Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Urkilla eurovaaleihin

Kuva: Urkilla eurovaaleihin

Keskustan laivaristeilyltä kantautuneet uutiset saivat muunkin kuin keskustaväen lauantaina kohottamaan kulmiaan. Hämmästys oli melkoinen, kun kuuli millaisen veturin keskusta oli valinnut eurovaalikampanjalleen.

Keskusta ei olekaan menossa eurovaaleihin puheenjohtajansa Matti Vanhasen johdolla, vaan on kaivanut haudasta peräti presidentti Urho Kaleva Kekkosen. Urkki esiintyy paitsi vaalisloganissa ”Urhoutta Eurooppaan” myös kuvana vaalijulisteessa ja saatetaan vanhan valtiomiehen puhetta kuulla vielä vaalikampanjassakin.
Mikä keskustan nyt on niin pelästyttänyt, että pitää turvautua Urkkiin?
Pitkään jatkunut kannatuksen alamäki tietysti. Vanhasen johdolla puolue on edennyt - ei voitosta voittoon, vaan tappiosta tappioon. Nyt tilanne on analysoitu sellaiseksi, että tarvitaan tavallista kovempia lääkkeitä asemien säilyttämiseksi EU-parlamentissa.

Mörkönä keskustan eurovaaliennusteissa häärii perussuomalaisten ehdokas Timo Soini, joka verottaa keskustan vähäväkisempää kannattajakuntaa kuten Veikko Vennamo aikoinaan.
Ilmeisesti juuri sen vuoksi keskustalaiset kaivoivat Kekkosen EU-kampanjansa keulakuvaksi, jotta tämä jo ikääntynyt peruskannattajakunta pysyisi ruodussa.
Kekkosta elämäntyönään tutkinut Juhani Suomi on suorastaan järkyttynyt keskustan Kekkos-kortista. Suomen mukaan Kekkosen valitseminen vaalisymboliksi on suorastaan irvokasta ja osoittaa, ettei keskustan nykyjohto tunne maalaisliiton suurta poikaa, joka ei ollut mikään integraatiomies länteen.
Tulevissa vaaleissa saadaan nähdä, miten keskustan yllätysveto onnistuu. Riskit ovat suuret.
Vanhaselle on pääministerinä ja yksityishenkilönä kertynyt sen verran painolastia, että keskusta on päättänyt ottaa kaikesta huolimatta riskin. Peruskannattajien mobilisoiminen äänestämään EU-vaaleissa, jossa äänestysprosentti muutoinkin on alhainen, on kova juttu.
Mutta kuten Suomi jo arvioi, Kekkosella vedättämisessäkin on riskinsä.

Keskusta kamppailee edessä olevissa EU-vaaleissa ennen muuta sisäpoliittisesta asemastaan. Huolimatta asemastaan pääministeripuolueena, keskusta on hallituksessa joutunut luovuttamaan ohjakset paljolti kokoomuksen käsiin. Hallituksen politiikka on ollut hyväosaisia suosivaa, ja siinä keskusta on ollut täysin kokoomuksen linjoilla.
Keskustaa ovat rasittaneet myös pääministeri Vanhasen yksityiselämään liittyvät kommellukset, jotka osoittavat melkoista harkintakyvyn puutetta pääministeritason henkilöltä. Naisjutut eivät sitäpaitsi ota loppuakseen, kuten viime aikoina on julkisuudessa olleiden tietojen mukaan on havaittu.
Kompurointia on ollut niinikään Vanhasen poliittisissa linjanvedoissa. Pääministeri ei ole profiloitunut talouskriisin hoitamisessa. Pieleen meni myös pääministerin esitys eläkeikärajan nostamisesta.
Eläkeikäraja oli jo kehittymässä kansantaloudelle suotuisasti vuoden 2005 eläkeuudistuksen perusteella luonnollista ja vapaaehtoista tietä, kunnes nyt päälle kaatunut lama sen kehityksen katkaisee.
Kaikki tämä kompurointi näkyy keskustan alentuneissa kannatusluvuissa.

Vanhasen asema keskustan puheenjohtajana on jo pitkään ollut heikoilla. Jotakin kertoo jo se, että mahdollisia vastaehdokkaita puheenjohtajalle on alettu nostaa esille. Siinä mielessä EU-vaalipaniikin ymmärtää.
Pitää tapahtua kuitenkin paljon, että keskusta todella vaihtaisi Vanhasen ennen eduskuntavaaleja. Siinä mielessä Vanhanen saanee yrittää puheenjohtajana vielä vuoden 2011 eduskuntavaaleissa.
Vanhasta suojaa se, että jos pääministeri hallituksessa vaihtuu, myös hallitus vaihtuu.
Siihen keskustalla ei tällä vaalikaudella ole varaa. Urkilla ajaminen osoittaa, että keskusta tekee kaikkensa estääkseen EU-vaaleissa rökäletappion.

Ei keskusta silti taida olla ainoa, joka varteenotettavien EU-ehdokkaiden puutteessa haikailee vaaliveturia entisistä suurmiehistä tai -naisista.
Vitsi tai ei, niin Vasemmistoliiton Varsinais-Suomen piirikokouksessa viikonvaihteessa Mirka Muukkonen esitti, että puolue voisi ottaa oppia keskustasta ja vetää keulakuvaksi Hertta Kuusisen perustellen valintaa nimenomaan aatteellisin syin.
Se tästä nyt vielä puuttui. Missähän luuraa Juho Kusti?
Tällaiset ilmiöt paljastavat aika ilkeästi, että nykypolitiikassa kaivattaisiin vahvoja miehiä ja naisia linjanvetäjiksi. Se kertoo myös selkeästi, että heistä valitettavasti on tällä hetkellä puutetta.
Miten Kekkosen vetoapu onnistuu, testataan EU-vaaleissa.
Ulla Turkki

28.4.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva