Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tuomioja patisti vasemmistopuolueita viimein itsetutkiskeluun

SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja, ministeri ja veteraanipoliitikko Erkki Tuomioja patisti kannatuksen laskusta kärsineitä vasemmistopuolueita viimein rehelliseen itsetutkisteluun siitä, mikä on vialla. Porissa työväenhistorian seuran Salin Selskapin 10-vuotisjuhlissa puhuneen Tuomiojan mukaan vanhaan ei ole paluuta.

 

- Vasemmistopuolueiden alamäki on jatkunut yli kymmenen vuotta, mutta edelleen sen pysäyttämisen edellyttämä rehelliseen analyysiin ja avoimuuteen perustuva itsetutkiskelu tuntuu kovin vaikealta. Mieluiten tosiasiat kielletään ja vaaditaan "itseruoskinnasta" luopumista, sanoi Tuomioja sunnuntaina täydelle selskapin salille.

Tuomioja kosketteli puheessaan molempia vasemmistopuolueita, mutta demariveteraanina hän otti korostetusti esille oman puolueensa SDP:n.

- SDP:ssä meidän tulee tarvittaessa olla valmiita luopumaan monista vanhoista tunnuksista ja menettelyistä. Se mikä meille veteraaneille on tuttua ja ehkä rakastakin, voi historiaa tuntemattomista ulkopuolisista ja nuoremmista polvista olla parhaimmillaan vain yhdentekevää ja vanhanaikaista sekä pahimmillaan luotaantyöntävää ja vieraannuttavaa.

Kaikesta perinteestä ei Erkki Tuomiojakaan kuitenkaan halunnut luopua. Hän ilmoitti jälleen kerran vastustavansa SDP:n nimen muuttamista.

- Epäilyjä herättää se, että nimenmuutoksesta puhuvat eniten ne, jotka haluavat tehdä SDP:stä yhden porvaripuolueen muiden joukossa, jonka päätarkoitus on maksimoida oma osuutensa jaettavissa olevasta vallankäytöstä riippumatta siitä, miten ja kenen ehdoilla valtaa käytetään.

Tuomiojan mielestä hyvätkään tunnukset, vetävät mainokset ja mediaseksikkyys eivät kuitenkaan auta, jos politiikan sisältö ja linja ovat hukassa tai epäuskottavia.

- Joka mediaan tarttuu se mediaan hukkuu, ja se on kohtalo, jota en työväenliikkeen perillisille soisi.

Tuomiojan puheen aiheena oli, mihin hävisivät työväenliikkeen perilliset.

Tärkein syy vasemmiston kannatuksen katoamiseen on hänen mielestään kansalaisten poliittinen passivoituminen.

- Suomessa on tänään ennätysmäärä poliittisesti täysin kodittomia ihmisiä. Jopa kolmannes ei osaa tai halua nimetä ainoatakaan puoluetta jota kannattaisivat. Valtaosa heistä on niitä heikommassa asemassa olevia ihmisiä, joilla olisi eniten voitettavaa politiikan kautta tehtävillä muutoksilla ja vaikuttamisella, mutta joilla on vähiten luottamusta siihen, että kukaan politiikassa tosissaan kykenee tai edes haluaa heidän asemaansa parantaa.

Hänen mielestään on väärin laskea sen varaan, että kriisikehitys itsessään tai porvarihallituksen kyvyttömyys ja epäsuosio palauttaisivat vasemmiston menetetyn kannatuksen ja luottamuksen.

- Työväenliikkeessä on pakko tarkistaa monia piintyneitä ajatustottumuksia siitä, mikä maailmassa on mahdollista ja mikä ei, ja millaisia reunaehtoja sekä politiikassa että sen menettelytavoissa on kunnioitettava.

Jukka Vilponiemi

5.5.2009 08:51

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva