Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Satakunta natisee haavoistaan

Kuva: Satakunta natisee haavoistaan

Ikiaikaisen Satakunnan olemassaolo maakuntana on taas kerran uhattuna, ja nyt uhka on suurempi kuin pitkään aikaan.

Suomessa on perinteisesti totuttu siihen, että uhka tulee idästä, mutta nyt se näyttää tulevan pikemminkin lounaasta. Joku nokkelampi tietysti näkisi senkin, että suurin uhka taitaa sittenkin olla maakunnan sisällä: se on yhtenäisyyden puute.
Kun lääneistä ei voida enää taistella, taistellaan maakuntarajoista, ja aseena on terveydenhuolto.

Kiikoinen on jo käytännössä hakemassa erikoissairaanhoitoa Pirkanmaalta. Kun Rauma neuvottelee Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa erikoissairaanhoidon palveluiden ostamisesta Turun suunnasta, ei olla kaukana siitä ajatuksesta, että saman tien koko Satakunta voi heittää Raumalle hyvästit.

Ja jos Rauma vaihtaa hallinnollisesti maakuntaa, merkitsee se Satakunnan loppua siitäkin huolimatta, että joku raumalainen vielä henkisesti tuntisi itsensä satakuntalaiseksi.

Vaikka maakunnan yhtenäisyyden vaaliminen on ensisijaisesti Satakuntaliiton tehtävä, ovat avaimet nyt aika tiukasti Satakunnan sairaanhoitopiirin käsissä.

Johtaja Ahti Piston (sd) vetämänä Satakunnan sairaanhoitopiiri ei ole tähän asti osoittanut kovin suurta myötätuntoa raumalaisten vaatimuksille säilyttää Rauman aluesairaalan palvelut. Sen mielestä on parempi tehdä haava raumalaisten sieluun kuin aluesairaalassa potilaaseen.

Piston ohella tuota linjaa veti myös sairaanhoitopiirin hallituksen aiempi puheenjohtaja, Porin kaupunginhallituksen nykyinen puheenjohtaja Pentti Kilkku (kok). Linja on ollut ja on yhä se, että erikoissairaanhoidon palvelut halutaan Satakunnassa keskittää mahdollisimman paljon Poriin ja Satakunnan keskussairaalaan.

Saman asian kanssa on kamppaillut myös Porin kaupunki.

Sairaanhoitopiiri on halunnut lopettaa Porin kaupunginsairaalan leikkaustoiminnan. Porissa samoilla linjoilla tuntuvat olevan ainakin kokoomuksen ja osin vasemmistoliiton päättäjät sekä koko nykyinen virkamiesjohto kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosta, apulaiskaupunginjohtaja Aulis Laaksosta ja perusturvajohtaja Terttu Nordmania myöten.

Porissa tuo kiista johti mm. siihen, että terveysjohtaja Pekka Satomaa lähti Tampereelle, ja nyt perusturvalautakunnan puheenjohtaja Ahti Salmi (sd) on henkilöitynyt kaupunginsairaalan puolustajana. Ryhmistä sitä tekevät sosialidemokraatit ja keskusta.

Raumalaiset ovat itsellistä kansaa, ja he ovat tottuneet siihen, että Raumalla on samat palvelut kuin Porissa. Aluesairaala on ollut raumalaisille pyhä, ja kapinan ensi askeleet otettiin, kun synnytykset siirrettiin aluesairaalasta Poriin.

Nyt, kun leikkaustoimintakin ollaan keskittämässä Poriin, on raumalaisten päättäjien mitta täynnä. Satakunnan sairaanhoitopiirin nykyjohdon kannattaisi Antti Vuolanteen (sd) ja Kauko Juhantalon (kesk) otteella ryhtyä neuvottelemaan pikaisesti raumalaisten kanssa kompromissin löytymiseksi. Ehkä Satakuntaliitonkin olisi syytä mennä hätiin, onhan maakuntahallituksen puheenjohtaja Reijo Kallio Raumalta.

Kuten näyttää, Raumalla on poliittinen yhteisymmärrys halusta hakea palvelut Varsinais-Suomesta. Raumalaiset ovat siis vakavissaan. Kyse ei liene pelkästä uhittelusta.

Kokonaan eri asia on, haluaako Varsinais-Suomi tarjota raumalaisille heidän toivomansa palvelut. Rauma on lopulta maantieteellistä periferiaa, oli suuntana sitten Pori tai Turku.

Uusia kuvioita etsitään myös muualla Satakunnassa. Keski-Satakunnan kunnat Harjavalta, Kokemäki ja Nakkila ryhtyvät neuvottelemaan Eurajoen kunnan kanssa perusterveydenhuollon yhteistyöstä.

Hanke on järkevä varsinkin, jos Huittinen saadaan siihen mukaan. Ei Huittistenkaan pysyminen Satakunnassa ole enää itsestään selvää.

Keski-Satakunnan kunnille Eurajoki ja Huittinen lienevät jonkinlainen korvike sille, että nauhakaupungin kuntaliitoksesta ei tullutkaan mitään. Tosin Ulvilassa vielä taistellaan, ollako kuntaliitoksessa vai ei, mutta käytännössä se on kaatunut.

Harjavallan kaupunginjohtaja Jaana Karrimaa kylläkin oikaisi pari päivää sitten minua siitä, että Harjavallalla, Kokemäellä ja Nakkilalla on edelleen voimassa olevat päätökset neljän kunnan liitoksesta kuten myös Ulvilalla.

Niin tai näin, Ulvila näyttää jäävän yhä enemmän sivuun kaikesta, kun kaupungin päättäjät käyvät sapelitanssiaan.

Jukka Vilponiemi

7.5.2009 08:01

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva