Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Noormarkun kiviaitatyömaa loppusuoralla

Kuva: Noormarkun kiviaitatyömaa loppusuoralla

Lähes seitsemän kuukautta on kulunut siitä, kun Petri Pirttilahti ja Petri Kauraoja asettivat ensimmäiset lohkareet paikoilleen Noormarkun hautausmaalaajennuksen kiviaitaan. Nyt aitaa on valmiina noin 330 metriä ja urakkaa on vielä jäljellä kuutisenkymmentä metriä.

- Kolmisen viikkoa tässä vielä menee, Pirttilahti arvioi.

Noormarkun seurakunnan rakennuttama kiviaita erottaa uuden hautausmaan Parkanontiestä. Tien vierellä kulkeva, harmaasta graniitista tehty näyttävä aita on herättänyt ansaittua huomiota. Ohikulkijat ovat pysähdelleet katsomaan rakennustyötä, ihastelemaan kaunista työn jälkeä ja näpsimään valokuvia.

Petri Pirttilahden mukaan noormarkkulaiset saavat kylänsä komistukseksi kiviaidan, jollaisia ei tänä päivänä enää juurikaan tehdä. Kivilohkareet ovat söörmarkkulaisesta kalliosta louhittuja ja  käsittelemättömiä. Ne pysyvät paikoillaan, koska ne on taiten aseteltu. Minkäänlaista betonitukea ei ole käytetty, ainoastaan graniittilohkareista louhittuja kivikiiloja siellä sun täällä.

- Aita on rakennettu perinteisin menetelmin. Joitakin lohkareita hiukan muotoilen lekalla, jotta ne istuvat paremmin paikoilleen. Muutoin kivet ovat sellaisia kuin ovat.

- Kiviaidan kokoaminen on vähän kuin palapeliä tekisi. Oikean muotoiset kivet on osattava asettaa oikeille paikoilleen. Tässä tarvitaan tietynlaista silmää ja luovuutta.

Komea kiviaita on kahden miehen saumattoman yhteistyön tulosta. Petri Kauraoja käyttelee porilaisen Maanrakennus Mäenpään nostokouralla varustetun kaivurin ohjaimia, valitsee ja nostaa kivikasasta lohkareen, jota sitten sovitetaan paikoilleen. Petri Pirttilahti vastaa siitä, että kivi asettuu kauniisti ja tukevasti.

- Välttämättä lohkare ei aina sovi. Silloin se nostetaan pois ja valitaan uusi. Kaivuria käyttelevällä kaimallani on kyllä erittäin hyvä silmä ja hän ohjailee konettaan taitavasti, Pirttilahti kehuu.

Miehet ovat rakentaneet kiviaitaa ahkerasti noin 10 tuntia päivässä, tosin talven pimeimpään aikaan päivät olivat hiukan lyhyempiä. Töitä tehtiin jopa -20 asteen pakkasessa lämpimästi pukeutuneina. Pieniä vastoinkäymisiäkin, kuten kaivurin hajoamisia ja miesten sairastumisia, on talveen mahtunut. Lähes 400 metriä pitkää kiviaitaa ei kuitenkaan ole tehty kuin ”Iisakin kirkkoa”, päinvastoin.
- Tämä työ on ollut ainutlaatuinen, mielenkiintoinen ja hauskakin kokemus. Olemme edenneet askel kerrallaan eli asettaneet etappeja liikennemerkistä tai lyhtypylväästä toiseen.

- Kun asettelimme ensimmäisiä kiviä ja katselin tuolta mäen alta tänne liikenneympyrään päin, ajattelin, että tässäpä sitä urakkaa riittää. Missään vaiheessa ei kuitenkaan ole tullut epätoivoista oloa. Mielelläni tekisin toisenkin luonnonkiviaidan, tai vaikka kymmenen!, Pirttilahti hymyilee.

Petri Pirttilahdella on oma yritys PP Kivi- ja rakennuspalvelu Oy. Hän on aikaisemmin tehnyt kiviaitaa valmiiksi muotoilluista ”graniittipötkylöistä”, mutta ei koskaan luonnonkivistä.

- Tämä luonnonlohkareiden käsitteleminen on aivan erilaista kuin valmiiksi muokattujen, tasaisten kivien. Se, että kivet ovat kaikki erimuotoisia tekee työstä haastavaa. Olen kuitenkin tyytyväinen ja pidän Noormarkun aitaa onnistuneena.

- Mutkakin muotoutui hyvin, vaikka sitä hiukan jännitin. Näköjään graniittikin taipuu, kun huolella tekee. Olen varma, että tämä aita on tässä pitkään, kunhan vain maapohja kestää, Pirttilahti summaa.

Maarit Kautto

24.4.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva