Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kiikarointia: Kyllä tulee vakuuttava nimilista

Kuva: Kiikarointia: Kyllä tulee vakuuttava nimilista

Porin Ässien tulevaisuus näyttää jopa valoisalta. Siitä ei päästä yli eikä ympäri, vaikka seura onkin ollut jääkiekkoilun myrskynsilmässä koko kevätkauden. Ensin oltiin pelillisesti niin lähellä Mestistä kuin vain olla ja voi. Vaasassa pelatussa kuudennessa ottelussa Sport johti sarjaa voitoin 3-2 ja itse pelissä jouduttiin jatkoerään. Siinä Severi Sillanpää laukoi ja kiekko muutti suuntaa Juha Salmun toppahousuista ja maali toi ratkaisevan ”Game Sevenin” Porin Isomäen halliin lauantai-illan iloksi. Siinä ottelussa ei kalifi Juhani Tammisen Sportilla ollutkaan enää muuta mahdollisuutta kuin ottaa vastaan mitä Ässät antoi. Mutta aika pienestä homma tosiaan oli kiinni. Silti siinä toteutui maallikon analyysi: tee yksi maali enemmän kuin vastustaja, niin voitat ottelun. Tärkeää on myös laukoa kiekko kohti vastustajan maalia.

Kun Ässät säilytti paikkansa SM-liigassa, niin alkoi kulisseissa ja kabineteissa tapahtua. Tosin niissä oli alkanut tapahtua jo aikaisemmin ja kasvot koko muutosliikkeelle antoi entinen ässäkapteeni Olli Kaski, 42. Oli äärettömän hyvä, että kaikki taustalla velloneet huhut ammuttiin näin nopeasti alas ja saman tien alkoi tapahtua myös muutoksia, joita ei ihan äkkiseltään aikaan ole saatu.

Nyt on tsunami pyyhkinyt Ässien yli ja näyttää siltä, että liigakarsintaa tiukempaa paikkaa ei ole odotettavissa jatkossa.
Seuran pääomistaja Porin Ässät ry pisti hommat laakista uusille urille ja uusia nimiä HC Ässät Pori Oy:n hallitukseen oli esittää jo tiistaina. Eikä muuten mitään heppoisia nimiä. Puheenjohtajaksi tullee edellisessä hallituksessa mukana ollut Mikko Laine, Lännen Teletieto.

Kova on muukin nimilista – jopa uskomattoman kova. Ässät ry:n esitys uuteen HC Ässät Pori Oy:hyn ovat Risto Neuvo Aker Solutions, Petri Marjanen Aker Solutions, Jaakko Virtanen yksityisyrittäjä sekä Hannu Penttilä Stockmann. Vaikka nimilista onkin tätä kirjoitettaessa alustava, niin on se vaikuttava. On siinä toki tuttuja nimiä jo takavuosilta, mutta olen sanaton.
Jos nyt suoraan sanon, niin eihän siitä puutu enää kuin Jouko Kauppila.

Karri Kivi kakkosvalmentajaksi

Kun homma lähtee menemään hyvin, niin menköön. Ässien kakkosvalmentaja Mika Pieniniemi poistui kuvioista perhesyiden takia, joten toimitusjohtaja Jukka Hirsimäki neuvotteli uudesta kakkosvalmentajasopimuksesta Karri Kiven kanssa.

Aloite Kiven palkkaamiseen tuli päävalmentaja Alpo Suhoselta ja Hirsimäki oli erittäin tyytyväinen, että neuvottelut saatiin lopulta päätökseen mukavan nopealla aikataululla. Sopimus on vuoden mittainen ja Kivi liittyy Suhosen johtamaan valmennusryhmään välittömästi.

Tosin Alpo Suhonen on itse YLEn kommentaattorina jääkiekon MM-kisoissa Sveitsissä.

Kivi itse totesi, että päätökseen liittyä Ässien SM-liigajoukkueen valmennusryhmään vaikutti kaksi merkittävää asiaa. Ensimmäisenä oli halu toimia valmentajana ja toisena halu kehittyä sekä oppia lisää valmennuksesta. Kivi sanoo, ettei hän olisi lähtenyt kokemattoman päävalmentajan kelkkaan ja arvioi, että Suhosella on merkittävä kokemus kansainvälisestä jääkiekosta, samalla hän itse näkee, mikä on Apen tapa toimia.

Totta kai Kivi tulee antamaan valmennukseen omia ideoitaan sekä näkemyksiään.

Nyt Ässien valmentajakuviot ovat loksahtaneet kohdalleen ja sopimuspelaajia ensi kaudeksi on jo melkoinen ryhmä. Kun tähän vielä jatkossa tulevat ne mahdolliset Pentti Matikaisen tavoittelemat kolme todellista profiilipelaajaa, niin ovathan asiat menneet jopa sivullisen mielestä sellaiselle tolalle, että liigakarsintaa ei varmuudella tällä paketilla Porissa pelata.

Nythän alkaa tuntua siltä, että vaikka tämän vuoden kaikki mitalijoukkueet olivat SM-liigan pohjoisimmat, niin ensi kaudella tullaan siitä suunnasta muutama sata kilometriä alaspäin. Ilman muuta toiveet Porinkin osalta nousivat ja paikkaa kympin sakkiin runkosarjan jälkeen voidaan täysin realistisin mielin odottaa.

Eikö olekin mielenkiintoista? Tässä sitä povaillaan Ässille jo ensi kauden pudotuspelipaikkaa, eivätkä edes tämän vuoden MM-kisat ole Suomen osalta edes alkaneet. Ja tiukoista liigakarsinnoista ei vielä ole ehtinyt kulua kahta viikkoa täyteen ja nyt jo meikäläinen kohottaa ensi kauden pudotuspeleistä!

Elämä on joskus taruakin ihmeellisempää. Mutta tekijöitäkin aina tarvitaan.

Takinkääntöjä riittävästi

Kun tässä näkyy ikkunassa västäräkki tepastelevan pihanurmella, niin on takinvaihdon aika. Eikä näämmä riitä pelkästään takinkääntäminen, kyllä pitää hankkia kokonaan uusi. Sen verran tuntuu ihmeellistä tapahtuvan.

Nyt yksi kääntö tulee siitä, että riittävän monta jääkiekon asiantuntijaa on vakuuttanut, ettei Suomi tule ainakaan maalivahteihinsa Sveitsin MM-kisoissa kaatumaan. Juuri kun itse on päässyt sanomasta, ettei Suomella ole kunnon ykkösmolaria, niin eikös viisi Suomen huippuvalmentajaa totea, että Nashvillen joukkueessa hienon kauden pelannut Pekka Rinne olisi jäätävän kova molari.
Kun moinen asiantuntijoiden määrä luottaa Pekka Rinteen taitoihin, niin siihen pitää uskoa ja ennen kaikkea miksen uskoisi. Tosin varaan kyllä mahdollisuuden arvostella, ellei kaikki menekään ihan jäätävästi.

Silti Suomen MM-tittelistä uskallan olla edelleen eri mieltä. Ennuste kannattaa tehdä, koska kaikki hommat näyttävät menevän juuri päinvastoin kun tulee ilmaistuksi. Väittävät, että Suomen vahvuuksia ovat vahva joukkuepelaaminen sekä maalivahtipeli.
Jos näin on, niin pala palalta eteenpäin. Eli ennusteeni on, ettei Suomi voita MM-titteliä ja mitalikin on tiukassa.

Katsotaan parin viikon päästä, toimiko tämäkin päinvastoin!

Kapasia riittää

Suomen Leijonien ykkösketjun sentteri on Niko Kapanen ja Suomen joukkueen kapteeni on Sami Kapanen. Miesten ei pitäisi tietojen mukaan olla sukua toisilleen, mutta mistä ne kaikki Hannun liikkumiset enää ottaa selville?

Suomen maajoukkue kohtaa huomenna alkulohkon ottelussaan Norjan ja samassa lohkossa on vielä pohjoismaista mukana Tanska. Juuri pelit näitä maita vastaan ovat varmasti tärkeä osa Jukka Jalosen valmentamassa palapelissä, sillä lohkon neljäs maa on Tshekki. Se taas on kova maa ja jo alkulohkossa nähdään miten Jaromir Jagr suhtautuu kun vastapuolella on Jarkko Ruutu.
Ainakin Jagr joutuu hankkimaan uuden kypärän, sillä nykyinen on kuulemma vanhanaikainen.

Suomen joukkueesta kisapassi jätettiin leimaamatta kahdelta pelaajalta. Leo Komarov ja Ville Vahalahti katsovat pelejä siviilit päällä ainakin siihen asti, kunnes tulee lopullinen päätös siitä, tuleeko Saku Koivu Sveitsiin vai ei.

Sakun joukkue Montreal putosi NHL:n pudotuspeleistä kuin eno veneestä, joten mahdollista olisi, että yksi Koivu Sveitsissä nähtäisiin – siis pelaamassa. Sakulla olisi hyvää aikaa toipua aikaerosta, sillä eipä hänen näitä alkulohkon otteluja tarvitsisi edes pelata.

Mutta sentteri on aina sentteri ja varsinkin MM-kisoissa Suomelle tarpeen.

Jakapallokausi alkaa Suomessakin

Jalkapallo on ulkolaji, jota pitäisi pelata oikealla nurmella. Olivat nykyiset keinonurmet sitten kuinka hyviä tahansa, niin ne kuuluvat näillä leveysasteilla talviharjoitteluun sekä siihen, että kesän aikana voidaan tekonurmella harjoittelemalla säästää varsinaista peliareenaa sitten sarjaotteluihin.

FC PoPa aloittaa Ykkösen sarjapelinsä joensuulaista JIPPOa vastaan huomenna kello 15.30 Karhuhallissa. Porin stadionilla pelaaminen ei missään nimessä tullut vielä kyseeseen, sillä siellä pelaa kotiottelunsa kesän mittaan peräti kolme seuraa. NiceF pelaa naisten Liigaa, FC PoPa miesten Ykköstä ja FC Jazz Juniorit miesten Kakkosta.

Näin pelkästään kolmen joukkueen sarjapelit kuormittavat stadionia melkoisesti ja kun siellä vielä joukkueet harjoittelevat, niin ainakin keväällä pitää nurmimatolle antaa aikaa. Kummallisen pitkälle kevään lopullinen tuleminen yöpakkasten takia venähti!
Porin hyvät urheiluolosuhteet ovat kateuden aiheena muualla – uskokaa tai älkää. Kun vielä tulee kunnon jäähalli, Patajunnuareena, täysimittainen uimahalli sekä heinäkuussa käyttöön otettava jalkapalloon tekonurmi, niin eipä voi pahaa sanaa sanoa. Mutta se kunnon jäähalli taitaa olla vielä kuin unta vain.¨

kovan tason puolustaja

FC PoPa saanee jo huomiseen peliinsä mukaan erittäin kovanluokan puolustajapelaajan. Kyseessä on brasilialainen William de Mattia, joka omaa myös italialaiset sukujuuret.

FC PoPan Antti Sumialan tiedot 25-vuotiaasta puolustajasta ovat jopa mairittelevat. Hänet ”löytänyt” Rodrigo (FC Jazz) kuvailee pelaajaa parhaaksi Suomessa koskaan pelanneeksi brassiksi ja kun muistaa Rodrigon, Luiz Antonion sekä Piracaian taidot, niin täytyy uskoa, että hyvä mies oli eilen lentokoneessa kohti Poria.

Sumiala totesi, että di Mattia on pelannut kaksi vuotta jopa Kreikan pääsarjassa, joten ei siellä pilipalimiehet menesty. Nyt William lähti hakemaan FC PoPan kautta uutta vauhtia Euroopan uralleen. Pelkästään tämä seikka kertoo paljon FC PoPan sekä Antti Sumialan kansainvälisistä suhteista!

Päävalmentaja Pertti Lundell kertoi eilen, että hän pistää miehen jo huomiseen kokoonpanoon – ei ehkä heti avaukseen – mutta varmuudella pitäisi päästä kentälle ainakin vaihdosta. Tosin pitää ottaa myös aikaero huomioon. Lisäksi FC PoPan ryhmässä on nuori nigerialainen toppari, joka on tullut Turun suunnalta, mutta FC Interin ulkomaalaiskiintiö oli jo täynnä ja valmentaja Job Dragtsma oli suositellut pelaajaa niin, että kun tarjolla on, niin ilman muuta kannattaa kokeilla.

Lundell totesi myös joukkueen kanssa puhutun etukäteen, että parikin puolustuksen pelaajaa on hakusessa. Nyt taitaa olla paketti kasassa tältä osin ja farmisopimus PP-70:n kanssa varmistaa vielä pelaajien siirtymisen sinäkin aikana farmiseuran kanssa kun virallinen siirtoikkuna on kiinni.

Vielä yksi Tami'

Juhani Tamminen on valinnut kolmesta tarjouksesta Vaasan Sportin. Ilta-Sanomat kiteytti asian: ”Sport olen minä”!
Perusprinsiippi on se, että Tamminen on Sportin päävalmentaja sekä urheilutoimenjohtaja. Eli hän vastaa pelaajabudjetista, pelaajahankinnoista sekä valitsee itselleen sopivan valmennustiimin.

On siinä yksi lisäprinsiippi: 1+1 vuoden optio tulee käyttöön kun Sport nousee ensi kaudella liigaan. Että sillä lailla.

Jarmo Liuhala

24.4.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva