Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Nakkilan talousarvioon tehtävä tuntuva leikkaus

Kuva: Nakkilan talousarvioon tehtävä tuntuva leikkaus

Nakkilassa on ryhdytty kuntaliitoshankkeen rauettua miettimään sosiaalipuolen tehtävien siirtoa Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymälle. Itsenäisen Nakkilan talous on kunnossa, mutta verotulot ovat laskemassa, joten tämänkin vuoden menoja pitää kunnanjohtaja Kalevi Virenin mukaan leikata 300 000–600 000 euroa.

Viren on hyvin pettynyt Kokemäen, Harjavallan, Nakkilan ja Ulvilan kuntaliitoksen kariutumiseen.

–Teimme vuoden verran yhdessä tosissamme töitä, ja nyt hukataan todellinen mahdollisuus kuntarakenteiden merkittävään muutokseen Porin seudulla.

– Nyt otetaan vähän rauhallisemmin. Pakko myöntää, että enempi into kuntarakenteen muutoksiin on laantunut.
Virenin mukaan liitos jäi toteutumatta myös sen takia, että julkisuudessa oli liikkeellä värittynyttä ja väärää tietoa. Ulvilalaisia peloteltiin muun muassa sillä, että palvelut joudutaan hakemaan jostain kaukaa, vaikka näin ei olisi käynyt.

– Kuntaliitosta ei tähdätty myöskään Poria vastaan vaan Poria ja Porin seutua vahvistamaan. Mihin muualle uusi Ulvila olisi suuntautunut kuin Poriin? Viren kysyy.

Paras-lain vaatima 20 000 asukkaan pohja sosiaali- ja terveyspalveluiden yhdistämisessä toteutuu terveyskeskuskuntayhtymän alaisuudessa. Kuntayhtymässä ovat entuudestaan mukana Harjavalta, Kokemäki ja Nakkila.

Huittinen on lähestynyt kuntia yhteistyömielessä. Eurajoki on ottanut yhteyttä jo aikaisemmin, ja sille on vastattu, että asiaan palataan, kun kuntaliitoksesta on päätetty.

Kuntayhtymällä on jo yhteistyösopimus Eurajoen kanssa.

Nakkilan kunnan talouden pohja on tilinpäätöksen mukaan hyvä: ylijäämää on puolitoista miljoonaa euroa, ja vanhaakin ylijäämää on tallella.

Suuri uhka on kuitenkin verotulojen lasku. Talousarviossa on ennakoitu kolmen prosentin pudotus, mutta nyt ennustetaan jo viiden prosentin laskua.

–Tämän vuoden talousarviota pitää tarkistaa lähiakoina. Menoista pitää saada prosentti tai jopa kaksi pois, Kalevi Viren sanoo.
Valmista esitystä ei vielä ole, mutta koska kunnalla on noin 30 miljoonan euron menot, kaksi prosenttia tarkoittaa 600 000:ta euroa ja yksi prosentti 300 000:ta euroa.

Yhteisöverotilitykset ovat pienentyneet vuoden kolmena ensimmäisenä kuukautena 50 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen.
Myös työttömyys on kasvussa. Se on nyt 10,8 prosenttia.

Rakenteellisia uudistuksia on tehty muun muassa tilahallinnossa ja ruokahuollossa, mutta myös viime valtuustokaudella ”pöydälle” jätetty kouluverkkoasia on otettava esille.

Viimeksi on puhuttu Kukonharjan koulun ja Kirkonseudun koulupiirien sekä Matomäen ja Tattaran koulupiirien yhdistämisestä.
Kalevi Viren korostaa, että kouluista päätettäessä ei ole kyse palvelujen leikkauksesta. Lapset pääsevät edelleen kouluun, vaikka paikka jossa opetusta annetaan, muuttuisikin.

Heli Kokko

3.4.2009 17:10

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva