Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Turkkilaisia vieraita Nakkilassa

Kuva: Turkkilaisia vieraita Nakkilassa

Nakkilan yhteiskoululla on tämän ja ensi viikon ajan vieraina turkkilaisia koululaisia Hacihamzan koulusta Corumin kylästä keskisestä Turkista. Kyse on vastavierailusta nakkilalaisten vuosi sitten tekemälle reissulle.

Partnerikoulun virallinen nimi on Hacihamza Sehit Hasan Bahcevan Primary and Secondary School.
Vieraat saapuivat Suomeen jo tiistaina ja tutustuivat ensin päivän ajan Helsinkiin. Keskiviikkona illalla he tulivat Nakkilaan ja majoittuivat perheisiin.

Kouluilla on meneillään yhteinen Comenius-projekti, jonka tarkoituksena on kielten lehtori Marju Musakan mukaan kansainvälisyyskasvatus ja englannin kielen puhetaidon edistäminen.

Yhteiskoulusta oppilasvaihtoon osallistui viime keväänä yksitoista 8. luokan syventävän englannin lukijaa, ja nyt on saman verran turkkilaisia nuoria Nakkilassa.

Syventävän englannin ryhmän oppilaat ovat nyt 9. luokalla, ja heidän turkkilaiset ystävänsä ovat vuoden nuorempia, mutta koska täkäläinen koulu on vuoden pidempi, kummatkin lopettavat peruskoulun tänä keväänä.

Kansainvälisyyskasvatuksen ja kielitaidon lisäksi keskeisenä teemana yhteistyössä on luonto. Turkissa istutettiin vuosi sitten metsä, ja nyt tehdään retkiä luontoon, esimerkiksi Puurijärvelle ja Harjavallan luontopolulle ja rakennetaan linnunpönttöjä.

Muuna ohjelmana on muun muassa vierailu Viikkalan koulussa perjantaina, jossa pelataan pesäpalloa, sählyä ja muita suomalaisille rakkaita urheilulajeja.

Vierailujen yhteydessä on myös epävirallisesti voitu vertailla koulu- ja muiden olojen eroja. Marju Musakan mukaan suomalaisnuorilla on parempi englannin kielen puhetaito kuin turkkilaisilla.

Asuminen 12 päivää Corumissa oli myös opettavaista moskeijoineen ja imaameineen. ”Turkin aamuyössä kuuluivat rukoushuudot, joihin kaikki heräsivät”, kirjattiin nettipäiväkirjaan.

Corumissa on noin 2 000 asukasta ja Nakkilassa noin 6 000. Corum on hyvin maalaismainen kylä lehmineen ja kanoineen, kun taas Nakkila on maaseutumaisista puitteistaan huolimatta hyvinkin teollistunut kunta.

Heli Kokko

17.4.2009 08:25

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva