Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kylvä raikkaan vihreä yrttitarha keittiöösi

Kuva: Kylvä raikkaan vihreä yrttitarha keittiöösi

Ota varaslähtö kevääseen ja kylvä yrttitarha keittiöösi. Juuri nyt kaupoissa on ihania kevätväreissä hehkuvia ruukkuja, joissa yrttejä voi kasvattaa. Raikkaan vihreät yrtit tuoksuvat ihanasti ja värikkäät ruukut tuovat elävyyttä sisustukseen. Ja mikä parasta, kotona on aina tuoreita mausteita saatavilla.

Yrttikasvit ovat kotoisin eteläisiltä seuduilta, joten ne vaativat kukoistaakseen paljon lämpöä ja valoa. Siksi ne menestyvät hyvin ikkunalaudalla ja valoisalla parvekkeella.

Paahtavaa aurinkoa yrtit eivät kuitenkaan kestä, joten ne on suojattava suoralta etelänpuoleiselta auringonporotukselta. Ikkunalaudalla on tarkistettava kunnollinen etäisyys lämpöpatteriin, sillä sen hohkaus turmelee helposti viljelyksen. Yrtit eivät myöskään siedä vetoa.

Mausteyrttien luontainen maaperä on melko kalkkipitoista, joten niiden multaan olisi hyvä lisätä kalkkia tai tuhkaa. Aivan kuten huonekasvienkin kohdalla, yrttiruukut täytyy salaojittaa kunnollisesti, ja multaa lannoitetaan kasvuaikana säännöllisesti, mutta maltillisesti.

Yrtit kaipaavat runsaasti vettä ja niitä kannattaa kastella päivittäin. Liian märkä multa tukahduttaa kuitenkin hennot yrtit nopeasti, joten mullan kosteutta on tarkkailtava. Yrtit pitävät sumuttamisesta, mikä myös puhdistaa niiden lehtiä.

Yrttejä voi kasvattaa joko kylvämällä siemenistä tai istuttamalla valmiita taimia. Ensimmäiset kokeilut  kasvatuksesta hoituvat istuttamalla ruokakaupoista saatavia ruukkuyrttejä omalle ikkunalaudalle. Tällöin kannattaa valita nuoria, pienikokoisia ja hyväkuntoisia yrttejä, jotka eivät ole seisoneet kaupan hyllyllä kauan.

Kaupasta hankitulla timjamilla, oreganolla, ruohosipulilla ja sitruunamelissalla on hyvät mahdollisuudet lähteä elinvoimaiseen kasvuun. Basilika on myös kiitollinen valmisruukusta kasvatettava, mikäli se ei ole päässyt matkallaan paleltumaan.

Yrttejä leikataan terävällä keittiöveitsellä säännöllisesti, jotta ne kasvattaisivat uusia versoja. Yrttien lehtiä ei kuitenkaan pidä napsia yksitellen, vaan kasveista leikataan reippaasti 5-15 sentin pituisia latvoja. Leikellyt yrttitupot säilyvät vaikka vesilasissa useita päiviä ruuanlaittoon käytettäväksi.

Maarit Kautto

3.4.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva