Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kankaanpäästä seuraavaksi älypohjallisia sairaaloihin

Kuva: Kankaanpäästä seuraavaksi älypohjallisia sairaaloihin

Tampereen Teknillisen yliopiston Kankaanpään yksikössä suunnitellaan parhaillaan yhteistyössä Satakunnan sairaanhoitopiirin kanssa pilottiprojektia, jossa testataan ”älypohjallisen” käyttöä apuna kipsatun jalan lihasten harjoittamisessa ja voiman mittaamisessa.

- Ideana on, että pohjalliseen on integroitu elektroniikkaa, joka mittaa tietoja jalan ja kengän välisestä puristussuhteesta ja siitä, miten rasitus kohdistuu ihmisen kävellessä.

- Valmistamme sarjan pohjallisia ja niitä testataan sairaalassa muun muassa potilailla, joiden jalka on kipsattu. Kipsissä olevalla jalallahan pitäisi kävellä jonkin verran, jotta lihakset eivät surkastu.

- Ongelmana on, että monet potilaat varovat jalkaansa liikaa tai sitten rasittavat sitä turhan paljon. Pohjallisen antamien tietojen avulla lihaksia voitaisiin harjoituttaa sopivassa suhteessa. Pohjallinen välittää tietoja esimerkiksi tietokoneeseen tai kännykään, yksikön vetäjä, professori Jukka Vanhala selvittää.

Reiman tiloissa toimiva TTY:n elektroniikan laitoksen Kankaanpään yksikkö keskittyy puettavan teknologian tutkimukseen ja tutkimustiedon soveltamiseen. Yksikön vahvuutena on poikkitieteellisyys, sillä osaamista löytyy niin elektroniikassa kuin tekstiili- ja vaatetusalallakin.

Jukka Vanhalan mukaan ”älypohjallinen” on johdannaista aikaisemmasta projektista, jossa kehiteltiin lonkkaleikkauspotilaille tarkoitetut HipGuard -housut. Potilaat voivat käyttää näitä housuja kotona ja saada niiden välittämien mittaustulosten avulla tietoa leikatun jalan oikeasta asennosta ja rasituksesta.

- Tässä projektissa havaittiin, että paras vaihtoehto voisi olla pohjallinen, jota voisivat käyttää myös esimerkiksi urheilijat. Tämä tekniikka alkaa jo olla sillä tasolla, että sille löytyy myös käytännön sovelluskohteita.

- Monien älyvaatteiden ja puettavan teknologian keksintöjen ongelmana on saada ne läpi kaupalliseen tuotantoon ja kuluttajille. Terveydenhuollon alueelta taas löytyy puettavalle teknologialle helpommin sovelluskohteita, Vanhala miettii.

Yleisesti ottaen elektroniikka soluttautuu pikkuhiljaa yhä laajemmin arkipäivän esineistöömme, esimerkkeinä vaikkapa puhuvat ja soivat postikortit tai lelut. Teknologiaa sisältävät vaatteet ovat yksi osa tätä kehitystä.

TTY:n Kankaanpään yksikön tavoitteena on olla kansainvälisestikin edelläkävijä älykkäiden tekstiilien alalla ja samalla tehdä yhteistyötä myös paikallisten yritysten kanssa.

- Samassa rakennuksessa toimiva Clothing+ on hyvä yhteistyökumppanimme. Lisäksi olemme valmiita kehittelemään erilaisia elektroniikkaan liittyviä innovaatioita lähiseudun yritysten kanssa. Näiden projektien ei tarvitse välttämättä liittyä tekstiilialaan millään tavalla.

Esimerkkinä yritysten kanssa tehtävästä yhteistyöstä Vanhala kertoo isosta eurooppalaisesta, suurnopeusjunien ohjaamoihin liittyvästä hankkeesta, jossa myös kankaanpääläinen KMT Group oli mukana.

- KMT Group valmisti suurnopeusjunan ohjauspulpetin. Tämä monimutkaista tekniikkaa sisältävä pulpetti tarvitsi simulointipöydän ja siinä me tulimme mukaan kuvaan. Samalla heräsi ajatus isomman, ohjauspulpetin markkinointiin käytettävän simulaattorin kehittämisestä.

Vuodesta 2003 lähtien Kankaanpäässä toimineessa TTY:n yksikössä työskentelee tällä hetkellä 7-8 henkilöä. Henkilökuntamäärä vaihtelee, sillä yksikkö tarjoaa yliopisto-opiskelijoille mahdollisuuden tulla Kankaanpäähän tekemään diplomitöitä.

- Meiltä on valmistunut jo kymmenkunta diplomi-insinööriä.

- Aluksi olimme hiukan huolissamme siitä, saammeko yliopistoväkeä töihin pienelle paikkakunnalle. Mitään ongelmia tässä asiassa ei kuitenkaan ole ollut.

- Aloittaessamme saimme tänne opiskelijoita, jotka ovat sittemmin valmistuneet ja ovat edelleen meillä töissä tavoitteenaan väitöskirjan tekeminen. Viidestä aloittajasta neljä on yksikössämme edelleen, Vanhala summaa.

Maarit Kautto

8.5.2009 08:38

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva