vaikeammaksi, jos sopimusten tekeminen jäisi paikallistasolla.


- Lisäksi huolestuttaa valtiovallan viesti, jonka mukaan kuntien lisärahan saaminen maksatettaisiin kuntien palkansaajien kustannuksella, Kauppila sanoi.


Lisää ristiriitoja hän kertoi aiheuttavan Tehyn voimassaolevien korotusten ja sen sisältämien korotusten, joiden alle jääminen olisi vaikea selittää jäsenistölle.

Jouko Veijonaho

5.6.2009 08:56

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva