Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Lamasta ja valasta

Kuva: Lamasta ja valasta

Kunnissa päätetään nyt säästöistä, itse asiassa leikkauksista. Olin kunnan- ja kaupunginvaltuustossa yhtä mittaa 36 vuotta eikä sinä aikana nykyisen kaltainen lamatilanne kertaakaan tullut vastaan. Otankin osaa hyvät toverit, säästöpäätösten tekeminen kunnissa näinä aikoina on pirullisinta antia, mistä kunnallinen päättäjä pääsee nauttimaan.

Vähän pääsin sentään minäkin säästämisen riemuista osalliseksi. Vammalan valtuusto oli lopettamassa kyläkoulua, jossa olin aikanani ollut kymmenkunta vuotta opettajana. Asuimmekin koululla ja niinä vuosina meille lapsetkin syntyivät. Pidin koulun puolesta valtuustossa aika tunteellisen puheen ja se kuulemma vaikutti. Koulua ei lopetettu. Palkaksi tulivat haukut erityisesti valtuuston oikealta laidalta. Joku vuosi myöhemmin oli sama tilanne taas edessä. Tilastojenkaan mukaan nyt ei ollut enää muuta mahdollisuutta kuin lopettaa koulu. Äänestin lopettamisen puolesta ja koulu loppui. Nyt tuli haukkuja tasaisesti joka puolelta. Hurskastelijoita löytyi omastakin porukasta.  Sehän on helppoa – enhän minä, mutta kun ne toiset jne.

Kansainvälistä taantumaa on sanottu suurimmaksi syylliseksi tähän lamaan, jonka päätä ei muuten vieläkään ole näkyvissä. Kysytty kyllä on erityisesti täältä meidän puoleltamme, mistä tämä taantuma perimmiltään johtuu. Vastaus yleensä on ollut, että Amerikasta se lähti liikkeelle eikä sille silloin täällä enää mitään ole voitu. Kysyä sopii, onko ihan kaikilla tahoilla kaikin voimin yritettykään.                                                                                                                             
Joskus puhuu suu sydämen kyllyydestä ihan puhujan huomaamattakin. Niin taisi käydä taannoin Kuntaliiton valtuuston kokouksessa sen puheenjohtaja Markku Anderssonille. Tämä herra on kokoomuslainen herra ja Jyväskylän kaupunginjohtaja, tiettävästi kaupunginjohtajistamme myös isopalkkaisin. Andersson aloitti mainitussa kokouksessa puheenvuoronsa sanomalla, että ”Maailman laajuisen taantumuksen eikun taantuman seurauksena olemme taloudellisissa vaikeuksissa.” Joukossa oli varmaan useita kuulijoita, joiden mielestä puheen korjaamaton alku vastasi paremmin nykytilannetta.
Taantumuksen jälkiähän tässä korjaillaan. Meidänkin hallitukseltamme se nyt edellyttäisi jämäkkyyttä. Hyvää tekisi tosin rippu taitoakin. Ja sitähän hallituksestamme toki löytyy. Tiesihän ministeri Katainenkin kuulemma talouspolitiikasta saman verran jo kuusivuotiaana kuin nytkin. Ja ettemme nyt Kepua sentään vallan sivuun jättäisi, niin jos se saisi sekaan heitettyä vielä annoksen urhoutta, niin jopa huutaisi veronmaksajakin fantastista, fantastista!                                                                                                             

SDP:n varapj. Ilkka Kantola totesi vappupuheessaan varsin suorasukaisesti, että ”Jos ja kun nousu alkaa, Suomi ei ole sama kuin se oli ennen laman alkua. Ei ole lainkaan varmaa, palaavatko edes entiset työpaikat, kun taloudellinen kasvu maailmassa alkaa. Ei ole selvää, että Suomi pääsee kasvun siivelle mukaan.” Eipä siis näytä kuntienkaan kannalta tulevaisuus ruusuiselta, ikävä kyllä.

Hämeenkyrön juuri valittu kunnanjohtaja Kari Häkämies on sitten antanut ensimmäisen näytteensä. Teki sen tosin Helsingissä, jossa takavuosina eräät aikaisemmatkin näytteensä antoi. Tämä entinen ministeri Häkämies, nykyisen ministeri Häkämiehen veli, oli nyt poistettu kovasti liikuttuneessa tilassa juhlapaikan ulko-ovesta ulos. Selitystä selityksen perään oli kuultu, mutta mielenkiintoista olisi saada tietää, miten tuore kunnanjohtaja asian selittää kuntalaisilleen. Hämeenkyrön valinnassaan yksimielinen kunnanvaltuusto saikin nyt sitä mitä tilasi.
Hämeenkyröhän on tunnettu sahtipitäjä, mainittu juoma on mukana monenlaisissa eri tilaisuuksissa. Sahdin ominaisuuksiin kuuluu , että eräillä se laskee jalkoihin ennen kuin nousee päähän. Hyvä sahti on myös sellaista, että sen nauttija tuntee ehtoolla itsensä niin suureksi, ettei mahdu kunnolla nahkoihinsa. Aamulla tilanne sitten on tasan päinvastoin. Lopullisesti Häkämieskin hyväksytään hämeenkyröläiseksi vasta kun on vannonut Kyrön valan. Lyhyesti kuvattuna se on sitä, että tarpeeksi sahtia nauttinut p-kantaa housuihinsa. En menisi valalle, etteikö Häkämieskin kohtapuoliin valalle menisi.

Timo Roos
 

19.5.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva