Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kiikarointia: Taas ollaan samalla viivalla

Kuva: Kiikarointia: Taas ollaan samalla viivalla

Viime tiistain aikana TV3:n teksti-tv tiesi kertoa, että Porin Ässien päävalmentaja Alpo Suhosen toistaiseksi voimassa oleva sopimus lakkaa olemasta voimassa täsmälleen sillä hetkellä, mikäli Vaasan Kuparihallin tulostaululla olisivat tiistaina olleet Vaasan Sportin toisesta voitosta kertovat lukemat! Huikea uutinen oli varustettu kysymysmerkillä.

Mistähän moinen tieto mahtoi tiensä perille löytää ja ennen kaikkea, mistä se oli lähtöisin? Sen verran ajoissa ”varma huhu” kuitenkin julkisuuteen levisi, että se ehti tavoittaa myös molemmat pelaavat joukkueet ennen tärkeää ottelua. Tosin ”varma tieto” hävisi kuvaruudusta myös liki salamavauhtia illan mittaan.

Onneksi Ässien NHL-kokemusta yli viidensadan ottelun verran hankkinut jenkkihyökkääjä Erik Rasmussen ei varmasti suomenkielistä uutista lukenut ja jos joku sen hänelle käänsi engelskaksi, niin Rasmussen teki ainakin oman osansa siihen, ettei päävalmentaja vaihdu kesken liigakarsinnan.

Rasmussen teki maalinsa todella ammattimaisen tärkeisiin hetkiin. Ensinnäkin hän ohjasi pelin avausmaalin ja kun Sport oli ylivoimalla kaventanut, niin vain 38 sekuntia myöhemmin Rasmussen iski sydämensä kyllyydestä kiekon verkkoon, koska Sportin Jussi Pernaa sen hänelle auliisti lahjoitti. Se oli pelin ratkaiseva niitti, eivätkä Juhani Tammisen kikat purreet enää kolmannessa erässä, vaan Sportin ensimmäinen seurahistorian tärkein kotipeli päättyi karvaaseen tappioon.

Merkillepantavaa oli myös Ässien toisen maalin syntyaika. Lopulliseksi voittomaaliksi jäänyt 0-2 syntyi ajassa 33.33, ja sen taisteli Sportin maaliin Ässien numerolla 33 pelaava Tommi Huhtala. Siinä oli jopa jotain vertauskuvallista – varsinkin kun se tuli Sportin maalin edustalta. Paikasta, jossa viime lauantain Porin ottelussa ei liiemmin ässähyökkääjiä näkynyt!
Mutta nyt voitot ovat siis 1-1.

Uudet tulijat

Toki pitää mainita myös se, mitä vaihtoehtoja Kolmosen teksti-tv tarjosi tiistai-illan ratoksi, ellei voittoa Vaasasta olisi tullut.
Siitä paikasta Ässien karsintajoukkueen peräsimeen olisi siirtynyt nykyinen pelaajakoordinaattori Pentti Matikainen tai sitten viimeksi Ruotsin MoDossa valmentanut Harri Rindell. Toki Rindell nähtiin viime lauantain Porin ottelussa Isomäen hallissa, joten siitä ovat lastut voineet lähteä lentämään.

Mutta Rindellin paikalla ololle saattaa olla täysin järkevä selitys, sillä Ässät on täysin julkisesti ilmoittanut etsivänsä seuralle urheilutoimenjohtajaa, joka tulevaisuudessa toimisi myös uusien pelaajien hankinnassa pääpomona.

Silloin onkin hyvä katsoa jo tässä vaiheessa mitkä ovat seuran ensi kauden työkalut ja myös mille osa-alueelle hankittaisiin mahdollisesti EU-pelaajia tai peräti ulkomaalaisia. Tuollainen näkemys kuullostaa mielestäni jopa järkevältä, sillä hakuprosessissa juuri Harri Rindellin nimi on tullut esiin urheilutoimenjohtajan valintaa ajatellen.

Mutta liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei pelkästään Rindellin näkemisestä Isomäen hallissa pidä vetää!

Olihan lauantaina Isomäen hallissa myös SM-liigan toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen esikuntineen, vaikka samaan aikaan alkoivat myös SM-liigan tosipelien välierät. Se, miksi Ässien ja Sportin ottelut eivät näy televisiosta, johtuu kuulemma täysin Canal Plussan tekemästä ohjelmakartasta, johon ei millekään sen hallinnoimalle kanavalle enää mahtunut taistelu Ape-Tami.

Ei Vuorinen siis ollut Porin Isomäen hallissa uutta työpaikkaa hakemassa.

Tuomaripeliä

Vaasan toisen karsintaottelun jälkeen Tamminen heitti ilmoille väitteen, että pelin tuomarikaksikko olisi ollut SM-liigan määräämä. Toki se oli, koska nyt pelataan edelleen SM-liigakarsintaa ja myös tuomarit ovat liigatasolla tällä kaudella tuominneita.

Mikäli siis Tuomas Takalan läpiajosta olisivat Mestis-tuomarit viheltäneet rankkarin, niin taitaa sittenkin olla parempi, että karsintaa tuomitsevilla on jo edes jonkinlaista liigakokemusta alla. Ja jääkiekossa rangaistuslaukauksesta maalin tekeminen on yllättävän vaikea homma. Varsinkin jos vastapainona on kaksi minuuttia ylivoimapeliä.

Ei nimittäin kauden aikana Porissa ainakaan mitään huippusuorituksia päätuomareilta ole nähty. Siitä kai ne sanktiotkin ovat tulleet? Miten pitäisi suhtautua siis Tammisen väitteeseen, että Vuorinen haluaa nimenomaan Ässien säilyvän SM-liigassa ja siksi karsintasarja aloitettiin SM-liigassa pelanneen kotona, ja että tuomaritkin tulivat SM-liigan taholta ”ohjeistettuna” karsintapeleihin.
Kovin on vahvasti sanottu SM-liigan suuntaan. Ja itse Tamminenhan on nämä liigakarsinnat saanut ajettua läpi, joten olisi kannattanut ajaa sitten otteluohjelma sellaiseksi kuin mies itse haluaa. Tosin hän voi myös katsoa miten päin esimerkiksi jalkapallon Veikkausliigan karsinnat pelataan. Ne aloitetaan divariporukan kotona, mutta lopullinen ratkaisupeli käydään liigajoukkueen kotona mahdollisine jatkoaikoineen kaikkineen.

Ja homma pelataan siis eurocupien säännöillä vain kahden ottelun perusteella.

Ässät on päässyt rytmiin

Niin kutsutussa mediapelissä on nyt käytetty lähes kaikki mahdolliset kikat. Pahinta kuitenkin on se, että Ässien pelaajille on luvattu ensi kaudessa Vaasassa pelaamisesta melko kovan tason sopimuksia.

Tällä halutaan tietenkin puhaltaa Patapaitoihin joukkuehengen kannalta huonoa ilmaa. Ei asiassa ole kuitenkaan huomioitu sitä, että Ässien nykypelaajista lähes kaikilla on voimassa oleva sopimus.

On totta, että playoutit menivät Ässien osalta alakanttiin pelillisesti, mutta nyt ryhmän pelitempo oli Vaasassa jo Suhosen mukaan kuin silloin, kun taisteltiin siitä viimeisestä pudotuspelipaikasta. Nyt näyttää siltä, että moinen kikkailu onkin kääntynyt käyttäjäänsä vastaan – kuka hän sitten lienee?

Ainakin suhteita täytyy olla Tv-Kolmosen suuntaan, sillä harvoin näissä ”uutisissa” on ensin varmaa tietoa ja sitten pistetään kysymysmerkki perään.

Tuolla linjauksella tälläkin palstalla olisi harva se päivä todella erikoisia uutisia, kun vaan muistaa pistää perään sen kysymysmerkin. Siis ”uutisen”, eikä kysymyksen perään! Mutta varma uutinen on se, että eilen toimitusjohtaja Jukka Hirsimäen mukaan Isomäen illan peliin oli myyty reilusti yli 2500 lippua ja kysyntä on Porin suunnalla ollut erittäin hyvä.

Todellinen haamutorjunta

Jääkiekossa haamutorjunta tarkoittaa sitä, että maalivahti ottaa kiinni sellaisen kiekon jonka torjumiseen hänellä ei pitäisi olla pienintäkään mahdollisuutta. Jokainen jääkiekkoa seuraava on varmasti sellaisia Porin jäähallissakin nähnyt, mikäli muistaa esimerkiksi Antero Kivelän ja Kari Takon aikoinaan tekemät haamupelastukset.

Mutta viimeisimmän haamutorjunnan näin maanantain välierästä Espoon Blues vastaan Oulun Kärpät. Ensinnäkin Kärpät tasoitti varsinaisen peliajan lopulla ajassa 59.19 numeroiksi 2-2. Jari Viuhkola vetäisi vain sinne päin, mutta kiekko osui Josef Boumediennen mailaan ja meni kuuden pelaajan ryhmän läpi Espoon Mikko Koskisen taakse. Eli vanha totuus, aina kannattaa ampua, näytti tehonsa.

Mutta sitten mennään jatkoerän haamutorjuntaan. Bluesin Petri Kokko (ei tämä tanssituomarin aviomies) oli takatolpalla kun sinne lipsahti kiekko. Kärppien maalivahti Tuomas Tarkki oli etutolpalla ja Kokolla edessä täysin tyhjä maali. Kokon vetokin oli hyvä, mutta aivan uskomattomasti Tarkki heittäytyi toiselle tolpalle kuin konsanaan Ulvilan Pesä-Veikkojen koppari Janne Ruoho pesispelin takakentällä. Ja katso, kiekko meni suoraan Tarkin räpylään!

Eikä siinä vielä kaikki. Vain 11 sekuntia tuon haamun jälkeen kiekko olikin jo Bluesin verkossa Tommi Paakkolanvaaran vedon jälkeen. Kärpät otti jatkoerän maalin ansiosta kotiedun voitoin 2-1.

Canal Plussan selostaja Jukka-Pekka (JiiPee) Jalo ja kommentaattori Timo Peltomaa ihmettelivät koko pelin ajan, että onpas siisti ottelu, vaikka taklauksia oli tosi paljon. Selostajien toteama pelin siisteys johtui kuitenkin päätuomarikaksikosta Jari Levonen ja Antti Boman. He antoivat pelata, eikä pilli soinut jokaisella luistimenpotkulla.'

Onneksi peliä kommentoimassa olivat myös Jukka Koivu ja Hannu Aravirta. He huomasivat asian. Kumpikin kiitti pelin hienosta tasosta liki täysin nappiin onnistunutta tuomarityöskentelyä.

Tai otetaan edellisestä lauseesta sana liki pois. Enpä ole nähnyt moista tuomarityöskentelyä koskaan kaksikon toimesta Porissa. Vahinko, etteivät Porin Ässien kasvatit Levonen ja Boman pääse tuomitsemaan Ässien pelejä. No, kyllä raumalaiset Reijo Ringbom ja Seppo Lindroos ovat tehneet Isomäessä ilman muuta hyvää tuomarityöskentelyä – ja ylivoimaisesti parasta.

Eilen on pelattu merkittäviä pelejä

Tarkistakaa ainakin lopputulokset seuraavista otteluista, koska eivät tähän ehtineet. Mukana on ollut myös huikea tv-tarjonta, joten urheiluhullun ilta meni jopa kanavapujotteluksi. Mutta telkka ei näyttänyt suorana ringeten viidettä välierää, joka pelattiin Luvialla. LuKi-82 ja VG-62 olivat vastakkain. Pelin voittaja – pelattiin lopulliseen ratkaisuun saakka – on SM-finalisti.

Canal Plussa vieraili Kuopiossa, jossa KalPa on toivottavasti tasoittanut voitot JYPiä vastaan. Pekka Virran KalPa saisi mennä vaikka finaaliin asti. Toinen välierä on Kärpille voitoin 2-1 Bluesia vastaan ja syynä tuo Tarkin haamutorjunta.

Mutta on eilen nähty myös Norjan ja Suomen välinen jalkapallon A-maajoukkueiden harjoitusottelu. Pitää huomata, että Suomi pelasi Cardiffista nuorennetulla ryhmällä ja nyt on nähty mikä on miehiään Tim Sparv. Peli on nähty suorana Canal Plussalla ja jälkilähetyksenä TV Viideltä.

New Wembleyltä nähtiin Urheilukanavalta suorana vielä erittäin merkittävä MM-karsintaottelu Englanti vastaan Ukraina. Etukäteen tosi vaikea peli, vaikka toki kotijoukkue on ollut suosikki.

Kyllä urheilufanin taas eilen kelpasi.

Syy sekin

Vanhemman polven jääkiekkoilijat viettivät aikoinaan harjoitusleiriä Vierumäellä. Timo, ”Petterin isä” Nummelin ei syönyt pihviään.
Hovimestari oli nimittäin kertonut, että se oli Lindströmin pihvi.

Tosin pihvin pöydälle jättänyt olisi toisen version mukaan ollutkin silloisen jääkiekkomaajoukkueen kapteeni? Nyt perään kuului tuo kysymysmerkki.

Jarmo Liuhala

2.4.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva