Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porin seudun kunnat allekirjoittivat sote-sopimuksen

Kuva: Porin seudun kunnat allekirjoittivat sote-sopimuksen

”Tekninen kömmähdys”: Noormarkku unohdettiin kutsua mukaan

Kuva: n Miten tässä näin kävi? näyttävät apulaiskaupunginjohtaja Aulis Laaksonen (vasemmalla), kaupunginsihteeri Lauri Kilkku ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pentti Kilkku (kok) miettivän.

Porin kaupungin ja Noormarkun, Luvian, Merikarvian ja Pomarkun kuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen yhdistämisessä edettiin maanantaina sote-sopimuksen allekirjoitukseen.
Sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa Porin kaupungintalolla koettiin hämmentyneitä ja vähän nolojakin hetkiä, kun isännät huomasivat, että he eivät olleet kutsuneet lainkaan Noormarkun edustajia paikalle.
Loppujen lopuksi sopimuksen allekirjoittivat muut kunnat, ja Noormarkun kanssa sopimus päätettiin allekirjoittaa myöhemmin.
Ennen kuin apulaiskaupunginjohtaja Aulis Laaksonen myönsi, että virhe on tapahtunut, mietittiin hetken ääneen, kuuluuko Noormarkun allekirjoittaakaan sopimus, onhan se liittymässä Poriin samaan aikaan kun sopimus tulee voimaan eli vuoden 2010 alusta. Toistaiseksi Noormarkku on kuitenkin itsenäinen kunta.
”Teknisestä kömmähdyksestä” huolimatta kuntien johtajat kuvasivat sopimusta historialliseksi.
Merikarvian kunnanjohtaja Pentti Ala-Luopa luonnehti sopimuksen tekoa suureksi päätökseksi Merikarvian kannalta.
– Noin 70 ihmistä vaihtaa työnantajaa, ja tulee uusi toimintakulttuuri ja uudet toimintapuitteet.
– Tällä hetkellä kiinnostaa erityisesti se, minkälaiseen järjestykseen eurot asetetaan kunnissa.
Ala-Luopa sanoi, että on ”tämän ajan henki että tällaista tehdään” mutta että vaikutus nähdään ehkä vasta viiden vuoden kuluttua.
Luvian kunnanjohtajan Kari Ojalahden mukaan neuvotteluja on käyty hyvän luottamuksen hengessä. Lainsäädäntö on asettanut vaatimuksensa, mutta ennen kaikkea tulevat haasteet ovat johtaneet sopimukseen.
Pomarkun kunnanjohtaja Eero Mattsson siteerasi valmentaja Juhani Tammista:
– Tämä on ”historic moment”.
Mattssonin mukaan perusturvan siirtäminen Porille on ”aikamoinen hyppy tuntemattomaan”.
– Lisäksi kuntalaisilla on huoli siitä, säilyvätkö palvelut sellaisina kuin ne nyt ovat. Nykyiset palvelut ovat erittäin hyvät ja kuntalaiset ovat niihin pääosin tyytyväisiä.
Aulis Laaksosen mukaan Porilla on ”huomattavan korkea kunnianhimon tason palveluiden kehittämiseksi”.
Laaksosen mukaan uudesta perusturvasta tulee entistä parempi ja se luo kestävän järjestyksen.
Heli Kokko
 

Porin perusturvakeskuksesta paljon haltija

Pori järjestää ensi vuoden alusta lukien paitsi omat myös Noormarkun, Luvian, Merikarvian ja Pomarkun kuntien sosiaali- ja terveyspalvelut.
Noormarkku yhdistyy Poriin ensi vuoden alussa.
Päivähoito ja varhaiskasvatus sekä ympäristöterveydenhuolto ja eläinlääkintähuolto jäävät sote-yhteistyön ulkopuolelle.
Merikarvia ja Pomarkku ostavat ympäristöterveydenhuollon ja eläinlääkäripalvelut PoSalta eli Pohjois-Satakunnan peruspalvelujen liikelaitoskuntayhtymältä.
Noormarkku, Merikarvia ja Pomarkku purkavat Luoteis-Satakunnan kansanterveystyön kuntayhtymän.
Yhteistoiminta-alueen hallinnosta vastaa Porin kaupungin perusturvalautakunta ja palvelut järjestää Porin perusturvakeskus.
Perusturvakeskuksen palvelukseen siirtyvät vuoden 2010 alusta lukien sopimuskuntien ja Luoteis-Satakunnan kansanterveystyön kuntayhtymän terveys- ja sosiaalitoimen vakituiset työntekijät, lukuunottamatta päivähoitoa ja varhaiskasvatusta.
Porin alaisuuteen siirtyy muista kunnista noin 400 henkilöä. Nyt jo lähes 3 000 henkeä työllistävä Porin perusturvakeskus aloitti toimintansa tämän vuoden alussa. 
Porin kaupunginvaltuusto valitsee toimikaudeksi 2010–2012 yhteislautakuntana toimivan perusturvalautakunnan, jossa on 19 jäsentä. Sopimuskuntien valtuustot nimeävät yhteiseen lautakuntaan kukin kaksi jäsentä henkilökohtaisine varajäsenineen.
Perusturvapalvelut jaetaan lähipalveluihin ja yhteispalveluihin. Merikarvia, Pomarkku ja Porin pohjoisen osat eli Ahlainen ja Noormarkku muodostavat uuden luoteisen lähipalvelualueen.
Länsi-Pori ja Luvia muodostavat oman lähipalvelualueen. Lisäksi Porissa on keskustan, Itä-Porin ja Pohjois-Porin lähipalvelualueet.
 

 

7.4.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva