Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Palomäki keskussairaalasta: ”Tämä on tehyläisten pesä”

Kuva: Palomäki keskussairaalasta: ”Tämä on tehyläisten pesä”

Suomen lähi- ja perushoitajaliiton Superin puheenjohtaja Juhani Palomäki syyttää Porissa toimivaa Satakunnan keskussairaalaa lähihoitajien syrjinnästä. Hänen mukaansa SKS on tehyläisten pesä.

Puheenjohtaja Palomäki latasi laidallisen Satakunnan keskussairaalaa kohtaan torstaina Porissa, jossa Superin edustajisto päätti kaksipäiväisen kevätkokouksensa.

Hänen mukaansa SKS on superilaisten kannalta maan huonoin keskussairaala.

- Keskussairaalat ovat olleet lähi- ja perushoitajien edunvalvonnassa haasteellisia paikkoja aina, mutta Satakunnan keskussairaala on muuttanut selvästi eniten lähihoitajien virkoja sairaanhoitajien viroiksi. Lähihoitajien sijaisiksi palkataan säännön mukaisesti vain sairaanhoitajia, eikä sinne oteta lähihoitajaksi opiskelevia työssäoppimisjaksoihin, vaikka keskussairaaloiden roolina on toimia myös opetussairaaloina.

Lisäksi perushoitajia on siirretty Palomäen mukaan vähempiarvoisiin töihin. He eivät esimerkiksi saa osallistua lääkkeiden jakamiseen potilaille, vaikka he ovat saaneet siihen koulutuksen.

Satakunta ei ole hänen mukaansa ainoa näin toimiva keskussairaala, mutta siellä lähihoitajia kohdellaan selvästi huonommin.

Ensisijaisesti Juhani Palomäki syytti tilanteesta keskussairaalan hoitotyön johtoa, joka on täysin tehyläisten käsissä. Hänen mukaansa näyttää siltä, etteivät sairaalan johto ja saati luottamushenkilöt voi asialle mitään.

Puheenjohtaja kävi liittonsa edustajiston kokouksen lomassa keskustelemassa asiasta sairaalan johdon kanssa. Keskustelun perusteella hän toivoo, että suhtautuminen lähihoitajiin muuttuisi.

- Satakunnan keskussairaalassa tuntuu selvästi Tehyn puheenjohtajan Jaana Laitinen-Pesolan ja valtuuston puheenjohtajan Rauno Vesivalon vaikutus, Palomäki heitti.

Laitinen Pesola on sairaalan entinen hoitaja, ja Vesivalo työskentelee siellä edelleen.

Hän myönsi, että syyttelyssä on mukana järjestöpolitiikkaa, mutta ennen kaikkea kyse on siitä, että Super on huolissaan lähihoitajien työmahdollisuuksista. Kyse on myös hänen mukaansa myös hoidon tasosta.

- Lähihoitajat ovat ammattinimikkeensä mukaisesti saaneet koulutuksen juuri potilasta lähellä olevaan hoitotyöhön, johon taas sairaanhoitajien motivaatio saattaa olla heikompaa.

Superin johdon voimakas ulostulo selittyy ainakin osaksi sillä, että Superin ja sairaanhoitajia edustavan Tehyn aiempi kiinteä yhteistyö katkesi vuoden 2007 palkkaratkaisuun ja Tehyn irtaantumiseen liittojen yhteisestä pääsopimuksesta.

Vaikka liittojen johdon välit ovat henkilötasolla Palomäen mukaan hyvät, ei liittojen välillä ole nyt minkäänlaista yhteistyötä kuntasektorilla.

- Meille tilanne on silti loistava. Super on hoitoalan ainoa pääsopijajärjestö.

Parhaillaan Super valmistuu seuraavaan palkkakierrokseen, kun sen nykyinen sopimus päättyy ensi tammikuussa.
Edustajisto päätti eilen tavoitella kahden vuoden sopimusta ja muutaman prosentin palkankorotusta.

Jukka Vilponiemi

24.4.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva