Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kiikarointia: Virhe pitäisi edes myöntää

Kuva: Kiikarointia: Virhe pitäisi edes myöntää

Suomalaisten jääkiekkotuomareiden hyssyttely on vuosien mittaan saanut erikoiset mittakaavat. Jos valmentaja arvostelee pelin jälkeen täysin vihkoon viheltänyttä tuomaria, niin mikä on lopputulos?

Arvostelun ilmoille päästänyt valmentaja saa sanktiot, vaikka olisi puhunut täyttä asiaa, ja tämä virheiden sävyttämä raitapaita ”luulee” taas tuominneensa ottelun erittäin hyvin. Täytyihän sen hyvin mennä, koska kerran minua arvostellut valmentaja sai sakot – tai hänen edustamansa seura.

Juuri tässä on yksi suomalaisen jääkiekkoilun suurimmista ongelmista. Jäällä pelaavat joukkueet ovat kaikki ammattilaisia, sitä vastoin se kvartetti, jolla on lopullisen ratkaisun avaimet suussaan, eli pilli, ovat sittenkin amatöörejä. He ovat saattaneet oman työpäivänsä jälkeen matkustaa useita satoja kilometrejä ottelupaikalle, joten on toki täysin ymmärrettävää sekin, että heille sattuu ottelun aikana virheitä. Mutta vaikka itsekin tietää tehneensä virheen, sen myöntäminen on täysin mahdoton tehtävä.

Karsein esimerkki tästä saatiin keskiviikon SM-liigan välieräottelussa KalPa-JYP. KalPa johti peliä 1-0, mutta ottelun puolivälin jälkeen SM-liigan kokeneimpiin kuuluva linjatuomari Henri Tukia teki karsean virheen, jonka seurauksena JYP tasoitti. JYPin puolustaja Ville Mäntymaa pyöräytti kiekon yli siniviivan, mutta Tukia levitti kätensä. Taisi olla niitä harvoja, joka ei virhettä havainnut. Mäntymaan veto meni maalille, josta Tuomas Pihlman pisti kiekon sisään. JYP pelasi myös silloin ylivoimalla.

Tuon virheen seurauksena peli tasoihin 1-1 ja kun KalPan maalivahti Mika Oksa vielä imuroi 1-2 lukemat Ossi Louhivaaran vedon jälkeen, niin se oli siinä. On toki täysin mahdotonta arvioida, mitkä loppunumerot olisivat ilman Tukian virhettä olleet, mutta nyt se antoi JYPille melkoisen etulyönnin. Voitot ovat JYPille nyt 3-1 ja tänään sillä on vielä kotietu. Taitaa olla KalPalle ohittamaton paikka.
Eniten hommassa jääkiekon ystävää rassaa, ettei Tukia edes myöntänyt virhettään!

Oli se mahtava aprillipila

Kun JYPillä on nyt kolme mahdollisuutta napata voitolla SM-liigan finaalipaikka, niin harva uskoo, että KalPa pystyisi pistämään kolme voittoa putkeen. Niin paljon merkitystä tällä aprillipilalla oli. Nyt kun sen ottelun valvoja Kari Nieminen myönsi väärän ratkaisun tapahtuneen, niin Tukia voi rauhassa harkita lomamatkan hankkimista.

Tuollaisen töppäyksen jälkeen lie turha odotella enää lisäpelejä tälle kaudelle. Tai mistä nämä SM-liigan erotuomaripäällikkö Arto I. Järvelän kommervenkit arvaa? Unohtihan päätuomari Tom Laaksonen aikoinaan kokonaan sen, että hänellä oli illalla tuomittavana ottelu Lappeenrannassa.

Eipä siitä mitään julkisia sanktioita seurannut, vaan yhä edelleen olemme saaneet – hermot tiukalla – seurata Laaksosen tuomarointia. Joskus Porissakin on ihan vakavasti toivonut, että olisipa nyt unohtanut tulla tämänkin illan otteluun!

Toinen välierä

SM-liigan toinen välieräpari on Oulun Kärpät vastaan Espoon Blues. Sekin oli kummallinen peli, sillä Kärpät oli, varsinkin toisessa erässä, täysin ylivoimaista jääkiekkoa Raksilassa esittänyt joukkue.

Mutta tuon erän voitti kuitenkin Blues 1-0 ja johti peliä kahden erän jälkeen jo 3-0. Ei liiemmin kannata puuttua siihen, että Kärppien kakkosvalmentaja Mikko Haapakoski totesi heidän saaneen peräti viisi aiheetonta jäähyä. Toki satakuntalaisetkin kokemuksesta tietävät, ettei päätuomareina olleille Teemu Salmiselle ja Tatu Savolaiselle voinut niin vähän virheitä tulla.

Kumma juttu muuten, että kun panokset liigassa kasvavat, niin yhä runkosarjassakin pelikirjaan puhaltaneet tuomarit ovat mukana ratkaisemassa pelejä – siis välierätasolla.

Kun nyt käynnissä on enää kolme ottelusarjaa, niin kyllä SM-liigatasolta sentään kuusi kunnon erotuomaria löytyy. Heille vaan loput ottelut, näin uskallan väittää. Kyllä Jari Levonen ja Antti Boman sekä Teijo Ringbom ja Seppo Lindroos kestäisivät nämä paineet.
Tosin tuli tenkkapoo, kun alkoi miettiä mikä olisikaan se kolmas näitä elämää suurempia otteluja tuomitsemaan sopiva parivaljakko. Ellei joku nyt huomannut, niin se kolmas merkittävä ottelusarja on liigakarsinta Porin Ässien ja Vaasan Sportin välillä. Juuri näissä otteluissa tarvitaan parhaat mahdolliset voimat tuomitsemaan. Eivät nämä Teemut ja Tatut enää kauden tässä vaiheessa opi yhtikäs pehua.

On ollut iskun paikka

Porissa on eilen pelattu liigakarsinnan kolmas ottelu ja ennen sitä ovat voitot olleet tasan 1-1. Kumpikin joukkue on voittanut vierasottelunsa.

Tässä vaiheessa en millään jaksa uskoa, että tuo tahti olisi eilen Porissa jatkunut, mutta eipä se uskon asia olekaan. Sen kyllä uskallan jo paljon ennen ottelua povata, ettei Vaasan suunnalta ole tullut samaa väkimäärää kuin viime lauantain otteluun. Voi olla, että myös porilaisyleisö on nyt havahtunut huomaamaan, että on tosi kyseessä ja kannustaminen kannattaa.

Ässien päävalmentaja Alpo Suhonen kertoi keskiviikkona, että näiden liigakarsintojen aikana on käyty jo lähes kaikki kikat läpi – ihan tv-mainontaa myöten. Mutta onhan vastapuolella nimenomaan mediapelin hyvin taitava valmentaja Juhani Tamminen.
Voi olla tosiaan, että kaikki konstit ovat jo olleet käytössä, mutta loppujen lopuksi pelaajat ovat ne, jotka lopputuloksen ratkaisevat. Toki merkittävä rooli on myös tuomareilla. Silti on vahvasti sellainen tunne, että tämä ottelusarja naksahtaa poikki ensi tiistaina Porissa. Silloin nimittäin pelataan liigakarsinnan viides ottelu Isomäen hallissa.

Jännä juttu muuten, että Vaasan Sport on jo nyt vaihtamassa seuran kotipaikkakuntaa. Vaasa on liian pieni, joten seura siirtyisi Seinäjoelle ja uusi nimikin on jo valmiina. Silti on se ja sama missä kaupungissa Botnia Sport ensi kaudella pelaa Mestiksen ottelunsa.

Ei yksi pääsky kesää tee

Yleensä joukkueurheilussa puhutaan siitä, ettei yhden pelaajan puuttuminen vaikuta sitä sun tätä ottelun lopputulokseen. Mutta jos on kyse joukkuelajista, jossa yhtä aikaa kentällä on viisi pelaajaa ja ryhmästä puuttuu lajin maailman paras pelaaja, niin kyllä se vaikuttaa.

Seikka on saletti.

Esimerkkinä tästä otetaan vaikka ringeten Luvian Kiekko-82. Joukkueen riveissä pelaa Kanadassa seurajoukkueturnauksessa parhaaksi valittu Elina Raesola. Mutta vaikka Luvia johti välieräsarjaa Naantalia vastaan jo voitoin 2-0, niin kun Elina Raesola sairastui eikä pystynyt enää pelaamaan kolmessa seuraavassa välierässä, niin VG-62 tuli takaa tasoihin ja otti ratkaisevan kolmannen voittonsa vielä keskiviikkona Luvialla.

LuKi pelaa huomenna Forssassa pronssiottelussa Espoon Kiekkoseuraa vastaan ja finaalissa pelaavat nyt jo melkein varma Suomen mestari Lapinlahti sekä Naantali. Toivottavasti LuKi jaksaa syttyä myös pronssipeliin, sillä tässä tapauksessa se olisi voitettu mitali.

Nyt alkaa homma uudestaan

Porissa on ollut kaksi ykkösen tasolla pelannutta salibandyseuraa. Viime kaudella FBT Pori otti niskalenkin SBS Porista ja pelasi Salibandyliigassa. Valitettavasti FBT kuitenkin putosi liigasta, mutta seuran puheenjohtaja Juhani Ruohonen totesi, että nyt ykkösen kauteen lähdetään selkein tavoittein. Se on paluu takaisin liigatasolle.

FBT Porin uudeksi päävalmentajaksi siirtyi naapuriseura SBS:stä Ismo Läntinen, joka saa avukseen valmentajatiimin. Myös pelaajia on siirtynyt nimenomaan SBS:stä naapuriseuraan ja toivottavasti muutaman vuoden päästä seurat pystyvät toimimaan yhteistyössä.

Mutta kylmä tosiasia on se, että kaupungissa pitää olla selkeä ykkösseura, joka pyrkii huipulle ja on myös lippulaiva, vaikkapa sarjaa alempana pelaavalle joukkueelle, jonka riveistä olisi pääsy jopa pääsarjan ryhmään.

Nyt SBS Porista siirtyivät FBT:n riveihin jo Mika Elo, Joni Hämäläinen ja Miikka Läntinen. Kuten valmentaja totesi infossa, niin muitakin uusia pelaajia melkoisella varmuudella tulee, mutta heillä pitää olla motivaatio kunnossa sekä tavoite selvillä.
Ehkä nyt puuhastelun aika onkin hyvä lopettaa.

Kultainen Kotka kotiin

Porin Kärpillä on viikonvaihteen aikana peräti kaksi mahdollisuutta tuoda kaukalopallon mestaruuspytty, Kultainen Kotka, jälleen Poriin. Toivottavasti Kärpät pistää pelin poikki jo huomenna Helsingissä Bewe Sportia vastaan kello 18.45 alkavassa ottelussa. Henkinen yliote Kärpillä jo on, joten Niki Papinaho pistää pallot pussiin ja Joni Meskanen torjuu vastustajan aikeet.

Helppo sanoa, mutta mikäli neljänteen peliin jouduttaisiin, niin se pelattaisiin sunnuntaina Isomäen jäähallissa kello 17.
Viikonlopun yksi kuumista tapahtumista on myös formuloiden toinen osakilpailu sunnuntaina Malesian Sepangin radalla. Suora lähetys alkaa kello 12 Maxilla.

McLaren-talli sai vilpillisin konstein Australian GP:ssä, Lewis Hamiltonin puhuttua, ajokkinsa kisan kolmoseksi, mutta hyi, hyi, valehtelivat!

Toyotan Jarno Trulli olisi mukana ohittanut Hamiltonin turva-auton ollessa radalla, mutta muunnettua totuutta Lewis puhui. Kisan tuomaristo sai homman selville, ja jippii, hylkäsi koko Hamiltonin Australian kisan.

Sensaatiotalli Brawn GB otti Australiassa kaksoisvoiton ja on myös Malesiassa kova suosikki uusimaan saman tempun. Tosin kyllä Ferrarilla on jo jotain takataskussa ja voipi hyvin olla, että Kimi Räikkönen uusii viime vuotisen voittonsa Sepangissa.

Mutta Brawn GP-talli on nykyään yksityinen, joten Ross Brawnilta saattavat kauden mittaan rahat loppua. Ei kuulemma tarvittaisi enempää kuin 40 miljoonaa euroa. Voipi olla tuon summan hankkimisessa tekemistä. Mutta nauttikoot Jenson Button ja Rubens Barrichello vielä kun voivat.

Käy nimittäin syksymmällä niin, että Ferrari ja McLaren ovat taas kisassa mukana. Siis myös Heikki Kovalainen on kärkipäässä.
Sanovat, että Nico Rosberg olisi suomalaiskuski. Sitä hän on heti kun Maamme-laulu soitetaan jos Rosberg sattuisi voittamaan. Siinä on perustetta ihan riittävästi ja pitäisi vielä siniristin hulmuta.

Jarmo Liuhala

3.4.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva