Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

”Ei korppi korpin silmää noki”

Kuva: ”Ei korppi korpin silmää noki”

Vanha sanonta tuli jälleen lihaksi, kun kuuli valtioenemmistöisen Fortumin tekemistä päätöksistä. Kovan kohun keskipisteessä olleen yhtiön julkisivua siivottiin sen verran, että toimitusjohtaja Mikael Lilius siirretään toukokuun alusta sivuun ja uudeksi toimitusjohtajaksi nousee yhtiön sisältä Tapio Kuula.

Ratkaisut tehtiin Fortumin hallituksessa ennen yhtiökokousta, josta ennustettiin myrskyisää.
Osakkeenomistajat hyrisivät, kuinka edulliseksi tulee maksaa Liliukselle 72 000 euroa kuukaudessa (tyhjästä?) joulukuuhun saakka, kun potkuista olisi kertynyt 1,7 miljoonan euron kertakorvaus.
Tulevan toimitusjohtajan palkka on 70 000 euroa kuukaudessa ja hänen eläkeikänsä on 62 vuotta. Kritisoidut bonus- ja osakepalkkiojärjestelmät säilyvät, vaikka hallituksen puheenjohtaja Matti Lehti lupasikin, että niiden suhteen hallituksella on laajat valtuudet.

Mutta muuttuuko Fortumissa mikään, sitä sietää vahvasti epäillä.
Entinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen totesi tiistain Helsingin Sanomissa, että ahneus sokaisee pörssiyhtiöiden palkitsemisjärjestelyissä. Hän on katsonut asiaa sisältä käsin ja uskaltaa sanoa suoraan, mistä on kysymys.
Viinanen toteaa usein väitettävän, ettei johdolla ole ollut omia sormia pelissä, kun palkkioehtoja on määritelty.
”Totuus on aivan jotain muuta. Jos esitys ei tule suoraan johdolta, se ainakin pystyy siihen oleellisesti vaikuttamaan.”
Viinanen jatkaa:
”Useissa pörssiyhtiöissä pyörii pieni piiri toistensa kavereita, jotka istuvat ristiin eri yhtiöiden hallituksissa. Vanha sanonta ´Ei korppi korpin silmää noki´ on enemmän kuin totta. Se on mahdollistanut jopa sen, että hallitus on myöntänyt jopa itselleenkin eräissä tapauksissa optio-oikeuden. Tämä on rappion huippu, mutta ainakin aikanaan se sopi niin sanottujen hallitusammattilaisten oikeudenmukaisuuskäsitykseen. Ahneus on sokaissut terveen järjen.”
Näin siis Viinanen eikä hänen kirjoitukseensa ole mitään lisättävää.

On turha vedota kansalaisten solidaarisuuteen talouden kriisiaikoina, ellei tällaisiin epäoikeudenmukaisuuksiin edes valtioenemmistöisissä yhtiöissä saada tolkkua.
Enemmistöomistaja valtio käyttää valtaa Fortuminkin hallituksessa, siitä ei päästä mihinkään.
Missä muuten luurasi valtionyhtiöistä vastaava ministeri Jyri Häkämies, kun Fortum piti yhtiökokoustaan?
Fortumin palkitsemisjärjestelmän kohtuuttomuus on niin suuri kysymys, että Häkämiehen olisi kannattanut näyttää naamansa edes pelotusmielessä. Vai onko Suomi viimeinen saareke, jossa raaka ahneus vielä saa vapaasti rehottaa?

Piinaviikolla puhuttaa kansalaisia myös kysymys suomalaisen ruoan puhtaudesta. Pääsiäinenhän on tunnetusti herkuttelijoiden aikaa ja pöydät notkuvat herkuista.
Mutta herkkujen popsiminen alkaa vähitellen arveluttaa, kun kananmunista juuri pääsiäisen alla löytyy salmonellaa tai lasinsirut rouskuvat hampaissa.
Myytti suomalaisen ruoan puhtaudesta on säilynyt kuluttajien uskomuksissa yllättävän pitkään. On vahvasti uskottu, että ruokaskandaaleita tapahtuu vain muualla, ei meillä.
Nyt on kuitenkin vähitellen herättävä todellisuuteen jo siksikin, että kaupassa ei ole enää vain lähiruokaa, kuten ehkä joskus kymmeniä vuosia sitten. Elintarvikkeista suuri osa on sellaisia, joiden raaka-aineet ovat maailman toiselta laidalta ja jotka valmistetaankin muualla. Eikä kotimaankaan yhä suurempiin yksiköihin keskittyvä elintarviketuotanto enää välty epäilyksiltä.
Viimeisin tieto keskiviikkoaamulta kertoo, että salmonella on ollut Raision rehutehtaan ongelmana jo vuodesta 2002. Siitä vaan ei ole paljoa huudeltu julkisuuteen.

On jäänyt hieman epäselväksi Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran rooli. Tähän mennessä pääjohtaja Jaana Husu-Kallio on nähty televisiossa pääasiassa vain sammuttelemassa palonalkuja ja tyynnyttelemässä kuluttajia.
Tavallista ruokakaupassa kävijää askarruttaa, kenen asialla Evira todellisuudessa on, kuluttajan, kaupan vai elintarviketeollisuuden.
Lienee parasta korostaa kuluttajan omaa valppautta, koska päävastuu tuntuu jäävän hänelle.
Olemme siirtyneet liiaksi valmisruokaan, minkä työelämän kiristäessä perheitten aikatauluja toisaalta ymmärtääkin. Mutta jos perheissä yhä enemmän valmistettaisiin itse ruokaa kotoisista aineksista, niin ainakin tiedettäisiin, mitä suuhun pistetään.
Kaikesta edelläolevasta huolimatta näinä päivinä on tapana toivottaa kaikille munaista pääsiäistä. Iloitkaa pöydän antimista!

Ulla Turkki

9.4.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva