Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Lusikka kauniiseen käteen

Kuva: Lusikka kauniiseen käteen

Kokoomus, tuo valtakunnallisesti vielä riemusaatossa kulkeva toivopuolue, on ainakin paikallisesti muuttumassa lusikkapuolueeksi. Termi on ehkä ontuva, mutta se kertoo siitä, että kokoomuslaiset paikallispoliitikot joutuvat ottamaan lusikan kauniiseen käteen vähän siellä sun täällä.

Ulvilassa erityisesti juuri kokoomus ja sen apupuolueena viime vuodet toiminut vasemmistoliitto joutuivat turvautumaan lusikkaan nauhakaupunkikiistassa. Nämä nauhakaupungin raunioiden viimeiset puolustajat joutuivat perääntymään pakon edessä, kun valtuuston enemmistö uhkasi erottaa nauhamielisen kaupunginhallituksen.

Erityisesti erottamisuhka kohdistui puheenjohtaja Sirkka Saareen (kok), joka pelasti viime metreillä maanantaina nahkansa ja valtansa lupautumalla siihen ruotuun, jonka valtuusto kaupunginhallitukselle määrää.

Niinpä Saari ilmoitti valtuuston kokouksessa, että Ulvilalla on enää jäljellä kaksi vaihtoehtoa: joko Porin seudun perusturvayhteistyö tai liittyminen Poriin. Tuon toteaminen ääneen valtuuston edessä otti varmasti koville, mutta se olikin siinä tilanteessa ainoa oikea kommentti.

Seuraavaksi edessä on se, että kaupunginhallitus vahvistaa valtuuston aiemman päätöksen irtaantua nauhakaupunkiliitoksesta ja ryhtyy neuvottelemaan Porin seudun kuntien kanssa perusturvan yhteistyöstä.

Nyt syntynyt sopu oli ainoa järkevä lopputulos Ulvilaa vuoden verran repineelle kiistalle, joka on rikkonut myös poliitikkojen henkilökohtaisia välejä niin pahasti, että kaikki arvet eivät ehkä koskaan umpeudu kunnolla.

Kuten nauhakaupungin vastaista rintamaa yhdessä vihreiden Matti Lankiniemen ja keskustan Pekka Leinon kanssa johtanut sosialidemokraattien veteraanipoliitikko Samuli Jokinen perusteli sopua sillä, että Ulvilassa pitää nyt päästä taas oikeisiin töihin kaupunkia kehittämään.

Sopu on aina kompromissi, ja demarit joutuivat perääntymään siinä, etteivät he saaneetkaan kaupunginhallituksen kokoomuslaisen johdon päänahkaa. Voitto ei nyt ollut ehkä niin makoisa, mutta nyt saavutettu sopu ilman kaupunginhallituksen vaihtoa oli kuntalaisten etu.

Ulvilan vasemmistoliitolle kiistassa kävi ehkä kaikkein heikoimmin. Nauhakiistassa ahkerasti esiintyneen Matti Saarisen johdolla puolue on menettänyt kannatustaan pitkin vaaleja, ja odotettavissa on, että lähteminen avoimesti kokoomuksen kelkkaan vie vassareilta ääniä edelleenkin.

Tämä taas merkinnee sitä, että vihreiden asema Ulvilassa vahvistuu.

Porissa kokoomus joutunee vasta ottamaan lusikan kauniiseen käteensä, sillä maanantainen kaupunginvaltuuston säästölistaäänestys osoitti sen, ettei kokoomus pysty sittenkään täysillä hyödyntämään kauan himoitsemaansa porvarienemmistöä.
Neljän valtuutetun perussuomalaisten ryhmän piti vihreiden ohella täydentää porvarienemmistöä, mutta persut näyttävät tekevän mitä lystäävät. Nyt ryhmä oli samassa rintamassa sosialidemokraattien ja vasemmistoliiton kanssa palauttamassa säästölistaa, joka olisi kohdellut erityisen kaltoin perusturvaa.

Muodollisesti päätös meni niin, että sosialidemokraatit kannattivat perussuomalaisten palautusesitystä, ja samaan rintamaan lähti myös vasemmistoliitto, joka oli hetkeä aikaisemmin ilmoittanut Juha Sandbergin suulla kannattavansa säästölistaa.

Demarit olivat kuitenkin jo omassa ryhmäkokouksessaan päättäneet tehdä oman palautusesityksensä, mutta persut ehtivät ennen.

Valtuustossa kävi niin kuin kokoomus oli pelännyt. Porvarit lähtivät siitä, ettei valtuustoa haluta sotkemaan säästölistaa, vaan sen hyväksymiseen olisi riittänyt kaupunginhallituksen hyväksyntä. Demarit vaativat asian viemistä valtuuston hyväksyttäväksi. Porvarit ja vasemmistoliitto suostuivat tähän sillä edellytyksellä, kaupunginhallitus on esityksessään yksimielinen.

Ylimpänä päättävänä elimenä valtuusto ei ole kuitenkaan sidottu kaupunginhallituksen päätöksiin, joten se voi tehdä mitä haluaa. Näyttääkin siltä, että Porissa valtuusto on ottamassa takaisin sille kuuluvaa valtaa, kuten puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) on lupaillut.

Se, onko nyt syntynyt demari-vasssari-persu -akseli pysyvämpikin, jää nähtäväksi. Selvää kuitenkin on, että nyt Porissa haetaan uusia yhteistyökumppaneita puolin ja toisin.

Jukka Vilponiemi

23.4.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva