Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vallaton valtuutettu

Kuva: Vallaton valtuutettu

Vappu on takana ja seuraavaa juhlaa, juhannusta, odotellaan. Valtuutettujen kädet ovat olleet koko kevään työtä täynnä, sillä perehdyttävää on ollut niin moneen asiaan. Tilannetta ei helpota lainkaan se, että maailmantalouden kriisi asettaa valtuutetut miettimään huomattavasti vaalilupauksiaan synkempiä asioita.

Valtuustot ovat monessa kaupungissa joutuneet käsittelemään talouden valmiussuunnitelmaa. Se langettaa hyvin synkän varjon tulevan vuoden talousarviokäsittelyynkin. Kuitenkin tosiasioiden kanssa on elettävä ja koitettava jakaa olemassa olevat resurssit parhaan kykynsä mukaan. Lihavien vuosien jälkeen se saattaa tuntua vanhoille valtuutetuille kuitenkin hyvinkin tuskaiselta. Uudet valtuutetut taas eivät vielä ehkä tiedäkään, mikä työ heitä edessäpäin odottaa. Siihen työhön asti on hyvä vaatia kaikkea.    

Raumallakin uusi valtuusto on aloitellut neljän vuoden työtään. Huomattava osa valtuuston jäsenistä vaihtui. Uudet jäsenet tuovat raikkaita tuulahduksia, mutta samanaikaisesti voivat kokemattomina käyttää energiaansa ehkä turhiinkin asioihin.
Olen pannut merkille, että valtuustoaloitteiden määrä taitaa olla tänä vuonna jälleen kasvussa. Tämä on asia, joka saa minut kerta toisensa jälkeen käyttämään asiasta puheenvuoron aina tilaisuuden tullen. Nimittäin yksi asia reilun neljän vuoden aikana on tullut minulle selväksi. Sanotaan juhlapuheissa mitä tahansa, valtuutetulla ei ole valtaa ellei hän itse rakenna vaikuttamisen paikkoja. Viime vuosina minua on kummastuttanut valtuutetun käsitys omasta vallastaan. Olen alkanut miettiä, olemmeko me valtuutetut vallattomia?

Valtuustoaloite tuntuu olevan valtuutettujen mielestä paras keino vaikuttaa asioihin. Eli kokouksen lopussa valtuutettu lukee aloitteensa. Se lähetetään kaupunginhallituksen kautta lautakunnan käsittelyyn, josta se palaa takaisin tiedoksi valtuustolle.
Osa aloitteista saa nopean käsittelyn. Toiset viipyvät matkalla vuosia. Osa ehdotuksista toteutuu, kun taas toiset saavat kohteliaan hylkäyksen.

Aloitteiden aiheet vaihtelevat maan ja taivaan väliltä. Osa aloitteista koskee jonkun lautakunnan toimivallassa olevaa asiaa, osa isoja valtuustotason kokonaisuuksia. Aloitteen takana voi olla oma ryhmä tai monta ryhmää aloitteentekijän aktiivisuudesta riippuen. Periaatteessa valtuutetun aloite kulkee aivan samanlaista rataa kuin kuntalaisenkin aloite. Vaikuttaakseen asioihin aloitteen kautta ei siis tarvitse olla valtuustossa.

Älä käsitä väärin. Olen itsekin tehnyt aloitteen. Tosin tuloksetta. Olen lisäksi allekirjoittanut monta aloitetta, jotka oma ryhmäni on tehnyt. Valtuustoaloitteet ovat pääasiassa hyviä. Kritisoin kuitenkin valtuutettujen uskoa omaan vaikutusvaltaansa. Mietin aloitteita kuunnellessani, että kyseisessä ryhmässä olevan kyseisen lautakunnan puheenjohtajan luulisi saavan lautakunnassaan ryhmänsä tärkeäksi katsomia asioita valmisteluun ilman valtuustoaloitettakin. Tai lautakunnassa jäsenenä olevalla kuvittelisi olevan mahdollisuus keskustella virkamiesten kanssa uudesta ideastaan. Näin ei ilmeisesti kuitenkaan ole.

Tiedän, että uuden valtuutetun pitää kulkea pitkä matka ennen kuin hän saa luotua toimivat yhteydet, uskottavan imagon ja pelisilmän vaikuttamispaikoille. Kärsimättömyys on oma paheeni ja ehkäpä juuri se saa monet meistä sortumaan helpolta näyttäviin kikkoihin pohjatyön tekemisen sijasta. Jokainen pitkäaikainen poliitikko joutuu kuitenkin toimiakseen tekemään pohjatyön jossain kohtaa joka tapauksessa.   

Uskon vaikuttamisessa puhumisen voimaan. Valtuutetun tulee osata puhua oikeille ihmisille oikeaan aikaan kokemastaan tärkeästä asiasta. Media kaipaa puhetta valtuustosaliin, mutta minä uskon vaikuttavan puhumisen tapahtuvan ennen asian tuloa saliin.
Hyvät keskusteluyhteydet virkamiehiin ja muihin valtuutettuihin avaavat parhaimmat vaikutuskanavat. Se ei ole vain harhaa, että hyvät vuorovaikutustaidot ovat poliitikon tärkein työkalu. Valtuutetulle on lisäksi eduksi iso ryhmä, jolla on kokonsa puolesta vaikutuspaikkoja enemmän. Valtuutetulla tulee olla erilaiset keinot vaikuttaa asioihin kuin kuntalaisella. Minkä ihmeen takia me muuten valitsisimme edustajiamme valtuustoon? Tuskinpa ainoastaan siksi, että he hyväsyvät tai hylkäävät virkamiesten esityksiä. Jos kuitenkin haluaa omiin nimiinsä jonkin idean, tällainen puhumiseen perustuva vaikutustapa ei toimi. Tätä vaikutustapaa ei myöskään voi numeerisesti mitata, kuten aloitteiden määrää. Toisen valtuustokauteni alussa rohkenen jo epäillä, että tällainen aloitebuumi voisi kertoa myös valtuustotyöskentelyn kaipaavan uudistumista. Valtuutetut kun eivät halua olla vallattomia. 

Kristiina Salonen

14.5.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva