Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kiikarointia: Kaikkea sitä kuulee

Kuva: Kiikarointia: Kaikkea sitä kuulee

Viime torstainen liigakarsinnan jälkeinen mediatilaisuus Ässät-Sport -ottelun jälkeen oli pitkän lehdistötilaisuuksien kliimaksi. Olen sentään päässyt kuulemaan näitä valmentajien ottelujen jälkeisiä kommentteja usean vuosikymmenen ajan. Mutta torstain tapaista tilaisuutta Isomäen hallissa ei olisi uskonut kuulevansa! Vaasan Sportin valmentaja Juhani Tamminen antoi tulla sellaista sanansäilää, ettei sitä olisi millään voinut kuvitella, vaikka temperamenttisen Tamin useamman vuoden tuntemisen perusteella uskalsi jotain räväkkää odottaa!

Se mitä ilmoille pääsi (Ässien 5-0 voiton jälkeen) oli kyllä jotain sellaista, joka ei kuulu jääkiekkoon – olipa sanoja sitten vaikka Jääkiekkoleijona numero 79 ihan itse. Ja sitä dialogia kuuntelivat SM-liigan terävän pään miehet (Vuorinen ei ollut paikalla) ehkä yllättävänkin rauhallisesti.
Mutta kun kyse on mediatilaisuudesta, niin ei suinkaan Tamminen ole se henkilö, joka ajaa mm. kirjoittavan toimittajan (Länsi-Suomi) pois tilaisuudesta.
Olen kuullut Ässien päävalmentaja Alpo Suhosen kommentteja aikaisempien ottelujen erotuomareista ja niistä on tullut jo toimitsijakieltoa, 7!p500 euron sanktiot, sekä vielä 10!p000 euron uhkasakko painaa päälle. Sitten yksi Mestis-valmentaja rikkoo kaikki äänivallit ja haukkuu koko ottelun tuomariston, paikalla olleet toimittajat (siinä sivussa sontaa tuli myös Jääkiekkolehden päätoimittaja Hannu Kauhalalle – ei paikalla) sekä vastustajan valmentaja Alpo Suhosen.
Kaiken lisäksi mies itse alkoi kurinpitäjäksi sekä tuomariksi ja hankki Ässien Erik Rasmussenille yhden ottelun pelikiellon lauantaiksi (tosin samaan aikaan joku Rasmussen valittiin EU:n pääsihteeriksi).
”Tänne tuodaan jotakin kolmannen luokan ulkomaalaisia (Rasmussenilla liki 600 NHL-ottelua) ja tuomarit pyytävät vain nimmaria. Ville Vuohtoniemi on vanha tammisentappaja”.

Tuloksena siis pelikielto ja huomautus
Tuosta torstain purkauksesta Tamminen sai huomautuksen ja Rasmussen yhden ottelun pelikiellon. Otteluvalvoja Rami Savolainen kertoi käyttävänsä pykälää 510 ja raportoivansa Rasmussenin linjatuomari Mikko Kekäläiseen kohdistuneesta tönimisestä. Tosin Tamminen näki Rasmussenin lyöneen Kekäläistä mailalla (ja vielä kolme kertaa).
”Jos Kekäläinen vielä joskus tuomitsee Vaasassa, niin minä vaihdan kansalaisuutta, jos suomalaisten kiekkomiesten ylpeys on tätä luokkaa. Jos Vellu (ässälegenda Veli-Pekka Ketola) ja minä olisimme olleet samanlaisia, niin täällä pelattaisiin yhä B-sarjaa, eikä ryssää olisi koskaan voitettu”, uhosi Tamminen.
Veikkaajassa Tamminen kuvaa Prahan 1978 MM-kisojen tapahtumia. Kohde on ässävahti Antero Kivelä, joka joutui vilttiin. Huikeassa jumbofinaalissa kaatui sitten DDR ja putoaminen vältettiin. Sanomattakin lie selvää ketkä ratkaisivat (Reijo Ruotsalainen - Risto Siltanen, Matti Rautianen - Seppo Repo - Juhani Tamminen).
Onneksi DDR on poistunut, jääkiekon kahden seuran maana kuvioista, eikä venäläisiäkään enää usein ryssäksi kuule sanottavan.
Alpo Suhonen arvioi tilaisuutta toteamalla vain, että täällä on tänään tapahtunut asioita, joista aikaisemmin on heitetty valmentaja katsomoon ja annettu kohtuullisesti sakkoja. Melkoiset panokset tässä karsinnassa ovat, mutta se kumpi valmentajista ”vinkuu” on vielä epäselvää, mutta Porissa Tamminen kyllä haukkui oikeastaan kaikki muut, paitsi itsensä.

Tuomareissa on toivomisen varaa
Useampaan kertaan olen arvostellut Suomen SM-liigan päätuomarien tasoa, mutta se kuuluu niin sanotusti katsojan vapauteen.
Olen myös hämmästellyt sitä, jos pelin jälkeen päävalmentaja esittää tuomaroinnista oman mielipiteensä, niin silloin tuntuu nousevan seinä vastaan ja kaiku tuo sanktioita tullessaan. Se on jopa huolestuttava asia. Ja mikäli jossain ottelussa päätuomaripari viheltää erittäin hyvin yhteen, eli tuntevat toisensa, niin jo seuraavassa ottelussa tämä pari on hajotettu ja taas joudutaan opiskelemaan, miten toinen aistii pelin kulkua.
Käy niin, että yleensä toinen tuomareista viheltää rangaistukset – ainakin pääosin – ja se toinen osaa lukea pelin kulkua. Yhä vieläkin mainostan päätuomareiden, Jari Levonen - Antti Boman yhteistyötä. He ovat tuominneet, normaalin SM-liigatason nähtyäni, muutaman playoffs-ottelun suorastaan erinomaisesti.
Eikä ole kuulunut kitinää pelaajilta eikä peliä seuranneilta asiantuntijoilta. Pelaajat ovat myös ottelun kuluessa voineet lähestyä tuomareita, eikä tuomarin kädet silti heti ole valmiiksi lanteilla – käytösrangaistusta antamassa. On jopa tullut tyydyttävä vastaus pelaajalle, joka sitten luistelee kiltisti aitioon.
Porissakin otteluvalvojana toimiva Pertti Juhola on näissä ratkaisupeleissä valvonut muita tosipelejä, eikä vastaavaa viidakkorumpujen pärinää, kuin Porin liigakarsinnoissa ole muualta kuulunut. Olisi ollut tosi mielenkiintoista kuulla Juholan Pepen kommentit vaikkapa Porin viime torstain loppusähinän aikana! Tosin Tamin uhkaukseen repiä Ässien Pasi Kaukorannan pää irti, pitää suhtautua jopa vakavasti.
Kysyttäessä Juhola nimittäin vastaa myös meikäläisten, ehkä täysin amatöörimäisiinkin, kysymyksiin selventävästi. Se on tärkeä seikka, jolla nostetaan samalla myös kuvaa nykyliigan tuomareista. Nimittäin hyvin usein jopa hekin ovat olleet oikeassa!

Pelaajat äänestivät
Jääkiekon tämän kauden pelaajat ovat äänestäneet Jokerien maalivahti Juuso Riksmanin tämän kauden parhaaksi pelaajaksi SM-liigassa. Riksman on lopulta melko ylivoimainen, sillä hän sai ykkössijoja 79 (on muuten sama luku kuin Tammisen numero Jääkiekkoleijonana).
Toiseksi pelaajien äänestyksessä sijoittui JYPin Jarkko Immonen ja Immostakin enemmän ykkössijoja saanut Sami Kapanen oli tässä Kultainen Kypärä-äänestyksessä kolmantena.
Pelaajat äänestivät myös SM-liigan parhaan erotuomarin ja jo seitsemännen kerran peräkkäin pelaajien valinta kohdistui Porin Jari Levoseen. Japa oli ykkönen peräti 158 pelaajan listalla tässä Kultainen Pilli-äänestyksessä. Toiseksi parhaaksi pelaajat arvioivat Markku Kruusin, joka sai ykkössijoja Levoseen verrattuna jo huomattavasti vähemmän eli 44. Kolmas oli Timo Favorin, joka sai puoltoääniä 24. Levonen keräsi siis yksinään luultavasti enemmän ääniä kuin kaikki muut tämän kauden SM-liigatuomarit yhteensä. Kun ero kakkosen ja kolmosen yhteenlaskettuun äänimäärään on jopa 90, niin Jari ”Japa” Levonen on liigatuomari, johon pelaajat luottavat.
Juha Rantasila-palkinto annetaan runkosarjassa eniten maaleja tehneelle puolustajalle ja sen sai 17 maalia runkosarjassa viimeistellyt Ilveksen Kultakypärä Markus Seikola. Harvinaista, että puolustaja pitää runkosarjan aikana Kultaista kypärää (joukkueensa paras pistemies) niin pitkään kuin Seikola tällä kaudella.
Ugh, pelaajat ovat puhuneet!

Jännitystä riittää
Porin illan liigakarsinnan jännite nousee ja jossain vaiheessa voi olla sellainenkin mahdollisuus, että itse Aurinkokuningas seuraa ottelua toimitsijakiellossa. Jos näin on käynyt, niin se nyt on niihin arvosteluihin verraten vain oikeus ja kohtuus kun Alpo Suhonen joutui silmätikuksi.
Tämä ei suinkaan ole varma tieto, mutta mahdollinen, sillä Tamminen ei roolistaan luovu. Lauantaisen Vaasan ottelun jälkeen Tamin säilä iski jälleen – hänellähän oli niin kutsuttu varoitus jo erotuomareihin kohdistuvasta arvostelusta alla.
Kun SM-liigan yhteysjohtaja ja kurinpitoryhmän jäsen Jarmo Koskinen soitti Tammiselle lauantain pelin jälkeen, niin vastaus oli tyynen ”rauhallinen”. Tamminen totesi, että ”herää nyt”, ja tyypillisen rauhalliseen tapaansa huusi Koskiselle, omien sanojensa mukaan kuin hinaaja, sekä iski lopulta puhelimen kiinni Koskisen korvaan!
Näin toimii jääkiekkoväki, joka haluaa muuttaa ulkomaille?
Silti karsinnan kohokohta taitaa vielä olla Suomen jääkiekkoväeltä kokematta. Nyt alkavat asiat olla jo siinä pisteessä, ettei homma ole hanskassa kuin yhdellä miehellä.
Kenellä, sen voitte itse arvioida.

Maailman nopein kansa
Näin MTV3 edelleen mainostaa kun se puffaa formulakorttejaan. Siis maailman nopein kansa olisi tällä ymmärryksellä Suomi.
No, itse formulakisat ovat ainakin näyttäneet toista. Ei taida Suomi olla maailman nopein kansa – ei formuloissa eikä rallissa. Malesian Sepangin osakilpailussa Kimi Räikkönen söi jäätelöä siinä vaiheessa kun maailman nopeimmat kuskit odottivat formuloissaan, että jatkuuko kisa vai ei.
Ei päässyt kumpikaan Ferrari-kuski, ei Kimi eikä Felipe Massa pisteille – jotka lopulta puolitettiin. Mutta kun MTV3:n mainosvaltti, McLarenin Heikki Kovalainen pääsi ensimmäisessä kisassa Australiassa ensimmäiseen mutkaan asti, niin Sepangissa meni jo viidenteen mutkaan asti!
Rallin puolella Ranskan Sebastien Loeb pitää suomalaiskuskeja pilkkanaan Citroenilla ja taas Mikko Hirvonen Fordilla sai tyytyä siihen mitä Loeb taakseen jätti eli kakkossijaan. Todella järkyttävää katseltavaa oli Fordin toisen suomalaisen, Jari-Matti Latvalan, ulosajo ja kieriminen rinnettä alas autonsa sisällä.
Suomalaisilla oli takataskussa vielä valttikorttina Marcus Grönholm, mutta eipä maailman nopeimman kansan kuskit pärjänneet tässäkään lajissa.
Nyt alkaa tosissaan miettiä, tarkoittaako MTV3 laisinkaan autokilpailuja, kun se mainostaa maailman nopeinta kansaa. Ehkä kyseessä onkin joku muu puuhastelu, vaikka numerolla 69?

Porin Kärpät jyräsi mestaruuteen
Porin Kärppien selkeä kaukalopallon Suomen mestaruus finaalissa suoraan kolmella voitolla helsinkiläistä Beweä vastaan on kovan luokan suoritus.
Varsinkin kun finaalien kotietu oli Bewellä, joten Kärppien piti voittaa peräti kahdesti vierasottelussa. Kun porilaiset tekivät tämän pienen ihmeen, eli voittivat nuo kaksi vierasottelua, niin hommahan meni suoraan kolmesta finaaliottelusta poikki.
Ei ennen kauden alkua olisi ihan tähän uskonut, mutta palloilulajit eivät olekaan uskon asia, vaan niissä myös joukkuehenki on arvossaan. Uusi valmentaja Marko Högerman ja hänen apunaan polvivammojen jälkeen toipilaana ollut Vesa-Matti Myllyniemi tekivät hyvää työtä.
Kun vielä Niko Papinaho pisteli palloja pussiin ja maalilla Joni Meskanen esti niitä menemästä omiin, niin onpa taas mielenkiintoista katsoa valitaanko lajin kauden parhaaksi Urheilutoimittajain Liiton äänestyksessä jonkun muun seuran pelaaja! Näin edellisen Kärppien mestaruusvuoden jälkeen nimittäin kävi!

Ei tullut toimitsijakieltoa
Vielä ehti tieto tännekin asti, että Juhani Tamminen on tänään Porin Isomäen pelaaja-aitiossa johtamassa Vaasan Sportin karsintaottelua, joten ei siis saanut toimitsijakieltoa.
Mutta kalliiksi Tamin puheet kävivät Vaasan Sportille, jolle lankesi 2500 euron sakko ja päällä on nyt 10!p000 euron uhkasakko, joka astuu voimaan, mikäli Tamminen edelleen jatkaa erotuomarien arvostelemista heidän puolueellisuudestaan.
Voi olla, että tänään nähdään vaihtoaitiossa hieman hiljaisempi Tamminen – tai sitten ei.
Pietari Suuri hattunsa polki!

7.4.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva