Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Yks huiskaus vaa

Kuva: Yks huiskaus vaa

Nii i, ollaa vapuautos ja soo sit yks vappuviuhka huiskaus vaa ja vappu o menny. Taik olisko se ny tänä vuan pirempi, ko o koko viikoloppu eres vapu fiiraamissee? Taitaa tul tyyriiks silti sillai ja pahhaa pelkää et voi kuntoki ruvet ainaki falskaa jolsei ny valla sentää pet.

Se vappu o sit suve alku ja silt soo ny silti hiukka jo tuntunukki. Ihmiset o kohnannu krillis reeraa ja ensimmäiset makkarakki o mones huushollis jo popsittu parempii suihi eikä mihinkä lärveihi, ninko jokuset sannoo.

Vappuu fiirataa kansaivälisen tyäjuhlan ja ylioppilaitte lystikkäin kotkotuksin, molemmat vanhaa!p perinnet jokka kans tavallas taitaa hiukka muuttuu ja koko ajjaa täs aja saatos. Ainaski tuntuu silt, et joka vuasi tullee vappunakki jottai uut ja fiinimpää taik sit valla koffelii vähtii.

Onneks nua vappusorttimentit o sentää pysyny ennallas tälläi tämä ikkäiste miälest kumminki. Kylmar jokku kokkaa jottai monimutkasii sapuskoi, mut suurin osa meist taitaa pärjät perunasalatil ja nakeil. Mitä ny sihe sit jottai rinnal färikäst ja hyvvää. Simmaa präkkäsi jo hyvis ajoi, et kerkeis käymää sit kunnol vapuks. Oli jo vesi kattilas ja sokerikki, sitruunat reeras kuarittunas ja sisukset pilputtun kiivuiks, ko äkkäsi ettei ol freesii jästii koton. No ei hättää, ommul ain kuivaa jästii sentää. Se kans pakkaa ollee vaa nii tarkkaa se lämpötila ja määrä et vaa luanaa. No pari kerttaa lisäsi hiuka ja sit lähti jo sitruunat nousee pintaa ja mul kiiru pullottaa ettei vaa käy liikaa. Oikee hyvvää tuli, vaik itte kehunki. Tuli täs miälee semmone vanha juttu käymisest, ko miäs pikkuknöösin oli kuulemma mummus kans värkänny kiljuu. Stää oli sit maisteltu koht alkuus ja mummu oli meinannu, et kylkai juaraa se ny pois nii kavva ko soo makkeet ja hyvvää.

Munkit vappun o ja vanhaa tuttuu ja mikäs se parempaa. Meil tuaraa ny munkit ettei ruvet sit itte lainka niitte kans hosumaa. Rosettei kyl präkkää, ko soo nii kivvaa ja niist voi sit viär jähtyneit lämpymäisiiki. Tarttee vaa ostaa hyvvää öljyy, konnettei saa jäär mittää rasva makkuu suuhu. Se munarulla silleines taitaa passat munkkei kans sualaseks eikä vaari se suurempii kokkaamissii. Luvattu nii nättii kelliiki, et pihal ränttää nauttii jo sit alkavast suvest.

Vapputilpehöörit vanhaa näämää o serpenttiinit, ilmapallot ja meil ne iakaikkisevanhat huiskat, jokka mää haje vintist pussist. Voi että, yhten vapuautton joskus kymmenii vuasii takasi, sillo ko erellise kerra oli ne kirjavat pömppöhammeet muatii. Oltii muksui kans toril, oli nätti ehtoo, aurinko plosotti ja sihe torimonkelska kärryl tuli yks oikee fiffattu nuari fröökynä. Soli vissii käyny just huuskas, ko se kohillas oleva hame oli takkaa housuis ja sit viäl siin samas roikku melkone kolme neljä plari paperipätkä. Ensi meinas sisäsesti hekauttaa, mut samatiä se pualest harmitti. Enneko kerkesi mittää flikal klaaraa karas joku se peräs tullu naine hammeesee kii ja flikkaa viätii. Mahtoko men silt valla koko vappufiilinki??

Tämä vappu taitaa monelt kulluu jääkiakkoo vahrates ja mikäs siin. Kyl meilläkki kumminki se saa oma osas eikä täs ijäs ennää tee yhtää miälikä mihinkä hömpötyksii. Antaa nuarte painaa pörrö putkel uusis fiineis vapputamineissas. Stää ollaa nuarii vaa kerra ja stää piisaa vaa nii lyhkäse ajjaa.

Vapuautton mää saa kyl ol fölis ja fiiraamas värtteeratu päätoimittaja suurt priamaa. Jo täsä toivo kaimalleni kaikkee hyvvää eläkepäivin ja kontrollii siit ettei ny almanaka tartte eikä saa ol joka päivä täyn. Lämpymät kiitokset ja ilost vappuu….

Ulla Leino

30.4.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva