Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ruokaleikkejä, palavia nukkeja ja buddhalaista liturgiaa

Kuva: Ruokaleikkejä, palavia nukkeja ja buddhalaista liturgiaa

Performanssitaide on kiehtova kulttuurimuoto muun muassa siksi, että esityksessä voi tapahtua joko paljon lyhyessä ajassa tai ei mitään pitkässä ajassa. Perf09-tapahtuman käynnistävä Juurikasvu-ryhmän esitys edustaa jälkimmäistä ääripäätä. Neljä naista istuu ruhtinaallisesti katetun ruokapöydän äärellä valkaistujen hampaiden koristamat tekohymyt kasvoillaan. Elävä still-kuva luo ajankulun myötä yhä painostavamman vaikutelman Andy Warholin minimalistisimpien elokuvien tapaan.

Jani Virta esittää pääkallonpaikka Galleria 3h+k:n pihalla pienimuotoisen ja sympaattisen mutta sisällöltään epämääräisen, vihreitä arvoja ja sisäpiirin huumoria kenties risteyttävän ohjelmanumeron. Suvi Parrillan ja Janne Vainion suggestiivinen esitys ei sen sijaan jätä sisältöään epäselväksi, sillä yleisön kaikki aistit vangitaan buddhalaisen liturgian julistamiseen. Vanhat kirjoitukset yhdistyvät kosmiseen horroriin ja nykyajan videoheijastumiin tavalla, joka dramaturgisesti hieman tiiviimpänä tekisi suuremman vaikutuksen. Nyt hypnoosi jää tavoittamatta, vaikka yritys on hyvä ja elementit kohtaavat toisensa vahvimmillaan osuvasti.


Juurikasvun käynnistämään ruokateemaan palaavat tavalla tai toisella peräti kolme seuraavaa performanssia. Viikatemiesasuinen Heikki Hautala repii synkkää huumoria toiminnallisella showllaan, jossa hiekkapuhallin ja musta laatikko kohtaavat kultamaalilla koristellun lihapalan. Bulgarialaiset Lora Dimova ja Diana Kamenova leikkivät ruoalla audiovisuaalisesti miellyttävässä, mykkäsketsin kaltaisessa esityksessään. Bulgarialaisten jälkeen Maurice Blok läträä jauhoilla ja piimällä lyhyessä repäisyssään melko maneerisesti.


Virolais-yhdysvaltalainen Non Grata -ryhmä kruunaa Perf-päivän hätkähdyttävän hyökkäävällä, monella tasolla puhuttelevalla ja ennen kaikkea älyttömän hauskalla spektaakkelillaan. Omintakeisen performanssiparodian hengessä megafonimies kokoaa kasaan spraymaalin, jousipyssyn, videoruudun, väriliidun, action-figuurin ja kameran kaltaisia elementtejä, joita performanssiesityksessä muka välttämättä tarvitaan. Sitten porukka sohii ympäri huoneistoa sellaista haipakkaa, että yleisö ehtii hädin tuskin väistää tieltä.


Naiset ampuvat jousipyssyllä, mies piirtää seinään esitelmää aivojen rakenteesta, toinen mies polttaa nukkeja. Massiiviset aivot päänsä peitoksi pukenut avustaja soittelee soittokelloa, ja jostakin ilmestyy epäonnistunut supersankari sammutustehtäviin. Non Grata ottaa tilan haltuun sellaisella vimmalla, että näennäisen satunnaiset elementit yhdistyvät päässä kummallisia mielleyhtymiä herättäväksi sekasotkuksi. Huikean hämmentävästä komedianumerosta rakentuu illan kiistaton kohokohta.


Täysipainoisen performanssikattauksen perään perjantai tarjoaa vielä kaksi mielenkiintoista soolomusiikkiesitystä. Muun muassa Magyar Posse -yhtyeen kitaristina tunnettu Harri Sippola laajentaa taiteilijakuvaansa ensimmäisellä soolokeikallaan, jossa kitaransoiton sijaan kuullaan vinyylilevyjen, luuppien ja efektien kuljettamaa äänimaisemaa. Alati elävä, rikas soundiavaruus pitää otteessaan, ja Sippola todistaa dramatiikan tajunsa luomalla eheän kaaren lakipisteineen, suvantoineen ja pienine yllätyksineen.
Kaliforniasta saapunut Chelsea Wolfe päättää illan intiimillä, efektien ja raflaavien sanoitusten kuorruttamalla nainen ja kitara -esityksellään. Wolfen sävykäs laulanta kuljettaa Perf-juhlijat kohti Porin yötä ja lauantain uusia kepposia.

Mikko I. Elo

2.6.2009 08:55

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva