Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pois kiviltä

Kuva: Pois kiviltä

SAK:n teollisuusliittojen aikeet sulautua yli 300 000 jäsenen Team-liitoksi karahti rankasti kiville, kun hankkeessa mukana olevista liitoista suurin, Metallityöväen liitto vasemmistoliittolaisen vähemmistön äänin päätti liittokokouksessaan irtaantua hankkeesta.

Tämä oli Teamia ajaneelle sosialidemokraattiselle enemmistölle ja erityisesti puheenjohtaja Riku Aallolle (sd) kova pettymys, eikä suotta. Ennen valintaansa puheenjohtajaksi Aalto suhtautui hankkeeseen hieman kriittisesti, mutta hän päätti ryhtyä kuitenkin viemään edeltäjänsä Erkki Vuorenmaan (sd) tapaan vahvasti Metallia Teamiin.


Ratkaisevaa oli alkuvuoden jäsenäänestys, jonka enemmistö näytti hankkeelle vihreää valoa, ja jota tulosta Metalliliiton johto sitoutui moraalisesti noudattamaan. Näin teki myös Metallin liittosihteeri Matti Mäkelä (vas), joka nyt kuitenkin kiisti tuon tulkinnan ja johti joukkonsa Teamia vastaan.


Vasemmistoliittolaiset päättäjät ovat Metallissa soutaneet koko ajan vastahankaan, kun liiton johto on edennyt kohtia Teamia.


Vielä muutama viikko sitten liiton demarijohto kuitenkin oletti, että vassarit antavat periksi, ja niin Metallissa kuin muissakin hankkeessa mukana olleissa teollisuusliitoissa elettiin kuin Team todella perustettaisiin. Sille vain otettiin finanssikriisistä johtuva vuoden aikalisä.


Tampereen liittokokouksessa vassarit tulivat kuitenkin puskista, ja välittivät määrävähemmistönsä turvin piut paut jäsenten enemmistön tahdosta.

Mihin Metallin irtaantuminen pitkällä aikavälillä johtaa, on vielä kysymysmerkki.


Varmaa on vain se, että Team jää nyt toteutumatta. Sen vahvisti Metallin päätöksen jälkeen Teamin toisen vahvan liiton Kemianliiton puheenjohtaja Timo Vallittu (sd), jonka mukaan ilman Metallia ei synny Teamia.


Tai onhan Team jo olemassa, sillä ironista kyllä, Viestintäalan ammattiliitto muutti vastikään nimensä Teamiksi, johon muiden liittojen oli määrä liittyä.
Käänteen muita vaikutuksia voi vain arvailla. Vasemmistoliiton edustajat ottivat melkoisen vastuun, kun ne romuttivat mahdollisuuden perustaa erittäin vahva ammattiliitto vastapainoksi työnantajapuolen yhdistyneille voimille.

Ei ole epäilystä, etteikö Metalliliitto pärjäisi itsenäisenäkin, mutta teollisuuden koko palkansaajakentälle suuriliiton syntyminen olisi merkinnyt nykyistä tehokkaampaa edunvalvontaa.


Synkimmissä arvioissa on jo puhuttu Metalliliiton ja koko SAK:laisen ay-kentän uudesta hajaannuksesta, mutta se lienee liian pessimistinen uhkakuva.


Kunhan pöly Teamin raunioiden ympärillä on laskeutunut, on oletettavaa, että demarit ja vasemmistoliitto löytävät taas yhteisen sävelen - vaikka huonommankin.


Vanhempi ay-polvi muistaa vielä, mitä oli SAK:n hajaannus. Toivottavasti nuori polvi ei aloita sitä uudelleen.

Vaikka vasemmistoliittolaiset kuinka yrittävät kääntää asiaa kauniimmaksi, niin Teamin kaatamisessa on kyse vallasta.


Metalli on ainoa merkittävä teollisuusliitto, jossa vasemmistoliitto on säilyttänyt edes jonkinlaisen otteen vallankahvasta.

Rakennusliitto on tietysti asia erikseen. Siellähän vasemmistoliitto käyttää suvereenisti valtaa. Elintarvikeliitto SEL on myös vasemmistoenemmistöinen, mutta sen merkitys vähenee samassa tahdissa kuin kotimainen elintarviketeollisuus valitettavasti kuihtuu.


Muut merkittävät teollisuusliitot alkavat olla jäsenten tahdosta niin vahvasti sosialidemokraattien käsissä, että Team olisi merkinnyt vasemmistoliiton vallan hupenemista ay-liikkeessä entisestään.

SAK:n uuden puheenjohtajan Lauri Lylyn (sd) alkutaival ei ole ollut todellakaan ruusuinen.


Hän on joutunut ja joutuu yhä paiskimaan olan takaa töitä yrittäessään saada SAK:n omaa ehdokasta uudeksi valtakunnansovittelijaksi. Ehdokkaat tosin alkavat loppua kesken, ellei sitten saada aikaan uutta hakukierrosta.


Teamin kaatuminen oli Lylylle selvä takaisku, sillä hänhän oli selvitysmiehenä ja taustapiruna liittofuusion synnyttämisessä.
Nyt Lauri Lylyä tarvitaan varmasti sovittelijaksi demarien ja vasemmistoliiton välillä; vetämään ay-liike pois kiviltä ja johtamaan teollisuusliitot väljemmille yhteistyön vesille.

Jukka Vilponeimi

5.6.2009 08:52

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva