Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kiikarointia: Käytöksen kultainen kirja

Kuva: Kiikarointia: Käytöksen kultainen kirja

Yleisradion urheilutoimittaja Inka Henelius kyseli – tosin harvoin – Leinojapelaajilta suorastaan ”älykkäitä” kommentteja MM-kisojen ottelujen jälkeen. Pääasiassa Henelius teki erittäin nuhaisena niin kutsuttuja pelaajakortteja Leijonista. Niidenkin tarpeellisuudesta MM-kisojen aikana voidaan olla tasan kahta eri mieltä. Itse pidin niitä täysin tarpeettomina ja pelaajille kisojen aikana olivat varmasti jopa haittana.

Mutta tällä YLEn kyllä-toimittajalla ovat jääneet myös käytösmallit opiskelematta, sillä kokeneet urheilutoimittajat ymmärtävät, milloin ja missä vaiheessa urheilijaa haastatellaan. Eikä kysymys aina kuulu, että miltä nyt tuntuu? Tämän kyllä-toimittajan arvonimen Henelius on saanut toimittaessaan Urheiluruutua, jossa pikkuhiljaa pelaaja- sekä seuranimet ovat jopa alkaneet osua kohdalleen.

Seuratkaapa huviksenne kun tv-uutiset päättyvät ja uutistenlukija kysyy urheilutoimittajalta, että urheilussa on tänään taas tapahtunut paljon? Säännöllisesti Heneliuksen vastaus on ”kyllä”!

Klotenissa Henelius oli voitetun Tshekki-ottelun jälkeen pelaajahaastattelijana ja tokaisi hyvin pelanneelle, maajoukkuenoviisi Pekka Rinteelle käskyn: Pekka, jää tähän”! Tarkkasilmäiset tv-katsojat havaitsivat jo silloin, että Niklas Hagman antoi Inkalle käytöskoulutusta. Hagmanin opetusta, että Hönölius olisi voinut pyytää Pekka Rinnettä jäämään haastattelupisteeseen vaikka pyynnöllä: ”Viitsisitkö jäädä tähän, jotta voisin haastatella”, ei katsoja tietenkään kuullut, mutta näki kuitenkin kokeneen Leijona-pelaajan ripittävän Inkaa. Se oli Inkalta sitä jääkiekosta niin tuttua käskyttämistä.

Ihan YLEn nettisivuilla

Siinä oli koko jutun ydin. Mutta mitä teki Henelius? Hän kirjoittelee omiaan – vielä Suomen yleisradion nettisivuilla. Henelius sai jo kisojen aikana Leijonajoukkueelta palautetta ja Inkapa meni ja vastasi Internetissä. Surkuhupaisinta tekstissä on kohta: ”Kyseessä oli hetken mielijohteesta syntynyt huono vitsi ja kenties väärässä paikassa”.

Latojan huomautus: Kyllä se tapahtui toimittajan puolelta ihan väärässä maassakin.

Nimenomaan Hagman sitten näytti Leijonien bussin ikkunasta ahteriaan Inkalle. Kuinka kuvaaja sattuikin olemaan bussin toisella puolella, joten tapahtumaa ei Neitikiekkoilija saanut ikuistettua. Miksi sitten nostaa moinen haloo? Ja kysyn yhä uudestaan: Mistä Inka tiesi, ettei kyseessä ollut ainakaan Timo Jutilan tai Jari Kurrin takamus?

Toki hyvä taustatoimittaja nämä asiat silti tietänee.

Turussa aikoinaan laulajaveljekset Matti ja Teppo muistelivat junamatkaansa. ”Muistatko kun juna lähti ja sinä pistit takapuolesi ikkunaan ja minä katselin samasta ikkunasta?” kysyi Teppo. Viereisestä avoimesta ikkunasta kuului kun laiturilla ollut pikkupoika huusi, että ” Katso äiti, kaksoset”.

Nimenomaan urheilutoimittajan piti osata antaa – varsinkin MM-kisoissa – keskittymisrauha urheilijalle silloin kun erittäin tärkeä ”Game Seven” lähestyi. Ja toimittajalla pitää olla myös vastuu omasta työstään, eikä alkaa moittia muita lehtiä siitä, että asiasta nousi kohu.

Itsepähän hän asiasta kirjoitti ja vielä YLEn Internet-sivuille.

Tästä asiasta tähän tulee piste.

Kova saavutus

Jääkiekon MM-kisojen finaalissa tuomitsi suomalainen päätuomari Jyri Rönn. Eipä olisi uskonut. Ja kaiken lisäksi hän tuomitsi slovakialaisen parinsa kanssa kiihkeän finaalin erittäin hyvin.

Tosin Rönn tuomitsi MM-finaalin täysin eri linjalla kuin esimerkiksi SM-liigan karsinnat sekä muut runkosarjan sekä playoff-ottelut. Nyt joukkueet saivat pelata ja paremmuus ratkaistiin jäällä eikä jäähyaitiossa.

Kun tv:n kisastudio sitten finaalin jälkeen ihasteli Rönnin suoritusta, niin eikös kaiken kokenut kommentaattorimme Juhani Tamminen todennut, että hän kyllä tiesi tasan tarkkaan Jyrin onnistuvan hyvin – tämän kauden kokemuksensa perusteella.
Missä ihmeessä meikäläinen kuuli kun samainen valmentaja antoi tulla oikein isän kädestä Jyri Rönnin tuomitsemisesta liigakarsinnassa. Silloin tulivat esiin jopa SM-liigan sekä pelien päätuomareiden yhteiset sopimukset, jopa salaliitossa. Ja samalla sai siipeensä – niin että tuntui – myös media sekä SM-liigan toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen.

Oliko se kaikki sittenkin vain pahaa painajaisunta?

Kausipalkinnot jaetaan lauantaina

Jääkiekon SM-liiga on julkistanut listan niistä pelaajista sekä valmentajista, joista ensi lauantaina palkitaan jokaisesta paras Lahdessa järjestettävässä Liigagaalassa. Listan nimet perustuvat jääkiekkotoimittajien huhtikuussa julkistettuihin 3-6 eniten ääniä saaneiden listaan.

Otetaan esimerkkejä. Parhaan valmentajan listalla ovat Risto Dufva, Kai Suikkanen ja Pekka Virta.

Paras tulokas valitaan seuraavista nimistä: Teemu Hartikainen, Mikko Koskinen ja Juuso Puustinen.

Herrasmiespelaajien listaehdokkaat ovat Sami Kapanen, Toni Koivisto ja Tommi Paakkolanvaara. Otetaan mukaan vielä ehdokkaat parhaiksi maalivahdeiksi. He ovat Juuso Riksman, Alexander Salak ja Pekka Tuokkola.

Parhaan puolustajaehdokkaiden listalla ei ole ainuttakaan MM-kisojen puolustajaa, eikä tietenkään ehdokaslistoilla yhtä ainutta pelaajaa Porin Ässistä tai Rauman Lukosta.

Oliko yllätys?

SM-liigapelaajia ilman työtä

Jääkiekon SM-liigassa ovat meneillään ostajan markkinat. Tämä on seurausta yleismaailmallisesta lamasta ja Suomessa on tähän vuoden aikaan yllättävän monta liigajyrää ilman sopimusta ensi kaudeksi. Osa heistä toki odottelee tarjousta muualta Euroopasta, mutta oikeastaan vain Venäjän liigasta voisi saada nykyistä liigatasoa vastaavat tulot – jopa enemmänkin – mutta muualla on jo lappu luukulla.

Yleensä suomalaiset ylijäämäpelaajat ovat voineet luottaa siihen, että kyllä Ruotsista aina pelipaikka löytyy, mutta nyt valtiolta jopa kaksi miljoonaa euroa sponsorirahaa saaneet pääsarjojen seurat joutuvat tyytymään ”vain” yhteen miljoonaan, joten tämä tukkii automaattisesti laivareitin Ruotsiin. Huippupelaaja saa toki töitä lahden takaa, mutta keskitason liigajyriltä tie on pystyssä.

Sveitsissä on aina ollut suomalaisen jääkiekkoilijan onnela. Mutta ei taida olla ensi kaudella, sillä jopa MM-kisoissa esiintyneet NHL-pelaajat joutuivat antamaan näyttöjä. NHL:n keskipalkka on pudonnut rajusti ja nyt kun dollarin alamäki verrattuna euroon on tosiasia, niin Pohjois-Amerikan keskitason pelaajat tienaavat Sveitsissä jo enemmän kuin kotitanhuvilla. Suomalaisille tämä on myös eräänlainen ”lappu luukulle”, koska jopa käkikellomaan B-liigaan riittää tarjontaa.

Saksan esitykset MM-kisoissa osoittivat myös maan kiekkotason, eikä se pelaisi A-sarjassa, ellei järjestäisi ensi vuoden MM-kisoja. Tosin niiden haittana on, että Vancouverin olympialaisten huiput eivät Saksan kisoihin tule maanittelemallakaan. Huippuseurat Duisburg ja Nürnberg ajautuvat jopa konkurssiin ja irtonaisia pelaajia vapautuu kahden joukkueen verran.

Suomessa tukku keskitason pelaajia

Kun Jokerit sekä Oulun Kärpät ovat hankkineet parhaat lupaukset päältä pois ja myös HIFK nuorentaa ryhmäänsä radikaalisti, niin onko millään muulla SM-liigaseuralla vara hankia pelaajaa 170!p000 euron (vanha vaarinmilli) vuosipalkalla. No, Rauman Lukko on tällä alueella oma sivunsa!

Yksinkertainen vastaus kuuluukin, että ei sitten kirveelläkään.

Suomalaisittain kovan tason pelaajia on vapailla markkinoilla, joko pakosta tai omasta tahdostaan.

Tällä hetkellä ilman julkistettua jatkospimusta vailla on peräti neljä pelaajaa HIFK:sta, joista yksi on puolustaja sekä kolme ovat hyökkääjiä. Nimet Hannu Pikkarainen, Kimmo Kuhta, Jussi Pesonen ja Ilkka Pikkarainen ovat tuttuja nimiä. Kaikkien sopimus päättyi tähän kauteen eikä sitä uusittu.

Jokereissa pelasi vain osan kautta Jyrki Louhi loukkaantumisten takia. Ei pelaa kiertolainen Louhi enää ensi kaudella narripaidassa.
Oulun Kärpät pisti myös jarruvaihteen päälle, sillä Josef Boumedienne, Martti Järventie, Toni Dahlman sekä Toni Koivisto ovat ulostettujen listalla. Näistä nimenomaan 32-vuotias Martti Järventie on kauppatorilla yhdistetty vankasti Porin Ässien kiikaroimaksi pelaajaksi. Mutta mikä pisti pihalle Toni Koiviston? Luultavasti se oli hintapyyntö sekä liiallinen itsekkyys. Kausihan ei ollut Koivistolle paljon muuta kuin yrittää pitää Kultakypärä päässä ja siinä sivussa unohtaa syöttää pelikaverille.

Toinen lupaus, hänkin alun perin Ilves-kasvatti, Perttu Lindgren on tällä hetkellä ilman sopimusta Rauman Lukon kanssa. Lukko menetti jo Pekka Saarenheimon takaisin Ouluun.

Nimet Lasse Pirjetä, Timo Vertala, Markku Tähtinen, Kari Haakana ja Mikko Eloranta saavat varmuudella pudottaa palkkapyyntöään, mikäli aikovat ensi kaudella pelata SM-liigassa, jossa kaiken lisäksi liiga pudotti pelaajien määrää. Ennen se oli 20 kenttäpelaajaa, nyt kokoonpanoon merkitään vain 18 pelaajaa per ottelu/joukkue.

Eräs pelaaja-agentti totesi, että ex-miljoonamiehille nykyään tarjottava 50!p000 euron sopimus, hyväksytään viipymättä. Tästä jokainen oivaltaa missä pelaajamarkkinoilla nyt mennään.

Kaksi koiraa

Käyskentelin iltakävelyllä tuolla Etelärannan suunnalla ja katselin ihastellen toinen toistaan komeampia veneitä. Vaikka itselläni ei ole sitten tiedon pihaustakaan miten moottoriveneen tai peräti purjeveneen saisi kaupungin rannasta ihan avomerelle, niin silti sopi hienoja veneitä ihastella.

Veneilyn aakkosista tiedän sen verran, että pitää osata merimerkit jotta pystyy sitten luovimaan perille ilman haaksirikkoa. Ainoa tietämäni merimerkki on Reimari, mutta se taas ei sijaitse merellä vaikka onkin Luvialla.

Kaiken lisäksi se on kuivalla maalla ja siellä ovat monet kuulemma saaneet pahimmat laineet huuhdottua.

Kuinka nyt sattuikaan, niin yhden moottoriveneen kannella käyskenteli tuntemani kaveri – uskokaa vain, että tunnen yhden niinkin äveriään kaverin! Toki siihen laiturille kaverilta kysymään, että onko tuo noinkin isolla paatilla liikkuminen hankalaa hommaa.
Ei laisinkaan, vastasi kaveri. Tärkeintä hommassa on kaksi koiraa.

Siinä sitten olin kuin äimänkäki ja kysyin, että miten niin kaksi koiraa on tärkeitä veneilyssä.

Ne ovat Navikoira ja Anorakki, kuului vastaus.

Jarmo Liuhala

14.5.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva