Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tupakat pois ja piiput piiloon

Kuva: Tupakat pois ja piiput piiloon

Kyllä meitä tupakoitsijoita piinataan. Ensin tuli tupakkalaki, joka kielsi tupakoinnin työpaikoilla, sitten se kiellettiin kapakoissa. Nyt sen myyntiä aiotaan rajoittaa piilottamalla tupakkatuotteet tiskin alle, ja seuraava ennekuva on, että tupakan myynti kielletään kokonaan.

On siinä kaiken yskimisen ja hengenahdistuksen seassa kestämistä.

Tupakan myynti muuttui eilisestä lähtien luvanvaraiseksi, ja nyt tupakkaa saa myydä vain kunnan myöntämällä luvalla.

Vielä ei ole tiedossa, kuinka monesta kioskista, kaupasta tai kuppilasta tupakat häipyvät, mutta selvää lienee, etteivät ainakaan kaikki pikkuyrittäjät ole halukkaita lähtemään lupaviidakkoon ja vielä maksamaan siitä.

Tosin hallituksen esityksen mukaan värikkäät tai vähemmän värikkäät tupakkarasiat lakkaavat koristamassa pian kaikkien myyntipisteiden hyllyjä, kun tupakat sanan mukaisesti pannaan tiskin alle.

Huippuna terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska ennusti, että tulevina vuosina tupakan myynti kielletään Suomessa kokonaan. Sama asia on esitetty myös Savuton Suomi 2040 -ohjelmassa.

Kaikki rajoitukset eivät ole pahasta. Vaikka tupakointikielto julkisissa sisätiloissa aluksi jurppi tupakoitsijoita, ja savuttelu 20 asteen pakkasessa lastauslaiturilla käy edelleenkin luonnolle, niin vuosien viiveellä on todettava, että savuton sisäilma työpaikalla on miellyttävää.

Yllättävän helposti useimmat tupakoitsijat ovat tottuneet myös siihen, ettei ravintolassakaan saa polttaa. Seurustelu tuopin ääressä sujuu niinkin, ettei kädessä käryä koko ajan. Ravintolailtojen tupakointi on vähentynyt, kun ei koko ajan viitsi ulkonakaan seistä, ja hyvät jutut jäävät kuulematta. Vaikka sanotaan, että parhaat jutut kuullaan tupakkapaikalla.

Mutta rajoituksillakin on rajansa. Tavoitteena on - aivan oikein - suojella itse kunkin terveyttä sekä estää erityisesti lapsia ja nuoria altistumasta tupakoinnin vaaroille sekä huonolle esimerkille. Mutta eikö vähempikin riittäisi?

Aikuiset tupakoitsijat eivät ole tyhmiä. Varmasti kaikki savuttelijat tietävät tupakan vaarat, ja useimmat pitkään tupakoineet tuntevat sen myös yleiskunnossaan, vaikkei vakavammasta sairaudesta olisikaan kyse.

Tupakointi riskeineen on aikuisille tietoinen valinta; tapa ja himo, joista on vaikea päästä eroon. Yhä useampi onneksi pystyy lopettamaan.

Niin kauan kuin tupakan myyntiä ei kielletä lailla, aikuinen tupakoitsija hankkii tupakkansa, jos vain rahat sallivat. Tässäkin tietysti voi tulla raja vastaan, jos tupakan verotusta kiristetään riittävästi, kuten on uhattu.

Mutta jos ei tupakkaa myydä lähimmällä kioskilla, mennään seuraavalle tiskille. Jos tupakat porvarihallituksen tahdon mukaisesti määrätään piiloon, ja ostaja voi katsella vain hinnastoa, tietää se kassoille jonoja ja kiusaa muille asiakkaille. Ei siis ihme, että kaupan väki on älähtänyt.

Uudet rajoitukset voivat johtaa siihenkin, että erityiset tupakkakaupat palaavat katukuvaan. Se ei olisi välttämättä huono asia.

Mutta anteeksi vain, Pekka Puska. Haaveenne tupakan myynnin kieltämisestä kokonaan taitaa olla pelkkää utopiaa, joka ei toteudu edes 30 vuoden kuluttua.

Tupakkateollisuus on maailmalaajuisesti vahva ala, jossa pyörivät miljardit eurot. Teollisuus tekee varmasti kaikkensa, että tupakointi jatkuisi. Tupakka on tärkeä tulonlähde myös valtioille. Suomessa ja koko EU:ssa veron osuus hinnasta on noin 75 prosenttia.

Meillä valtio tienaa tupakkaverolla noin 650 miljoonaa euroa vuodessa. Tosin tupakoinnista aiheutuu terveydenhuollolle joidenkin laskelmien mukaan lähes 2 miljardin euron menot.

Kaikesta huolimatta tupakointi on niin monelle niin merkittävä tulonlähde, että siitä ei hevin luovuta.

Eipä silti, joissakin Euroopan maissa on vielä tiukempia rajoituksia kuin Suomessa.

Olin pari vuotta sitten Ranskassa pian sikäläisen tupakkalain voimaantulon jälkeen. Ranskalaisethan ovat kovia tupakoitsijoita.
Kotimatkalla lentokentällä menin hyvissä ajoin turvatarkastuksen läpi lähtöaulaan, jossa ryhdyin etsimään tupakoitsijan onnelaa, savuista lasikoppia, jollaisia meillä on käytössä. Sellaista ei kuitenkaan löytynyt.

Kysyin asiaa vartijalta.

Hän vastasi itsekin tuskastuneena käsiään levitellen: ”Mehän olemme Ranskassa”.

Jukka Vilponiemi

2.4.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva