Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kalevi Olin: Tehoton johtaminen ajaa EU:ta ongelmiin

Kuva: Kalevi Olin: Tehoton johtaminen ajaa EU:ta ongelmiin

Euroopan parlamenttiin kesäkuun eurovaaleissa pyrkivä ex-kansanedustaja Kalevi Olin (sd) pelkää, että Euroopan unioni saattaa ajautua ongelmiin, ellei se kykene ratkaisemaan johtamiseensa liittyvää tehottomuutta.

-  Unioni on laajentunut 27 maata ja lähes 500 miljoonaa ihmistä käsittäväksi maailmanmahdiksi, mutta sitä johdetaan kuuden kuukauden jaksoissa. Tässä on ongelman ydin, sanoi Porin sosialidemokraattisen kunnallisjärjestön edustajiston kokouksessa puhunut Kalevi Olin.

Hänen mukaansa ongelma on pelkistynyt tänä keväänä Tsekin vuoroon johtaa unionia. Maan sisäpoliittiset vaikeudet ovat heikentämässä koko unionin toiminnan tehokkuutta.

- Talousongelmiinsa ratkaisuja etsivissä jäsenmaissa saattaa syntyä tyytymättömyyttä, jos unionin johtojärjestelmä köhii siten kuin se nyt tekee, ennakoi Olin.

Hän korosti Suomenkin hyväksymän Lissabonin sopimuksen voimaan saattamisen tärkeyttä. Sopimuksella taataan, että puheenjohtajamaa johtaa unionia yhtäjaksoisesti kaksi ja puoli vuotta.

- Tässä ajassa johtovastuussa toimiva maa kykenee perehtymään syvällisemmin päätettäviin asioihin ja jäsenvaltioiden tapaan toimia päätöksentekotilanteissa.

Olin arvioi kesäkuun vaaleista muodostuvan toistaiseksi tärkeimmät Euroopan parlamenttivaalit.

- Parlamentin valta lisääntyy ja sen rooli vahvistuu. Kansallisen lainsäädännön yhteys eurolainsäädäntötyöhön lujittuu. Kansainvälistyvässä maailmassa eurooppalainen näkökulmaa syntyy keskeisesti Brysselissä ja Strasbourgissa kokoontuvassa parlamentissa.

Olinin mielestä EU:n talouspolitiikka köhii paitsi Yhdysvalloista lähteneen talouskriisin takia myös siksi, että oikeistoenemmistöinen Euroopan parlamentti ajaa oikeistolaista talouspolitiikkaa.

- Sosialidemokraatit lähtevät eurovaaleihin ihmisläheisin ja työllisyyttä korostavin painotuksin, Olin kuvasi.

Hän kertoi olevansa huolestunut työttömyyden kasvusta EU-alueella. Työttöminä on nyt lähes 17 miljoonaa ihmistä. Köyhyysrajalla elää 70 - 80 miljoonaa ihmistä.

- Tällaista kehitystä on vastustettava määrätietoisella unionin päätöksenteolla, joka tukee jäsenmaiden työllisyyspolitiikkaa, hän vaati.

Jukka Vilponiemi

2.4.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva