Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ryhtiliikettä!

Kuva: Ryhtiliikettä!

Otin itselleni pääsiäispyhiksi kotiläksyä, sillä sain loppuviikosta käteeni asiantuntija-artikkeleita koskien koulu-uhkauksia. Pitkäperjantaina sitten uppouduin rauhassa Kauhajoen ja Jokelan jälkeen eri näkökulmasta tehtyihin asiantuntija-arvioihin. Keskeinen näkökulma kaikilla oli, mitä tulevaisuudessa tulisi tehdä, jotta samankaltaisilta tapahtumilta vältyttäisiin? Samaa olemme mekin pohtineet koulussa. Miksi nuori voi tuntea niin suurta vihaa, että tappaa muita samanikäisiä ja lopuksi itsensä? Mitä me aikuiset olemme tehneet sen eteen, ettei väkivaltaa ja toisen ihmisen tappamista hyväksyttäisi? Entä miten palauttaa nuorten luottamus toisiinsa ja yhteiskuntaan?

Eri tahot ovat tulleet siihen yhteistulokseen, että usein koulu-uhkausten syntymiseen vaikuttavat tekijät ovat olleet ennen veritekoja jo olemassa. Jotkut nuoret vain putoavat ulkopuolisiksi erilaisuuttaan tai siksi, etteivät yksinkertaisesti pysty olemaan samanlaisia kuin muut. Tänä päivänä turvaverkon isojen aukkojen läpi on helppo tipahtaa ja syrjäytyä. Maailma on muuttunut yhä tehokkaammaksi ja tuloshakuiseksi, ja kaikki eivät pysy tässä menossa mukana. Useat nuoret näkivät, tiesivät ja arvasivat ennakolta, että kohtaa tapahtuu. Iso kysymys lienee, miksi he eivät ilmoittaneet tai ilmiantaneet asiaa heitä ympäröiville aikuisille? Miksi he eivät luottaneet aikuisiin? Eikö heillä ollut kanavaa, jonne olisivat asian ilmiantaneet? Miksi nuoret itse hyväksyvät tämänkaltaisen toiminnan ja jopa ihailevat koulusurmaajia?

Näyttää siltä, että nuoret ovat yksinkertaisesti kehittyneet ohi vanhempiensa. Nykyään nuoret elävät erilaisessa virtuaalimaailmassa kuin me silloin ennen vanhaan, kun ei ollut kännyköitä, nettejä ja kaikenkarvaisia keskustelufoorumeita. Tänä päivänä on paljon helpompi tavata ystäviään tietokoneverkossa kuin lähteä tarpomaan kävelykatua kylmään yöhön. Tunneilla voi helposti viestittää kännyllä kaverille mitä kuuluu, kun opettaja ei näe. Kouluilla mitkään tapahtumat eivät jää enää yhden tai kahden oppilaan paperiviesteihin oppitunneilla. Eikö meidän aikuistenkin pitäisi tulla jo 2000-luvulle, jotta osaisimme tuntea ja asettaa rajat nettimaailman tapahtumille?

Koulu-uhkauksien ehkäisyyn ei ole yksiselitteisiä ohjeita olemassa. Ensinnäkin lapsia ja nuoria tulisi kuunnella, mutta kotona ei ole aina kuuntelijaa. Siksi avainasemassa ovat kaupungin nuorisotilat, koulut ja harrastuspiirit. Kaikki sellaiset toimijat, jotka elävät ja tukevat nuorten tavallista arkea. Mutta mitä me sitten teemme kunnissa nuorten hyvinvoinnin turvaamiseksi? Me supistamme ja nipistämme niin, että jo 1990-luvulta lähtien turvaverkkoon on tullut suuria kolhuja. Yhä nykyajan trendinä on nipistää sieltä, missä on jo liian vähän resursseja. Mutta koulun toiminnoista ei ole varaa enää nipistellä. Nuorisotyötäkin tulee tukea paljon rajummin. Eivät nuoret tarvitse yksistään mielenterveyshoitoja, vaan aitoa välittämistä ja todellisia mahdollisuuksia toimia.

Usein unohtuu, että koulu-uhkaukset eivät ole enää olleet viimeisen kahden vuoden aikana mitään ääri-ilmiötä. Valitettava totuus on se, että pelkästään Kauhajoen joukkomurhan jälkeen kymmenen päivän aikana poliisi sai tiedon 126 uhkauksesta: viestejä tappamisesta, ampuma-aseista ja räjähteistä. Nuorin uhkaaja on ollut 10-vuotias. Oppilaitoksiin kohdistuneita uhkauksia on tullut poliisille tiedoksi jo noin 250. Poliisin voimavaroja uhkaukset syövät tuntuvasti, sillä yksistään 126 tapauksen selvittäminen kahden partion voimin merkitsee noin 500 työpäivää. On sanomattakin selvää, että kaikki nämä tapaukset on otettava tosissaan, sillä on vaikeaa erottaa ilkivaltaiset uhkaukset todellisista.

Opetuskeinoin laittomat koulu-uhkaukset vähenisivät. Ei paljon vielä auta, vaikka koulujen ovella olisi kaikki maailman metallinpaljastimet, elleivät oppilaat ymmärrä, että koulu-uhkauksen tekeminen on rikollista. Kouluihin tarvitaan nyt nollatoleranssia: vähäisinkin kiusaaminen ja uhkailu on selvitettävä heti riittävin voimavaroin. Koulu voi toimia vanhempien apuna kasvatuskumppanina vain riittävin keinoin. Yksin koulukaan ei tästä tehtävästä selviä. Talouskriisinkin aikana on muistettava, että koulutoimesta säästäminen olisi erittäin lyhytnäköistä säästämistä. Nyt tarvitaan myös kunnallispoliitikkojen ryhtiliikettä Suomen Tulevaisuuden pelastamiseksi!

Heli Vannemaa

17.4.2009 08:09

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva