Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Uusi laki: Lähikaupat auki vaikka 24 tuntia vuorokaudessa

Valtioneuvosto hyväksyi torstaina esityksen uudeksi laiksi vähittäiskauppojen aukioloajoista. Uusi laki sallisi sunnuntaiaukiolon kaikille vähittäiskaupoille ja erikoisliikkeille ympäri vuoden.

 

Samalla pienet, myyntipinta-alaltaan alle 400 neliömetrin kauppaliikkeet vapautetaan kokonaan aukiolosääntelystä lukuun ottamatta juhlapyhiä. Ne voivat pitää ovensa auki halutessaan vaikka ympäri vuorokauden.

Nykyisin voimassaoleva laki suosii pieniä kauppaliikkeitä. Se sallii ympärivuotisen sunnuntaiaukiolon vain alle 400 neliömetrin kaupoille. Suuret marketit saavat olla auki vain kesäkuukausina ja joulun alla.

Jatkossa lähikaupat saavat kilpailuetua siitä, että yli 400 neliön kauppaliikkeiden sunnuntaiaukioloa rajoitetaan kesäkuukausina. Touko!p-!pelokuussa ne saavat pitää ovensa auki kello 18:aan, kun nykylaki sallii kesäisen sunnuntaiaukiolon kello 21:een.

Uusi laki lisää suurten kauppojen ja erikoisliikkeiden aukioloaikoja vuositalolla runsaalla 80 tunnilla. Samalla suurten ostoskeskusten yhteydessä sijaitsevat erikoisliikkeet vapautetaan niiden raskaaksi kokemasta pakkoaukiolosta. Sitä ei saa enää vaatia.

Ikuisuuskysymys on nyt ratkennut ainakin pitkäksi ajaksi, iloitsi työministeri Tarja Cronberg (vihr.) valtioneuvoston istunnon jälkeen.

Cronbergin mukaan valtioneuvoston päätös myötäilee Kaupan keskusliiton ja Palvelualojen ammattiliiton viimesyksyistä sopimusta vähittäiskauppojen aukiolosta. Sen yhteydessä sovittiin myös muutoksista työehtosopimuksiin, joita PAM piti ehtona aukioloaikojen laajentamiselle.

Cronbergin mukaan lain laadinnassa kiinnitettiin erityistä huomiota pienten lähikauppojen kilpailuedun säilymiseen. Hyvä lähikauppaverkosto vähentää liikkumisen tarvetta ja on tärkeä erityisesti ikääntyvälle väestölle.

Valtioneuvoston päätökseen liitettiin keskustan ajama lausuma, jonka mukaan hallitus varautuu huolehtimaan lähikauppojen, erityisesti kyläkauppojen toimintaedellytyksistä. Kyläkauppojen tukiehtoja väljennetään. Nykyisin tukea saa lähinnä investointeihin ilmastointi- ja jäähdytysjärjestelmiin.

Lausuman mukaan hallitus käynnistää myös selvityksen kaupan hankinta- ja ostovoimasta. Erityisesti tarkastellaan hankintaketjujen avoimuutta ja paikallisten tuotteiden pääsyä kaupan jakeluun.

UP/Kari Leppänen

29.5.2009 08:49

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva