Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Perusturvan yhteistoiminta-alueen valmistelu etenee Luvialla

Porin seudun kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon yhdistämishankkeen valmistelu etenee. Pori, Noormarkku, Luvia, Merikarvia ja Pomarkku allekirjoittivat sote-sopimuksen 6. huhtikuuta. Keskiviikkona 29. huhtikuuta käynnistettiin kuukausittainen ohjelma, jolla mittava hanke viedään päätökseen. Perusturvan yhteistoiminta-alue käynnistyy 2010 alussa.

 

Luvian kunnanjohtaja Kari Ojalahden mukaan työtä lähdetään tekemään lukuisissa työryhmissä, joissa kaikilla kunnilla on edustajansa. Sote-yhteistyötä hiotaan tästä eteenpäin joka kuukausi heinäkuuta lukuun ottamatta.

- Luvialta valitaan tilinpäätösvaltuustossa 24. kesäkuuta kaksi edustajaa Porin perusturvalautakuntaan. Nämä edustajat, todennäköisesti mies ja nainen, menevät jo tänä vuonna Porin lautakuntaan kuunteluoppilaiksi, eli päätösvaltaa heillä ei vielä ole. He saavat olla paikalla silloin, kun ei käsitellä salassapidettäviä asioita, Ojalahti kiteyttää.

Seuraava tärkeä askel ovat palvelusopimukset, joissa yksilöidään Luvian ja muiden mukana olevien kuntien tarpeet valtuustokaudeksi, eli neljäksi vuodeksi kerrallaan. Ensimmäiset palvelusopimukset tulevat kuntien valtuustoihin hyväksyttäviksi loppuvuodesta.

Luvian kunnan menobudjetti on kaikkiaan noin 14 miljoonaa euroa. Siitä perusturvan osuus on noin 9 miljoonaa euroa. Perusturvan käyttömenoista siirtyy sote-yhteistyön myötä Porin hallintaan noin puolet, eli 4,5 miljoonaa euroa.

- Ympäristöterveydenhuolto, päivähoito ja erikoissairaanhoito kattavat perusturvan menoistamme sen toisen puolen ja ne jäävät edelleen Luvian kunnan päätösvaltaan. Myös tukipalvelut, eli ruokahuolto ja siivous jäävät meille ja Porin perusturvakeskus ostaa niiden palvelut, perusturvajohtaja Eini Kivikko summaa.

Luvialta siirtyy Porin perusturvakeskuksen palvelukseen runsaat 50 henkeä. Tästä joukosta suurin osa jää fyysisesti edelleen Luvialle ja niihin tehtäviin, joita tälläkin hetkellä tekevät. Perusturvan hallintohenkilöstöön kuuluvien 3-4 hengen fyysiset työpaikat siirtyvät todennäköisesti Poriin.

- Palvelut Luvian kunnan maaperällä eivät juurikaan muutu, eli terveyskeskus pysyy, samoin palvelukeskus Käenpesä, Kari Ojalahti rauhoittelee.

Luvia kuuluu ensi vuoden alusta lähtien Länsi-Porin lähipalvelualueeseen. Näkymätön kuntien välinen raja-aita poistuu siinä mielessä, että porilaiset voivat jatkossa käyttää halutessaan Luvian terveyskeskuksen palveluita ja päinvastoin. Aikaisemmin esimerkiksi porilaiset kesäasukkaat on Luvialta ohjattu pääsääntöisesti Porin terveyskeskukseen.

- Luvian terveyskeskuksen käyttö varsinkin kesäasukkaiden myötä saattaa kasvaa, joten palveluita ei välttämättä enää saa ihan yhtä nopeasti kuin luvialaiset ovat tähän saakka tottuneet.

- Poliittinen ja itsehallintoon liittyvä vaikutusvalta sote-asioihin heikkenee Luviankin osalta selvästi. Me saamme kaksi edustajaa Porin perusturvalautakuntaan, mutta käytännössä suurempi vaikuttaminen tapahtuu jatkossa esimerkiksi palvelusopimuksen sisältöjen kautta.

Ojalahden mukaan Luvian sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunta on suhtautunut perusturvan yhteistoiminta-alueeseen yleisesti ottaen levollisin mielin.

- Luvialla on eri aloilla jo yli 30 yhteistyösopimusta Porin kanssa. Meidän näkökulmastamme katsoen nämä sopimukset ovat onnistuneita. Me olemme tottuneet yhteistyöhön Porin kanssa, joten odotamme nytkin toimivaa kanssakäymistä, Ojalahti miettii.

Maarit Kautto

5.5.2009 08:46

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva