Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Oppositio vaatii valtiontalouden menokehyksiä uusiksi

Hallituspuolueet ja oppositio ottivat yhteen entuudestaan tutuin argumentein, kun eduskunta kävi palautekeskustelun valtiontalouden kehyksistä keskiviikkona.

 

Keskusta ja kokoomus vakuuttivat tukea hallituksen vastuulliselle talouspolitiikalle, joka on pitänyt työttömyyden alemmalla tasolla kuin se muutoin olisi.


– Hallituksen toimet ovat taanneet Suomelle monia muita maita paremman talous- ja työllisyyskehityksen, vakuutti keskustan ryhmäpuhuja Esko Ahonen.


Hallituspuolueiden kehut eivät oppositiota vakuuttaneet. Hallitusta vaadittiin rukkaamaan valtiotalouden menokehykset uusiksi.


SDP:n Heli Paasio muistutti, että kehykset on laadittu talouden hyvänä aikana. Kun ajat ovat muuttuneet, pitää kehyksiä korjata.


Hallitus on Paasion mukaan omilla toimillaan edistänyt työttömyyden kasvua ja kuntatalouden heikkenemistä. Tässä se on toistamassa viime laman virheitä.


Työttömyyttä on Paasion mielestä torjuttava kaikin keinoin. Valtionvelan hoitaminen on hänen mukaansa helpompaa kuin työttömyydestä ja syrjäytymisestä aiheutuvan inhimillisen velan hoitaminen.

Vasemmistoliiton Matti Kauppila vaati toimenpiteitä kuntien talouden vahvistamiseksi ja hyvinvointipalvelujen turvaamiseksi. Ensi vuosi on kunnissa kriisivuosi, hän totesi ja viittasi Kuntaliiton arvioon, jonka mukaan kunnat tarvitsisivat välittömästi 200 miljoonaa euroa taloutensa tukemiseksi.


Valtiovarainministeri Jyrki Kataiselta (kok.) tivattiin hänen kantaansa elvytystoimiin jatkossa. Ministeri on aiemmin todennut, että elvytys on suoritettu ja nyt odotetaan vaikutuksia.


SDP:n Jutta Urpilainen kummasteli hallituksen ristiriitaista linjaa. Hän muistutti, että sekä pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ja elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) ovat ilmoittaneet hallituksen valmiudesta lisäelvytykseen.


– Mikä on hallituksen talouspoliittinen linja, Urpilainen kummasteli.


Katainen ei nähnyt ristiriitaa omassa ja Vanhasen linjassa. Hänen mukaansa elokuun lisäbudjettiin valmistellaan noin 200 miljoonan euron elvytyssatsausta.

Hallitukselta vaadittiin toimenpiteitä harmaan talouden suitsimiseksi. Harmaan talouden ahkera vastustaja Erkki Pulliainen (vihr.) muistutti harmaan talouden nielevän parisen miljardia valtion verotuloja vuodessa. Niillä rahoilla olisi nyt käyttöä, Pulliainen korosti.


Hän vaati hallitusta tuomaan pikavauhtia eduskuntaan esityksen käännettyyn arvonlisäverojärjestelmään siirtymiseksi.


Ministeri Kataisen mukaan virkamiestyöryhmä valmistelee parhaillaan esityksiä harmaan talouden saamiseksi kuriin. Virkamiehet saavat työnsä valmiiksi juhannukseen mennessä, jonka jälkeen hallitus valmistelee omat esityksensä.


Niiden joukossa Katainen ennakoi olevan myös käännetty ALV. Hän ei pitänyt sitä kovin tehokkaana keinona harmaata taloutta vastaan, mutta hyvänä lisänä kuitenkin.

Kari Leppänen

UP-Uutispalvelu

4.6.2009 08:55

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva