Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

SAK:n Lyly kutsui pätkätyöläiset mukaan edunvalvontaan

SAK:n tuore puheenjohtaja Lauri Lyly kutsui maanantaina prekariaatin edustajat mukaan SAK:hon turvaamaan pätkätyöntekijöiden edunvalvontaa. Järjestön tulevaisuushankkeessa vuoteen 2025 mietitään, miten keskusjärjestön toimintaa pitäisi uudistaa.

 

- Työn tekemisen ja teettämisen uudet tavat aiheuttavat epävarmuutta työelämässä. Se edellyttää pätkätyöntekijöiden aseman nostamista entistä vahvemmin esille ja yhteistyötä eri tahojen kanssa työelämän turvattomuuden poistamiseksi, Lyly totesi järjestönsä tiedotustilaisuudessa.

SAK haluaa estää epätyypillisten työsuhteiden vakiintumisen.

- Olemme pitäneet tärkeänä, että ihmiset voivat työskennellä vakituisissa ja kokoaikaisissa työsuhteissa. SAK:n tavoite on taata kaikille kunnollinen ja mielekäs työ, jolla voi elää.

Kun Lylyltä kysyttiin, minkälaista prekariaattia hän kutsuu mukaan ay-liikkeeseen, hän sanoi kyseessä olevan avoin kutsu.

- Mukaan toivotaan niitä, jotka kokevat olevansa prekariaattia. Jos kaikki eivät termiä tunne, me puhumme pätkätyöläisistä ja silpputyöläisistä.

Prekariaattia on kehotettu julkisuudessa perustamaan myös oma ammattiliitto. Lylyn mielestä sellaista ei tarvita.

- Esimerkiksi PAM:n ja JHL:n sopimusaloilla on paljon niitä pätkätyöläisiä, jotka eivät ole työnsä takia lähteneet mukaan ammattiliittoon.

SAK pyrkii tulevaisuushankkeessaan kiteyttämään SAK:laisen ay-liikkeen uudistumisen kipukohdat. Kehittämisjohtaja Eija Hietasen mukaan valmistelutyössä on nostettu esiin kymmenen asiaa.

- Arvojen ajanmukaistamiseen liittyy esimerkiksi kysymys moniarvoisuudesta. SAK:sta on syntynyt kovin yksipuolinen kuva. On pohdittava, miten naiset, nuoret ja maahanmuuttajat pääsevät tasavertaisina vaikuttamaan toiminnassamme.

Hietanen pohti myös, onko SAK:ssa tilaa seksuaalivähemmistöille.

- Kansalaiset odottavat, että olisimme eräänlainen yhteiskunnan omatunto. Nyt pohdimme, voimmeko olla samanaikaisesti sekä omantunnon ääni että uskottava sopimuskumppani.

SAK:n tulevaisuushanke jatkuu vielä kaksi vuotta, seuraavaan edustajakokouksen asti. Tavoitteita ei Hietasen mukaan ole tarkoitus ratkoa vain hallinnollisilla päätöksillä.

- Jatkamme projektia tilaisuuksilla ja verkkokeskustelulla. Ensi syksynä kokoamme ns. SAK-raadin ja Nuorten Suomi -ryhmän ja hyödynnämme niissä syntyneitä ideoita.

UP/Mika Peltonen

26.5.2009 08:23

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva