Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Rairuaho aika…

Kuva: Rairuaho aika…

Taas ollaa tultu kevvää suuree priamaa, pääsiäisee.Ihmiset saa rauhottuu fiiraa högtiidlissii päivii. Onk se sit ain rauhottumist kaikil, soo sit jo toine asja. Muista hyvi omat kiiruiset päiväni sillo, ko mukulat oli piänii ja voorotyä rassas. Ain freistasi kumminki antaa pääsiäise tul mone sorti!p reerauksines. Rairuaho kylvämine jäi ussei viime tinkaa ja joskus niit lämmitteli iha saunalauteilki, konnei millää meinannu ittää tarpeeks pia taik ajois. Kyl se sillai o, et kaikki ottaa aikas.

Ny mu ruahoni o hyvi kerriinny ja tälläsi vehnääki kassoomaa ja se iti melkei samatiä. Herneeversoi o ja klasil meriteeraamas ninko kuulemma vihree sanotaa oleva merkki uurest alvust tälläi pääsiäisen.
Rairuahokipat mää pruukaa nätät piänil pajukissoil, tipuil ja erillaisil munil. Ruiskuttamisest ne ruahot tykkää ja tämä täst joutuu niit klipsumaanki, et ne pyssyy nättein eikä men fletkuiks. Ennää meil ei ol suklaamunnii, ninko oli enne ja jokka syätii sit toisen pääsiäispäivän. Soli meil semmone kriivaamatoi oorteli, jonka muksut tiäsi eikä niit munnii sit etukättee kinunnukkaa. Ny tarttee hiuka tyyrät suklaamunnai ostamistki, ko pakkaa tua uuma mennee nii hukkaa ja se ei hyvvää tiär. Sevverra kyl pääsiäismunnii ostetaa et muksui muksut käyresäs saa suus makkeeks.
Mämmi kuuluu meil ilmamuut pääsiäisee ja stää ostetaa usseempi roppine kottii. Mul o semmone tuahiroppine, tuffa tekemä, joho sit mämmi tällää trahteerattavaks. Ja olemmää itteki punonu pajust ja paffiroppise pääl ninko suajaks kori. Mämmi pääl hiukka sokerii kimaltellee ja tipu viäl roppise reunal. Krettanekka viäree ja varmuurevuaks maitoki ja sit herkutellaa. Nami, nami.. Ei silti yhtää ihme, vaik nua ulkomaalaiset hiukka meit kattoo sil silmäl, enneko ne lusikkas mämmii lykkää. Kyl se oli sillo mukulan hyvä haju, ko tuahiroppisis mämmi kypsy suures oikees leiviuunis. Jo itte se kuumeneva roppine ja sit se imeltyny mämmismeeti ko paistu. Stää hajjuu ei unhot kai koskaa.
Munnii ny ei juurka ennää tartte färjät, ko puarist voi tykätessäs ostaa vaik reeraa ruskeit munnii. Löökikuaret kuukkausvetes antaa silti kyl mukava färi, jos tykkää präkät tollai vanha-aikasesti. Sanotaa silti et vanha konsti voi joskus ol parempi, ko pussilline uusii onka.
Keltaset piänet tiput nua pääsiäise omat airuet joutuu ain joskus uusii, ko ne hankkii mennee nii kluttusiks ja tipu kuuluu ol pörhee ja nätti. Ni nua oikeekki linnut voiraa kai lukkee pääsiäisee kuuluviks. Peippone o tullu ninko nua töyhtiksekki ja suuri määrä muikki. Nua koko talviset kampraatit fasanit o ny melkei härisäs ko kukko liähittellee ja jaakaa niit koko ajjaa eikä an pahhaaka rauhaa. Sullaat pystös ja korvat punasin se sivuaskaleil hyppii ja tekkee ommaa ittees tykö. Voi kanaparraat, nauttiik ne siit, vai onk se heist poonuu, tiär hänt. Mitä stää ny sit karkuu karrais jos hyvält tuntuu, vai onk se stää, et koittakoo ny onnees ko noi o kihkas?? Joutsenet joel antaa must jo aavistust tulevast suvest ja vihreest ruahost.
Koko viikko o menty juhlavaa aikaa ja palautettaas miälii ne viiko vanhat nimet: palmusunnuntai, malkamaanantai, tikkutiistai, kellokeskiviikko, kiirastorstai, pitkäperjantai ja lankalavvantai. Jokasen päivän o saanu hiljentyy omal meininkilläs taik kaikis kirkois oorneeratuis monis tilfälleis makus mukkaa. Nätti musikki tyystyttää miäle ja avvaa syrämme nii ottaa ko antamaanki.
Lepposaa ja tunnelmallist pääsiäist teil kaikil, mis sit stää fiiraatteki…

Ulla Leino

9.4.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva