Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vappu on ohi, mutta elämä jatkuu

Kuva: Vappu on ohi, mutta elämä jatkuu

Vappupuheet on pidetty ja kuunneltu. Pitkästä aikaa olen tänä vappuna voinut olla kuulijain joukossa. Minusta tuntuu, että eipä ole ollut nyt oikeiden työväenpuolueiden puhujilla vaikeuksia löytää puheisiinsa aiheita ja väkevää sisältöä. Hallituksemme on siitä pitänyt kiitettävästi huolen, ”kantanut muretta” niin kuin meilläpäin pruukattiin sanoa.

Hyvä ystäväni Mäkelän Uljas Raumalta aattopäivinä soitteli ja yhdessä paalutimme tämänkin vapun asiat kohdalleen. Uljashan tunnetaan ja muistetaan vieläkin. Tuli puheeksi vappupuheetkin, joista Uljaksella oli erinomaisen totuudenmukainen luonnehdinta, jonka entiset ja nykyisetkin puhujat varmaan voivat allekirjoittaa. Uljas sanoi, että puhujalle on vappupuheen pitäminen semmonen neljän tuskan kokemus : Ensimmäinen tuska on puheen kirjoittaminen, toinen sen pitäminen, kolmas tuska on kuulijalla sen kuunteleminen ja neljäs tuska taas puhujalla puheesta annettu kritiikki.

TV-maksu ei ole läheskään oikea nimi kaavaillulle nykyisen tv-lupamaksun korvaavalle tulonlähteelle. Hyvin moni ajattelee, että nykyinen, pinnareita suosiva systeemi ei ole hyvä – se on huono. Ymmärrämme kyllä, että YLEn yhä monipuolistuva palvelu vaatii selvää rahaa. No, sitäkin varmaan virtaisi samoista lähteistä kuin porvaripuolueillekin. Josta seuraisi esim. ohjelmatarjonnan voimakas yksipuolistuminen demokratiankin kannalta vallan väärään suuntaan. Kansanedustajilta kantaa nyt esitettyyn ratkaisumalliin on taatusti kysytty, ehkäpä suureenkin ääneen.

Kysytty on minultakin, jopa kuvaavien esimerkkien vahvistuksella. Eräskin huolestunut vanhempi mies kertoi palvelutalossa asuvasta äidistään, jonka pieni eläke menee elämiseen ja asumiseen. Äiti on myös niin kuuro, että radion ja osin televisionkin tarjonta hänelle on turhaa. Tietokonetta hänellä ei ole eikä televisiotakaan, kun ei ole varaa lupamaksuun. Kerroin kysyjälle ja perustelin jonkunmoisen maksun tarpeen, mutta jatkoin, että sen jos minkään pitäisi perustua harkintaan. Kyllä kunnasta pitää löytyä sellainen sosiaaliviranomainen, joka osaa ja uskaltaa puolueettomasti arvioida, kuka voitaisiin vapauttaa maksamasta sitä nyt suunniteltua maksua, veroa tms. Tovereille kansanedustajille tässä olisi taas työmaata.

Säästöpäätöksiä eri tasoilla tehtäessä ei helpolla pääse kuin vennamolais- nyt soinilaishenkinen populisti. Unohtakaamme heidät nyt ja vaaleissa ja etsikäämme jonkunmoista selkänojaa vaikeille päätöksillemme.

Sosiaalipuolen säästöissä askaroivan kannattaisi kaivaa esille vanha Geneven sopimus vuodelta 1924. Sen henki on käyttökelpoinen vieläkin vaikka sopimus on tehty jo paljon ennen YK:n lapsenoikeuksien julistusta, jota myös kannattaa tutkiskella.
Kannattaa myös punnita koulu joka kylässä- vaatimusta, joka tarkoittaa kunnan keskustassa 30-35 oppilaan luokkia, jotta syrjäkylän lapset voisivat opiskella 10-15 oppilaan ryhmissä. Vai olisiko parempi sellainen ratkaisu, että kouluverkkoa harventamalla taattaisiin kunnan kaikille lapsille säälliset opiskeluolosuhteet eli kohtuukokoiset ryhmät. Päättäjiemme näitä miettiessä me muut voisimme muistella vaikkapa tähän perin huonosti sopivaa pastori Matti J. Kurosen ajatusta, että ”Jos joudut valitsemaan typeryyden ja synnin väliltä, valitse ehdottomasti synti. Typeryydelle eivät jumalatkaan mahda mitään.”
Jos tämäkään ei vielä rauhoita, niin ylentäkäämme katseemme lukemaan, mitä kuplettilaulaja J.Alfred Tanner lauloi Helsingin kesästä 1917. Senaatin paikalle voisimme tässä laittaa hallituksen: ” Ai, ai kuinka Helsinki on muuttunut, siellä tiukas on päivän leipä. Mut senaatti on sentään huolehtinut, että riittää ainakin reikä. Oi, oi, oi mutta minkäs sille voi, että riittää ainakin reikä.”

Eduskunnan kyselytunteja seuratessani tuppaa naurattamaan, kun hallituspuolueiden edustajat tekevät kysymyksiä oman puolueensa ministerille. Ei voi välttyä ajatukselta, että kysymys ei tule ministerille yllätyksenä. Vaan hiljaistapa olisi istuntosalissa, jos puhemies pitäisi huolen siitä, että edustajat sanovat vain sen, mitä ajattelevat.

Timo Roos

5.5.2009 08:49

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva