Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kiikarointia: Nyt on tosi kyseessä

Kuva: Kiikarointia: Nyt on tosi kyseessä

Ei ehkä voi liikaa painottaa, että tänään Vaasassa Ässien pitää voittaa, tai Porissa ei pelata liigaa. Nyt on Patapaidoilla se kuuluisa pakkovoiton paikka. Mikäli Vaasan Sport, Juhani Tammisen ryhmä takoo tänään voiton Kuparihallissa, niin Ässät on ensi kaudella Mestiksessä. Seikka on saletti.

Vielä on pieni takaportti, mutta se edellyttää kahta peräkkäisvoittoa. Siis tänään Vaasassa ja ensi lauantaina pelattavassa seitsemännessä karsintaottelussa Porissa pitää voittaa. Mutta se, että yleensä ylihuomenna Isomäen hallissa pelataan liigakarsintaottelu, pitää tänään tulla voitto Vaasan hallista.
Ehkä homma onnistuu. Mutta ei ainakaan tiistaina Porissa nähdyllä sapluunalla. Sport tuli alusta lähtien päälle jopa kahden miehen karvauksella ja mailaa puristivat Ässien pelaajat maalivahtia myöten. Ässien normaali ensi minuuttien rynnistys olikin perääntymistaistoa, joka kaiken lisäksi vielä epäonnistui heti kättelyssä. Eipä voinut kuin hämmästellä joukkueiden eroa otteluun valmistautumisessa. Kun Ässät niin kutsutusti havahtui, olivat taululla jo numerot 0-2. Eikä voi sanoa, että kaikki pelaajat havahtuivat edes koko ottelun aikana.
Se oli melkoinen etu vastapuolen aitiossa, jossa Juhani Tamminen säntäili tuttuun tapaansa ja ääni raikasi. Ässien aitiossa ei pelaajavaihtojen lisäksi paljon liikettä havainnut. Minkäänlaista spontaania ilmaisua ei ainakaan näkynyt. Peli oli selkeästi sekaisin kuin seinäkello. Sportin kova rynnistys alkoi ottaa toki kolmannessa erässä veronsa, mutta silti se jaksoi uurastaa loppuun asti. Markku Tähtinen onnistui vielä pistämän osuman maaliin ajassa 59.45, mutta sitä maalia Jyri Rönn ei käsisyötön takia hyväksynyt.
Otteluvalvoja Karl-Gustaf  Kaisla oli vakuuttunut siitä, että maali hylättiin aivan oikein perustein. Siihen, miksi hylkäykseen meni jopa erittäin pitkä aika, ”Kalle” totesi joskus reaktion kestävän yllättävän pitkään!

Kaksi otteluvalvojaa karsinnassa
Porin liigakarsinnoissa on toiminut peräti kaksi otteluvalvojaa. Normaalissa SM-liigan ottelussa riittää yksi otteluvalvoja, mutta ehkä juuri sekä Sportin että Ässien päävalmentajien kommentit ovat herättäneet, paitsi kotimaisen median, niin myös SM-liigan varpailleen.
Porissa tiistaina päävalvojana toimi helsinkiläinen Karl-Gustaf Kaisla ja hänen apunaan toimi porilainen Sami Seppälä.
Kaislan tehtävänä oli hoidella kootut selitykset sekä Tammisen että Alpo Suhosen pelin jälkeen esittämiin kysymyksiin. Seppälä puolestaan päivysti ottelun aikana pelaajatiloissa erätaukojen aikana sekä pelin jälkeen, ettei siellä pääsisi yllätyksiä tapahtumaan.
Valvontaa oli kuitenkin lisätty runkosarjaan verrattuna huomattavasti ja nyt homma toimi myös katsomotiloissa. Järjestysmiesten vähyys näkyi kyllä selkeästi runkosarjan aikana, siitä ei päästä yli eikä ympäri.
Nyt siis valvontaa oli riittävästi. Toivottavasti emme kokeneet sitä vasta viimeisiksi – vuodeksi – jäävissä SM-karsinnoissa. Ei voi muuta kuin uskoa, että se nyt jo pieneltä ihmeeltä tapahtuva homma hoituu ensi lauantaina. Pori kuuluu SM-liigaan ja piste.

Ässät jatkaa tänään Suhosen komennossa
Vaikka monet asiantuntijapiirit olivat tiistain ottelun jälkeen jopa pomminvarmoja siitä, että tänään Vaasassa Ässien aitiossa toimii vt. päävalmentaja, niin siltä huhulta on syytä katkaista siivet jo lennon aikana.
Ässien johto piti eilen seuran pelaajille tiedotustilaisuuden, jonka sisällöstä ei tietoa julkisuuteen annettu. Tosin tämän tiedon Ässien toimitusjohtaja Jukka Hirsimäki kiisti ja totesi, että tilaisuutta ei ole pidetty ja tällä nykyisellä kokoonpanolla jatkamme.
Kello 11 alkaneita jääharjoituksia veti Alpo Suhonen, joten siltä osin homma on selkeä. Ape on tänään Kuparihallissa vastuuvalmentaja.
Tosin Ape oli yrittänyt poistaa Isomäen jäähallissa paikalla olleita kiinnostuneita median edustajia. Ei tämäkään ole täysin oikea tapa suhtautua oman paikkakunnan median kiinnostukseen, sillä toki paikalliset toimittajat ovat suuresti huolissaan oman lippulaivansa puolesta.
Silloin vähäinenkin tiedonmurunen tekee kummasti hyvää kipeälle mielentilalle. Ei siinä auta pätkääkään se, että epäillään ääneen median saapuneen haaskalle! Töissä olivat molemmat osapuolet, mutta keskinäinen kunnioitus on saanut jostain syystä säröjä.

Arvaa harmittiko
Tiistaisen Ässien kotitappion jälkeen myös meikäläinen pääsi jonkinlaisen ilkunnan kohteeksi. Syytä en ymmärrä, koska en pelaa, en valmenna, enkä tee peleissä maaleja.
Silti erään turkulaisen naurunsekaiset kommentit ottivat raskaasti pannuun. Ensinnäkin hämmästytti, miksi mies niin uskollisesti on käynyt raportoimassa Porin otteluja – Turussahan ei mitään tapahdu.
Mutta ei mennyt kaaliin, miksi syntyperäinen porilainen, ex-ilvesfani, välillä myös Ässien ääni ja nyt Aurajoen aalloissa (ei siis mistään kotoisin ), otti meikäläisen riemunsa kohteeksi. Toki minulla on ollut ”kunnia” tuntea kaveri useamman vuoden ajan, mutta silti nämä runsaat takinkääntämiset alkavat tasan tarkkaan meikäläiselle riittää. Tamin haastattelut voivat olla merkki, että seuraava osoite on Pohjamaalla. Tervemenoa vaan. Löytyy ehkä henkinenkin koti?
Jos miestä ei Ässien menestys kiinnosta, niin meikäläistä Ässien menestys kiinnostaa. Tärkeää on itse huomata se, meneekö patapaidoilla hyvin vai huonosti tai sitten hyvin huonosti. Ei siihen tarvita enää lisäkimmoketta.
En ymmärtänyt puhetta sekä ilmeitä väärin, koska luotin vieressäni kaiken kuulleen sekä nähneen toimittajan samansuuntaisiin arvioihin.

Finaalit käynnistyivät
Jääkiekon SM-liigan finaalisarja JYPin (Jyväskylä) sekä Oulun Kärppien välillä alkoi eilen ja mahdollinen viimeinen finaalisarjan ottelu pelataan 19. kuluvaa kuuta. Silloin Suomen Leijonat pelaavat jo MM-kisojen viimeistelyturnaustaan Tsekin turnauksessa, joka viralliselta nimeltään on Ceska Pojistovna Cup.
Suomi kohtaa turnauksen avausottelussa Venäjän Suomessa ja samaan aikaan pelataan melkoisella varmuudella viides SM-finaali Jyväskylässä. SM-liigan pronssiottelu Espoon Bluesin ja Kuopion KalPan välillä pelataan tänään kerrasta poikki-systeemillä Espoossa.
Mutta kumpi on tämän vuoden jääkiekon SM-finaalissa ennakkosuosikki? Toki varsin vakuuttavan runkosarjan jälkeen sen pitäisi olla Risto Dufvan valmentama JYP. Mutta välierien perusteella on jäänyt sellainen mielikuva, että Matti Alatalon valmentama Kärpät vain parantaa peliään kauden loppua kohti ja on parissa ottelussa näyttänyt, että ”periksi ei anneta milloinkaan”. Miten tuo lause kuulostaakin jotenkin tutulta?
Silti ensimmäistä Suomen mestaruuttaan metsästävä Vesa Viitakoski on Kärppien riveissä näyttänyt, että 38-vuotias pelaaja on vielä tärkeisiin ratkaisuihin pystyvä hyökkääjä. Lisäksi Kärppien riveissä jo yhdeksättä Suomen mestaruuttaan jahtaava Ilkka Mikkola tuntuu melko usein olevan oikeassa seurassa. Mikäli Mikkola nyt pokkaisi tuon yhdeksännen mestaruutensa, niin sen ennätyksen rikkojaa taidetaan saada odottaa pitkän.
Tosin, muistini mukaan, Neuvostoliiton Aleksander Ragulin voitti peräti kymmenen MM-titteliä ja vielä peräkkäin. Siksi jokavuotiset jääkiekon MM-kisat vääristävät tittelien voimaa. Vastaavaa ei voisi tapahtua, samassa lajissa, enää nykyisin olympiakisoissa tai jalkapallon MM-kisoissa.
Ne kun käydään vain joka neljäs vuosi ja ovat lajien osallistujille se kaikkein suurin voitto uralla.

Mestarien Liiga
Jalkapallon Euroopan Mestarien Liigan voitosta pelataan joka vuosi. Siksi hyvin harva muistaa, tästä lajista edes sitä, mikä seura voitti mestaruuden kolme vuotta takaperin. Siis älkää luntatko kun mietitte vaikka mitkä joukkueet olivat finaalissa ja mikä oli lopputulos?
Lajifaneille kysymys on helppo, mutta varmistakaa Pääsiäisen pyhien aikana, olitteko sittenkään oikeassa. Tiistaina TV2 tarjosi katsojille suoran lähetyksen ottelusta Manchester United vastaan FC Porto.
Oli jopa kiva kuunnella miten tuo Portugalin suurseuran nimi taipui suomalaiskommentaattori Juha Malisen käsittelyssä. Yhtä kaikki, nyt näkyi myös se, ettei ManU ole mikään kone kun urheilusta on kyse. Porto yllätti sen oikeastaan vähän kuin housut kintuissa ja Sir Alex Ferguson oli jopa huolestuneen näköinen. Mutta purkkaa jauhaessa huolestuneisuudenkin pystyy peittämään!
Ilman Rio Ferdinandia pelannut puolustus päästi kaksi helpohkoa maalia. Se voi kostautua ensi viikolla vierasottelussa, sillä Mestarien Liigassa vierasmaalit ovat arvossaan. Ottelu päättyi 2-2, joten maalintekijät Christian Rodriguez ja Mariano Gonzalez saattoivat tehdä miljoonan euron maalit?
Villarreal ja Arsenal pelasivat tasan 1-1, mutta eilen on pelattu toiset kaksi puolivälierää. Liverpool ja Chelsea olivat jo yhdeksännen kerran vastakkain Mestarien Liigassa 2000-luvulla. Vastakkain ovat taas punaiset ja siniset. Viasat näytti suorana pelin Barcelona vastaan Bayern München ja jälkilähetyksenä perään tuon pelin Liverpoolista.
Eli myöhäiseksi on taas mennyt, kun ensin seuraa SM-liigan ensimmäistä finaalia ja sitten perään huippujalkapalloa nelisen tuntia!

Hiljaisen viikon toivotukset
Pääsiäinen on merkittävä kirkollinen juhla-aika, jota jokainen viettäköön haluamallaan tavalla. Mutta monelle se on yksi tärkeimmistä, joten annetaan kaikkien kukkien kukkia.
Lähinnä tiedossa on suhteellisen rauhaisaa aikaa, koska SM-finaalit eivät vie pelipaikalle asti. Ainoa, joka varmuudella saa porilaiset pelipaikalle, on se, että Ässät pelaa vielä lauantaina liigakarsinnassa kotiottelun Sportia vastaan.
Se pelataan sitten 11.4. kello 17 alkaen Isomäen hallissa. Siellä nähdään?

Jarmo Liuhala

9.4.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva