Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pekka Nurmen rosoinen tie pummista neuvokseksi kansien väliin

Kuva: Pekka Nurmen rosoinen tie pummista neuvokseksi kansien väliin

”Porin Hurstiksikin” tituleeratun sosiaalineuvos Pekka Nurmen uunituore elämänkerta vie lukijan mukanaan rosoiselle tielle, joka kulkee päihteiden ja rikosten kautta Jumalan löytämiseen ja muuttumiseen toisten ihmisten auttajaksi.

- Siinä on 65 vuotta aika ohkaisissa kansissa, mutta emme halunneet antaa liikaa painoa vanhalle elämälleni. Kaikki oleellinen on kyllä 133 sivussa kerrottu, Pekka itse kiteyttää ja jatkaa:
- Tiedän monta neuvosta, joista on tullut pummeja, mutta kovin montaa neuvokseksi noussutta pummia ei tässä maassa ole.
- Kirja kertoo minun selviytymistarinani ja toivon, että se voisi samalla auttaa jotakuta muuta nousemaan pohjalta ylös.
Pekka Nurmen tarina alkaa Porin Vähäraumalla, jossa hän syntyi tavalliseen keskivertotyöläisperheeseen 28.9.1944. Pekka oli kuopus ja hänen syntymänsä aikaan isä oli rintamalla.
Nurmet asuivat vastapäätä Rientolaa, joka oli suosittu työväen tanssipaikka. Siellä Pekalla oli näköalapaikka aikuisten juhlintaan ja alkoholin käyttöön. Hän oppi myös varastelemaan viinapulloja miesten kätköpaikoista Rientolan pihalta.
Nurmen omassa perheessä ei käytetty alkoholia säännöllisesti. Joskus isä osti perjantaipullon, mutta juovuksissa Pekka ei häntä juuri koskaan nähnyt.
Mitään vastauksia siihen kysymykseen, mikä tekee suhteellisen hyvän kodin pienestä mukavasta pojasta tappelijan, gangsterin, juopon ja huumeiden käyttäjän, kirja ei anna. Ehkäpä siksi, että mitään yksiselitteistä vastausta ei ole olemassa.
- Hyvän ja pahan välissä kulkeva elämänlanka on hiuksenohut ja se, kummalle puolelle langalta putoat, voi olla hyvin pienestä kiinni. Suurta armoa on kuitenkin löytää ulospääsy eksyneiltä poluilta, kuten minulle kävi.
Elämänkerran on kirjoittanut Marjukka Hankilammi, Pekka Nurmen lapsuudenystävä.
- Moni mies olisi halunnut kirjoittaa elämästäni, mutta tahdoin itse mukaan naisnäkökulman. Näin siksi, että nainen ei revittele ikäviä vuosiani ja hänen tekstissään on hienoinen, ehkäpä tiedostamaton äidillinen ote. Menneillä huonoilla ajoilla retostelu ei ole kirjan perimmäinen tarkoitus.
Pekalle kirjan tekeminen on ollut myös surutyötä, jonka avulla hän on voinut purkaa rakkaan Miika-poikansa kuoleman tuottamaa tuskaa.
- Miika oli ensimmäinen lapsistani, jota olen ollut mukana hoitamassa syntymästä asti. Miika oli ihme, jota vaimoni kanssa odotimme vuosia ja josta lääkärit eivät enää antaneet toivoa. 17 vuotta saimme sitten pitää aarteemme.
Miika nukkui pois yllättävän onnettomuuden seurauksena syksyllä 2008. Pekka ja hänen vaimonsa Riitan ikävä on suunnaton. Lapsen kuolemasta ei koskaan pääse yli, sitä kantaa koko elämänsä, mutta sen kanssa oppii elämään päivän kerrallaan.
Työ Elämän Eliksiiri ry:n toiminnanjohtajana lohduttaa Pekkaa surun keskellä. Vähäosaisten auttaminen jatkuu. Vuonna 2007 Elämän Eliksiiri jakoi 66 000 ruokakassia, tänä vuonna kasseja on jaettu jo 81 540. Avun tarvitsijoiden määrä on kasvanut räjähdysmäisesti ja Eliksiiri painiskelee riittämättömien ja epäkäytännöllisten tilojen kanssa.
- Terveystarkastaja on antanut meille syksyyn asti aikaa hankkia jostakin paremmin ruoan säilytykseen ja jakeluun sopivat tilat.
- Me tarvitsisimme nykyisten 400 neliön sijaan ainakin 1000 neliötä ja mahdollisuuden kunnollisen kylmähuoneen rakentamiseen, Pekka pohtii ja toivoo, että Porin kaupunki viimeinkin ojentaisi auttavan kätensä.

Maarit Kautto

  

Pummista neuvokseksi

Pekka Nurmen elämänkertaa esitellään keskiviikkona 29. huhtikuuta Porin Kirjakaupassa kello 16-17.30. Silloin ”Porin Hursti” on itse paikalla, samoin kirjan kirjoittaja ja kustantaja. Samana päivänä kello 18 alkaa Eliksiirin tiloissa tilaisuus, jossa kirjatiimi on myöskin läsnä ja jossa tarjotaan vappusimaa ja munkkeja.
- Kirjasta on otettu 1000 kappaleen painos. Myynnin tavoitteena on peittää tekemisestä aiheutuneet kulut ja sen jälkeen jäävä mahdollinen tuotto menee Elämän Eliksiiri ry:n toiminnan tukemiseen, Pekka kertoo.

28.4.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva