Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Satakunta varautuu H1N1:een

Kuva: Satakunta varautuu H1N1:een

Sikainfluenssaa eli H1N1-influenssaa on Suomessa todettu toistaiseksi vasta kaksi tapausta, ja molemmat sairastuneet ovat toipumassa. Satakunnassa ei sairastuneita ole, mutta jos ja kun heitä tulee, sairaanhoitopiiri lupaa tiedottaa asiasta mahdollisimman nopeasti.

Kuva: Henkilökunnalle on hankittu suojavarustusta. Aluetartuntatautiterveydenhoitaja Paula Majanen on ollut kaksi vuotta mukana pandemia-projektissa

Sairaalan kanta on, että mahdollisista epäilyistä ei kerrota, koska ”siinä ei ole mitään mieltä” ja koska katsotaan, että turhakin epäily voi lietsoa paniikkia. Lisäksi epäilyn varmistaminen käy nykyään melko nopeasti: näytteet lähetetään taksilla Helsinkiin, HUSiin, ja sieltä saadaan tulos alle vuorokaudessa.

Sairaanhoitopiiri ja terveyskeskukset ovat joka tapauksessa päivittäneet pandemiavalmiussuunnitelmiaan.
Suunnitelmat sisältävät myös pahimman mahdollisen skenaarion, mutta tällä hetkellä ei uskota että pahin toteutuu.

– Ilmeistä on, että pandemia jossain laajuudessa kehittyy, mutta milloin, sitä ei tiedetä. Sairastumisia voi olla paljon, mutta nykytietojen mukaan tauti on suhteellisen lievä, infektioyksikön osastonylilääkäri Esa Rintala rauhoittelee.

Hän kuitenkin lisää, että tauti voi myös kehittyä ärhäkämmäksi.

Tamiflu-lääke tehoaa tällä hetkellä H1N1-virukseen, ja Rintalan mukaan lääkkeistä on Suomessa hyvät varmuusvarastot.

Jos pandemia tuleekin, suurimman osan sairastuneista uskotaan selviävän kotihoidolla, mutta jokainen tapaus pitää ensin varmentaa terveyskeskuksessa.

Ihmisten toivotaan ensin soittavan terveyskeskukseen, ei menevän sinne istumaan. Jos soittaja ”täyttää kriteerit”, häntä kehotetaan tulemaan terveyskeskukseen omalla autolla, ei bussilla eikä edes taksilla, mutta hätätapauksessa ambulanssilla.

Terveyskeskuksesta hyväkuntoiset potilaat lähetetään kotiin sairastamaan, missä he ovat kuitenkin karanteenissa, eli eivät saa poistua kotoaan.

Osa sairastuneista joutuu jäämään terveyskeskukseen tai siirretään keskussairaalaan. Keskussairaalassa kirurgian poliklinikka muutetaan influenssapoliksi ja A-siipi influenssasiiveksi.

Heli Kokko 
 

15.5.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva