Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Kaikki on palkittu

Kuva: Katsomosta: Kaikki on palkittu

Nyt voimme rauhallisin mielin odottaa jääkiekon SM-liigan ensi kautta, sillä tämän menneen kauden kaikki parhaat suoritukset huomioitiin viime lauantaina Lahdessa pidetyssä Liigagaalassa. Hieman siellä sivuttiin myös ensi kauden liigan tv-oikeuksia, jotka nyt on ilmoitettu menevän kanavalle, jolla ei vielä ole edes toimilupaa. Mutta kun nimessä on mukana Urho, niin eiköhän lupa tule kuin Manulle illallinen. Tosin jaossa on vain kaksi toimilupaa ja hakijoita peräti 13, mutta kun Urkki on mukana, niin luvan saamisesta ei kolmea sanaa.

Taas jääkiekon ystäville keksittiin uusi maksukortti. Kumma juttu ja silti pitäisi vielä maksaa jonkinlainen valtakunnallinen vuosimaksu – niidenkin joilla ei ole edes telkkaria kotona. Erittäin heikkona perusteluna esitetään, että saattaa katsella lähetyksiä naapurissa tai lähiökapakassa.
Taitaa lentää siivottomia ilmauksia kansan keskuudessa. Mutta esimerkiksi näiden hommien hoitaminen vaatii kyllä liki kaikki urheilun maksukanavat ja tyrkkäävät siinä ohessa kytkykauppana sitten naisten kanavat tykö! Ei riitä rahat jukolauta.
Ei ahneudella tunnu olevan mitään ylärajaa. Nekin maksut, jotka aikoinaan säädettiin väliaikaiseksi – mm. autovero – ovat jääneet pysyviksi. Niinpä niin, ja nyt se on budjetin peruslähtökohta ja sitä on huonoina aikoina sitten helppo nostaa. Kansanedustajan homma taitaa sittenkin olla helppoa: mikäli rahat ovat vähissä, niin nostetaan autoveroa, bensaveroa, tupakkaveroa sekä viinaveroa – ja taas riittää puoluetukea!
Taisi homma luiskahtaa sivuraiteelle SM-liigan gaalasta? Vihdoin ja viimeinen Unto Wiitala-palkinnon pokkasi Suomen jo vuosia ehdottomasti paras SM-liigatuomari Jari Levonen. Hänethän pelaajat valitsevat vuosi toisensa jälkeen parhaaksi päätuomariksi – ja sitten Jääkiekkoliitto löytää jostain ristikulmasta palkittavaksi Timo Favorinin (2008). Ensi kaudella Levosen vakava haastaja on tämän vuoden MM-finaalin tuominnut Jyri Rönn. Toki edellytyksenä on, että tuomitsee liigassa samoilla säännöillä ja pelinäkemyksellä kuin Venäjän ja Kanadan välisen MM-finaalin!

Kapanen ja Riksman
Liigagaalan palkintorohmut olivat KalPan pelaaja sekä omistaja ja MM-Leijonien kapteeni Sami Kapanen. Hän kyllä ansaitsee kaikki saamansa tunnustukset, sillä monen menestyksekkään NHL-kauden jälkeen Kapasella ei homma ole noussut hattuun.
Yhä edelleen hän jaksaa olla jokaiselle haastattelijalle kärsivällinen ja mikä ihmeellisintä, tuntee vielä rapakon takana viettämiensä vuosien jälkeen puuhissa olevat toimittajat.
Ei ihan tyypillinen savolainen, mutta tutkivan journalismin kautta kävi selville, että Sami onkin syntynyt Vantaalla. Ehkä se selvittää ainakin osan? Eikä se savolainen lupsakkuus ole täysin tarttunut, sillä Kapasesta löytyvät kaikki herrasmiehen elkeet. Jopa niin, että SM-liiga palkitsi hänet kauden Herrasmiespelaajana. Tämä palkinto kantaa muuten nimeä Raimo Kilpiö-palkinto.
Kilpiön pitkäveto tuli aikoinaan kuuluisaksi juuri Porin pelaajavuosien aikana!
Myös Porin Ässien maalilla hopeakaudella torjunut voittava maalivahti Juuso Riksman keräsi useampia pystejä gaalassa. Riksman on syntynyt Helsingissä, mutta löi maalivahtina läpi Kokkolan Hermeksessä ja Ruotsin MoDossa. Lopullinen niitti tuli Italian Alleghen jälkeen Porin Ässissä.
Riksman ei siis kuulu siihen erittäin laajaan Jii. Tammisen löytöjen aarrearkkuun!

Samanlainen satsaus
Moskovassa käytiin Eurovision laulukilpailut. Suomen edustaja Waldo’s People pääsi kuin pääsikin lauantaiseen finaaliin, mutta jos YLE olisi satsannut Suomen esitykseen yhtä paljon euroja kuin jääkiekon MM-kisoihin, niin lopputulos olisi voinut olla hitusen – mutta vain hitusen – parempi.
Nimittäin yhtyeen esiintymisessä olisi ollut huomattavasti parantamisen varaa. Marko Reijonen ja Karoliina Kallio lauloivat kappaleen aivan hyvin, mutta koreografiassa olisi tarvittu ammattilaisen apua. Muuten meni hyvin.
YLEn vaahtoava selostaja Jaana Pelkonen on myös viisutyönsä tehnyt. Hän oli miljoonista katsojista varmaan ainoa, joka ei tiennyt Norjan voittavan tarkkaan harkitulla kappaleellaan kisan ylivoimaisesti. Alexander Rybak kappaleella ”Fairytale” oli esimerkki harkitusta esiintymisestä. Viulua ei ollut lainattu Linda Lampeniukselta, koska jousen jokainen katkennut harjas sekä yksi viulunkielikin oli poikki – suunniteltu homma!
Pelkosen voi päästää lopullisesti pois hikisestä selostuskopista ajoissa miettimään missä illan bileet pidetään. Se olikin ainoa punainen lanka selostuksessa.
Ällistyttävää silti, että Ruotsin ”köyhän miehen Nightwish” sai enemmän pisteitä kuin Suomi. Etelänaapuri Viron kappale oli hyvä ja se laulettiin vielä omalla kielellä. Kappale ”Rändajad” oli kuudes. Olisipa bilettäjä Pelkonen huomannut edes tämän!
Mutta tähän päättyy musiikkiosuutemme ja alkaa Päivän Peili.

Liikettä riitti
Tuossa viime viikonlopun aikana tapahtui Porin suunnalla niin paljon, että kun tapahtumasta toiseen höyrysi, niin meinasi ihan hiki puskea päälle – kuin euroviisujuontajalle selostuskopissaan. Eikä kaikkia ihan ehtinyt, sillä päällekkäiset alkamisajat ovat jopa melkoinen haitta.
Perjantaina Ulvilassa kohtasivat miesten Ykköspesiksessä lokkiparvi Pesä-Veikot ja Köyliön Lallit. Mitenkään tähän asiaan liittymättä, totean vain, että MM-kisojen parhaan suomalaishyökkääjä Niko Kapasen lempinimi on Lalli. Syytä ja lempinimen alkuperää en tiedä. Ehkä liittyy kirvesiskuun?
Mutta sarjan avausottelu on aina vaikea. Tosin Ulvilan ja Köyliön peliä seuratessa puntaroi, ettei sen sentään näin vaikeaa pitäisi olla. Nimittäin jos on talven mittaan harjoiteltu – ja nämä joukkueet ovat sen kyllä tehneet!
Erittäin metkaksi pelin teki se, että joukkueissa lukkaroivat UP-V:n viime kauden lukkari Janne Lähde ja nyt myös Seinäjoen suunnalta tullut Samuli Kukkola. Lähteenhän piti mennä Koskenkorvalle, mutta nyt hän oli Ulvilassa ja vielä Köyliön joukkueessa pelaamassa. Näitä kahta lukkaria ei kannata verrata toisiinsa, mutta sisäpelin saivat kumpikin vastustajalta sotkettua.
Varsinkin Kukkolan innit olivat sellaisia venkuroita, ettei niihin hevin osunut. Ei ainakaan Köyliön kärki, joka oli kokonaisuudessaan (neljä ensimmäistä) vuokralla Kossusta. Pelissä tehtiin vain ja ainoastaan neljä juoksua. Ne kaikki pamautti Ulvilan jokeri Petri Raittila. Liekö vastaavaa ihan lähiaikoina tapahtunut tällä tasolla? Sama mies lyö koko ottelun kaikki juoksut!
No, ehkä Simo Eerikäinen on joskus Hyvinkäällä voinut, siis voinut vastaavaan pystyä?

Jähmettynyt kotiavaus
Porin Pesäkarhujen olisi uskonut kotiavauksessaan Viinijärven Urheilijoita vastaan jatkavan tämän kauden voittoputkeaan, mutta kumma kyllä, hieno pelisää sekä suuri kotikatsomo jähmetti monen kokeneenkin pelaajan.
Pesäkarhujen kärki oli Suvi Seppälä, Kaisa Kärkkäinen, Hanna Hirvikoski ja Sanna Lappalainen. Jemmassa oli vielä toinen kärki numerosta kuusi (Emmi Viitala) alkaen. Vaan kun ei kulje, niin ei kulje eikä natsaa keskimailaan. Pesäkarhut löivät ottelussa 15 juoksua ja Viinijärvi 4. Silti jaksopelin takia pisteet lähtivät vieraille 1-2 jaksoin.
Pitää toki huomata, että Viinijärvi pelasi hyvin ja juuri omilla vahvuuksillaan. Varsinkin sen lukkari Niina Härkönen omasi hyvän heittokäden ja syöttö pysyi lautasella. Pesäkarhuilla oli 10 voittoa treenipeleistä alla ja vielä sarjavoitto vieraista, joten ei sitä voittoa turhaan odoteltu.
Mutta kuten pelinjohtaja Sami-Petteri Kivimäki totesi, että joskus pitää hävitä, jotta osaa sitten taas voittaa. Ja voittoputki jatkuu sitten huomenna kotona Ylihärmän Pesis-Junkkareita vastaan.

Kyllä altavastaajalla on etu
Jalkapallon Naisten liigassa Nice Futis kohtasi kotonaan suuren ja mahtavan HJK:n. Koskaan aikaisemmin ei NiceF ole ottanut Klubilta pistettäkään, mutta nyt otti ja jopa pienellä tuurilla HJK sai Porista pisteen.
Kiia Laine ja Elina Setälä tekivät porilaisten maalit ja oli vielä ensi kerta tällä kaudella kun NiceF teki kaksi maalia samassa sarjaottelussa – ja Suomen huippuseuraa vastaan.
Huomenna onkin sitten Naisten palloiluilta Porissa, sillä Pesäkarhut kohtaa kello 18 alkavassa Superin ottelussaan Ylihärmän ja kello 20 alkaa stadionilla Naisten liigan ottelu NiceF-Honka. Seurat tekevät yhteistyötä siinä mielessä, etteivät pelit ala päällekkäin ja kaiken lisäksi seurat myyvät naisten palloiluiltaan yhteislippuja, jolla pääsee pesäpallostadionilta sitten päästadionille samalla yhteislipulla.
Ajatus on hieno ja toivottavasti lippuja menee paljon, sillä näitä päällekkäistapahtumia vilkas palloilukesä tuonee lisää. Yhteistyössä, eikä lajikateutta mukana, niin siitä saadaan hyvä lopputulos!

Kyllä riittää pallottelua
Koska lehtemme ilmestymiseen tulee luova tauko arkipyhän johdosta, niin yritetään vähän ennakoida tulevaa. Huomenna on siis naisten palloiluilta Porissa.
Helatorstaina paukkuu taas päällekkäisyyksiä. Ulvilan Pesä-Veikot pelaa kotonaan Ykköspesistä kello 18 ja Porissa FC PoPa pelaa jalkapallon miesten Ykkösen ottelun ja kello 18.30 alkavan ottelun vastustajaksi tulee PK-35 Vantaalta, yksi sarjan kärkijoukkueiksi povattu ryhmä. FC PoPa otti arvokkaan vieraspisteen sunnuntaina KPV:ltä Kokkolassa ja tuon torstain pelin jälkeen FC PoPa matkustaa sunnuntaina kärkijoukkue AC Oulun vieraaksi.
Näistä otteluista lisäpisteitä, mieluummin tietenkin kuusi – toki neljäkin olisi kova nakki. Mutta ei olla makureita, sillä muistetaan, että FC PoPa on sittenkin sarjanousija!
Kirsikka kakun päälle on, että UP-V pelaa sunnuntaina jo kolmannen peräkkäisen Ykköspesiksen kotiottelunsa ja vastustajaksi saapuu 24.5. kello 18 alkavaan otteluun Haapajärven Pesä-Kiilat.
Sunnuntaina 24.5. kello 15 starttaa formuloiden Monacon GP ja on jännä nähdä joko Kimi Räikkönen ja Heikki Kovalainen saavat hieman vauhtia kilpailuihinsa. Ei ole yhtään kiva kun maailman nopein kansa seuraa kuuluisaa katuratakisaa ja molemmat suomipojat ovat keskeyttäneet jo alkukierroksilla. Mutta Nico Rosbergia ei suomalaiseksi laske sitten millään.
Ja ihan muistin virkistämiseksi; vakiokuponkien palautuspäivä on vasta sunnuntaina ja sillä kierroksella ratkaistaan Saksan Bundesliigan mestaruus, joten kyllä pohtimista riittää, sillä Saksan jalkapallomestaruus on enää kolmen kauppa.
Varmuudella paljon muutakin maakunnassa tapahtuu ja yleensä urheilevassa Suomessa sekä Euroopassa. Olkaa silti tarkkoina, ettei Salatut elämät jää näkemättä.
Meikäläiseltä jää varmasti. Enkä edes tiedä onko jakso 1854 jo näytetty.
Seikka on saletti.

Jarmo Liuhala

19.5.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva