Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Lämmennyt sää saatteli puutarhakaupan liikkeelle

Kuva: Lämmennyt sää saatteli puutarhakaupan liikkeelle

Viime viikonloppuna tapahtunut sään lämpeneminen on saanut puutarhakaupan liikkeelle. Porin Agrimarketin Multasormi-myymälän vastaava Hanna Saarela kertoo, että omenapuiden, koristepensaiden ja havujen taimia on jo ostettu vilkkaasti, perennoja vielä vähän vähemmän.

Kuva: Helppohoitoiset havut ovat edelleen suosittuja. Hanna Saarelan kädessä Hiba-tuija.

- Perennoja ja astiataimia voi istuttaa heti, kun maa on riittävän sulaa kuopan kaivamiseen.
- Yöpakkasia ei kotimaassa kasvatettujen puiden ja pensaiden taimien kanssa tarvitse pelätä, sillä taimistoissakin ne ovat ulkona ja ovat tottuneet öiden viileisiin lämpötiloihin, Hanna Saarela kiteyttää.
Joka kevät puutarhanharrastajat etsivät mielenkiintoisia uutuuskasveja. Uutuuksien kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana ja selvittää ennen ostamista, minkälaisissa olosuhteissa kasvit menestyvät.
Multasormessa on Saarelan mukaan tänä keväänä laajempi taimivalikoima kuin koskaan. Uutuuksien valinnassa on kiinnitetty huomiota siihen, että kasvilla on mahdollisuudet menestyä Porin seudun kasvuvyöhykkeellä.
- Mielenkiintoinen tuttavuus on esimerkiksi pensaisiin kuuluva komealehtinen pirunkeppi, joka on erityisesti Helsingin seudulla puutarhojen hienostunut erikoisuus.
- Pirunkepin kuvauksessa todetaan, että se kasvaa 2-3 metriä korkeaksi ja on melkein kuin pieni puu. Kasvin varret ovat vahvat ja piikkiset. Lehdet ovat suuret ja koristeelliset.
- Puuntaimista voisi mainita vaikkapa kierrepajun, huntukorpipaatsaman, hevoskastanjan, kirjovaahteran, taalainkoivun ja kultasateen.
- Perennoissa uutuus on muun muassa kruunutikankontti, jolla on punavalkoiset kukat ja joka kasvaa noin 90 senttiä korkeaksi.
Ainavihannat havut ovat edelleen suosittuja. Tuijien ohella hankitaan nyt erilaisia katajalajikkeita.
- Eräänlaisen takaisintulemisen yksityispuutarhoihin ovat kokeneet pensasruusut, jotka ovat kestävyytensä ja helppohoitoisuutensa ansiosta olleet perinteisesti kaupunkipuistojen ja -istutusten suosikkeja.
- Pensasruusut ovat vaatimattomia maan suhteen, terveitä sekä kauniisti ja näyttävästi kukkivia. Lajikkeissa on runsas valikoima, esimerkkeinä vaikkapa juhannusruusu, kurtturuusu tai keijunruusu.
Helppohoitoisuus on tämän päivän puutarhoissa avainsana. Kukkapenkkeihin asennetaan katekankaat estämään rikkaruohojen esiinmarssi. Päällimmäiseksi kerrokseksi asetellaan kiviä, kuorikatetta tai koristekatetta, jota on saatavana erilaisia värivaihtoehtoja.
Viime vuosina suosiotaan ovat kasvattaneet helposti koottavat kasvihuoneet, joita on tarjolla eri kokoisia.
- Nämä kasvihuoneet rakentuvat muotoon puristetusta polykarbonaattilevystä, joka on kestävää ja kevyttä. Tällaiset kasvihuoneet ovat lasisiin verrattuna suhteellisen edullisia ja soveltuvat hyvin pienimuotoiseen harrastuskasvatukseen, Hanna Saarela tuumii.

Maarit Kautto

30.4.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva