Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Väyrystelyä

Kuva: Väyrystelyä

Keskustan entinen puheenjohtaja, entinen ulkoministeri ja nykyinen ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen on monelle politiikkaa seuraavalle miltei kirosana, myös monelle kepulaiselle.

Väyrynen oli kepujohtajana tunnettu mm siitä, että hän vaihtoi takkia hetkessä, ja hallituskumppaneiden - erityisesti sosialidemokraattien - oli vaikea luottaa miehen lupauksiin.

Jouduttuaan omassa puolueessaan enemmän tai vähemmän sivuun Paavo Väyrynen lähti Brysseliin, ja teki yllätyspaluun Matti Vanhasen (kesk) nykyiseen hallitukseen.

Kun nykyisin vientikauppaa Venäjällekin käyvät enemmän yritysjohtajat kuin ministerit, ei Väyrysen salkku hallituksessa ole niitä painavimpia, mutta hänelläkin on hetkensä.

TV1:n Ykkösaamussa lauantaina Paavo Väyrynen sai tilaisuuden nokitella erityisesti keskustan hallituskumppania kokoomusta ulkopolitiikan hoidosta, mutta pystyi hän antamaan piikkiä myös omalle puolueelleen hampaattomuudesta.

Väyrysen mukaan kokoomus on viemässä Suomea Natoon vastoin hallituksen sopimaa linjaa sekä suurten oppositiopuolueiden näkemystä. Hänen mukaansa Suomen ulkopolitiikan johto on liiaksi kokoomuksen käsissä.

Molemmat väitteet pitävät paikkansa.

Ulkoministeri Alexander Stubb, puolustusministeri Jyri Häkämies ja eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen ovat esiintyneet kokoomuksen ulkopoliittisina äänitorvina, ja erityisesti Stubbin ja Häkämiehen linja on ollut selvästi Natoa ja Yhdysvaltoja myötäilevä tiiviin Euroopan ja Venäjä-suhteiden kustannuksella.

Paavo Väyrynen ei ollut ensimmäinen, joka arvosteli kokoomusvetoista ulkopolitiikkaa, mutta hallituksen sisältä tätä arvostelua on kuultu harvemmin.

Olkoonkin, että Väyrysen kannanotto oli tarkoitettu EU-vaalitäkyksi keskustan puolesta kokoomusta vastaan, niin väyrystely oli tällä kertaa tervetullut.

Keskustan ja erityisesti pääministeri Vanhasen hampaattomuudesta taas kielii se, että seuraavana päivänä radion pääministerin haastattelutunnilla hän vastasi varsin pyöreästi ja suurin piirtein niin, että keskustelu ulkopolitiikasta on sallittua kotimaassa, mutta ulkomaille on annettava yhtenäinen kuva.

Mutta mikä on se yhtenäinen kuva, jonka Suomi ulos antaa? Tätä kuvaa Vanhasella on mahdollisuus näyttää kesäkuussa, kun Venäjän pääministeri Vladimir Putin saapuu vierailulle Suomeen.

Keskustan riveissä on pääministeri Vanhasen pyöreitä kommentteja ja kokoomuksen kovaäänisyyttä hallituksessa puolusteltu sillä, että pääministerin tehtävänä on tehdä kompromisseja hallituspuolueiden välillä, eikä pääministeripuolueen todelliset kannat tule sen takia riittävästi esiin.

Tosiasia lienee kuitenkin se, että 18 prosentin kannatuslukemissa rämpivällä keskustalla on pallo niin hukassa, että johtoajatusta on vaikea löytää. Eikä tämä koske vain ulkopolitiikkaa.

Vaikka pääministeri Vanhanen vähättelee tulevien eurovaalien merkitystä puolueensa kannatukselle, keskustassa on selvästi vallalla paniikkimieliala.

Sitä osoittaa sekin, miten Vanhanen reagoi Euroopan sosialidemokraattisen puolueen tanskalaisen puheenjohtajan Poul Nyrup Rasmussenin lausuntoon, missä hän kehui Suomen demarien talouspoliittisia linjauksia. Vanhanen väitti lausuntoa tilaustyöksi ja kehui hallituksensa elvytyspolitiikkaa.

Vanhaselle puolestaan vastasi SDP:stä mm. Kimmo Kiljunen, jolla on Vanhasta huomattavasti enemmän kansainvälistä kokemusta ja suhteitakin.

Kiljusen mukaan Suomi on elvyttänyt 90-prosenttisesti veronkevennysten kautta, ja se on ollut tehotonta.
Pääministeri voisi Kiljusen mielestä ottaa oppia Yhdysvaltain Obamasta, joka näyttää koko maailman mitassa tekevän sosialidemokraattisinta politiikkaa.

Samaan aikaan kun Suomi tuhlaa lähes kaikki elvytysvaransa massiivisiin veronkevennyksiin, niin Yhdysvallat kohdentaa selvästi yli puolet omasta elvytyksestään kulutusmenoihin, julkisiin investointeihin sekä tulonsiirtoihin. Suomi ei elvytä lainkaan tulonsiirtojen kautta. Se siitä tämän hallituksen sosiaalisuudesta.

Näin siis Kimmo Kiljunen, joka on aika oikeassa.

Jukka Vilponiemi

26.5.2009 08:16

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva