Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Meillä on unelma

Kuva: Meillä on unelma

Otsikon sanonta sopii moneenkin yhteyteen, mutta urheilullisella puolella siihen voidaan liittää Suomen A-maajoukkueen MM-karsinta sekä Vaasan Sportin SM-liigakarsinta. Molemmat unelmat saivat viikonvaihteessa lisäpontta, mutta niiden toteutuminen on vielä pitkän tien päässä. Tässä aloitetaan jalkapalloilijoidemme unelmalla, joka viime lauantaina sai sen piristysruiskeen, jota Suomi miesten arvokisoissa ehdottomasti tarvitsi. Toki Juhani Tammisen Sportin unelma elää myös ja sekin on tasan tarkkaan useamman seuraavan pelin voiton päässä.

Ensin Walesiin ja sen Cardiffin Millennium Stadiumille. Kun Suomen MM-karsintalohkossa pelaavat Saksa sekä Venäjä ja vain lohkovoittaja varmistaa suoraan paikkansa lopputurnaukseen, niin missään nimessä ei ainakaan lohkokakkosta – joka sitten pääsee vielä karsimaan – ei saa päästää liian pitkälle pisteissä karkuun.

Juuri tästä oli kyse Cardiffissa. Vain sen ottelun voittaja pysyy kärkikaksikon matkassa ja häviäjä voi alkaa keskittyä jo tuleviin EM-karsintoihin, jotka alkavat suunnilleen parin vuoden päästä! Normaalisti näinkin kovassa lohkossa Suomi on aikaisemmin ollut se maa, joka on saanut alkaa keskittyä seuraavaan arvoturnauskarsintaan, mutta nyt ei sentään vielä. Wales sen sijaan on ulkona taistosta. Suomen ”potkupalloilijat” – monen muun urheilulajifanin käyttämä sanonta maailman vaikeimmasta joukkuelajista – jatkavat karsintoja.

Ai miten niin jalkapallo on maailman vaikein joukkuelaji? Se on sitä siksi, että huippu-urheilun joukkuelajeista se on ainoa peli, jota pelataan pelkästään jaloin, mitä nyt molari ja rajaheitot toimivat käsillä. Tosin usein käytetään myös päätä, joka on monelle lajille vieras asia. Ellette muuten usko vaikeusastetta, niin nyplätkää pitsinne jaloin.

Suomi ansaitsi voittonsa

Kaiken lisäksi Suomen 2-0 vierasvoitto Walesista oli ansaittu. Ehkä ensi jakso oli haparointia, mutta toisella jaksolla ei paremmasta joukkueesta ollut enää epäselvyyttä – edes hiiihtoniiloilla.

Suomen taitoa oli tehdä maali aivan ensi jakson loppuun. Jari Litmanen antoi suorastaan uskomattoman läpisyötön, josta Jonatan Johansson pisti pallon tolpan kautta verkkoon. Tämä maali oli järkytys Walesin kapteeni Graig Bellamylle, joka vielä pelin jälkeen totesi, että Johansson ei ole niin hyvä pelaaja, että pystyy tekemään maalin. Silti taululle tulivat 43. minuutilla numerot 0-1.

Kentän kuningas oli Jari Litmanen. Piti oikein tarkistaa hänen ikänsä. Se on 38 vuotta ja Litti on ainoa maajoukkuepelaajistamme, joka tällä kaudella pelaa Veikkausliigaa FC Lahden riveissä. Tämä siis ennen kauden alkua, sillä joukkue ehtii vielä muuttua astetta kuuluisammaksi. Mutta voi Graig-parka! Ei itse päässyt edes maalipaikkoihin, joita Walesilla oli koko ottelussa tasan kaksi. Siis sellaisia, joista voisi maalin kuvitella tulevan. No, Jussi Jääskeläinen torppasi tylysti ne toiveet.

Useampaankin kertaan olen pohtinut sitä, onko Mikael Forssell niin hyvä hyökkääjä kuin hänestä annetaan kuva. Nytkin toisella jaksolla Miklulla oli pari tuhannen taalan sekä yksi miljoonan euron maalipaikka – ei maalia.

Minuutin kentällä ollut Kosovon Härkä, Shefki Kuqi, sai yhden ainoan maalipaikan – huonomman kuin kaikki Forssellin tekopaikat – niin vain heilahti verkko Wayne Hennesseyn takana. Toinen tekee kun on paikka, toinen haroo hiuksiaan.

Roman Eremenko ja Alexei Eremenko Junior sekä Jari Litmanen yhtä aikaa kentällä: siinä Stuart Baxterin suuri oivallus. Mistä ihmeestä sellainen käsitys on tullut, etteivät Junior ja Litti pysty pelaamaan kentällä tuloksekkaasti samaan aikaan? Onneksi joku unohti kertoa sen Baxterille, tai sitten hän on todellinen valmentaja. Edellinen, Roy Hodgson, ei vastaavaa temppua uskaltanut edes yrittää – mutta eipä silloin maaleilla juhlittu. Puolustuspeli oli tosin Hodgsonin kuosissa. Mutta pian Stuart istuttaa Huuhkajiin uuden lupauksen – Niklas Moisanderin.

Norjaa vastaan nuorennusta

Huomenna Suomi pelaa Norjaa vastaan ja Baxter lupaa kokeiluja vanhojen jäärien – kunnianimi – kustannuksella. Nyt onkin hiljakseen aika ottaa uusia vastuunkantajia, vaikka toista Litmasta ei ole eikä tule.

Pelikäsitykseltään Litin kanssa samaa luokkaa oli aikoinaan FC Jazzin Jarmo Alatensiö, mutta hänen peliälynsä ja taitotasonsa pistettiin toisen mestaruusvuoden aikana liekaan valmentajan toimesta. Ei luovaa pelaajaa voi pistää kaappiin.

Toivottavasti tämä totuus on lopulta auennut yhä valmennuksen parissa toimivalle askeetikolle?

Suomella on sellaisia helmiä kuin Roni Porokara, Veli Lampi ja Daniel Sjölund. Heille Norjassa peliaikaa, sillä Pikkuhuuhkajat saavat vielä rauhassa keskittyä EM-lopputurnaukseen (huomatkaa - EM-lopputurnaukseen) Markku Kanervan valvovan silmän alla.
Siellä kasvaa se joukkue, joka vie miesten A-maajoukkueen seuraavaan EM-lopputurnaukseen!

Huono voittaja

Tunnen henkilökohtaisesti kaksi turkulaista jääkiekon parissa toimivaa urheilutoimittajaa. Vaikkakin sanotaan, etteivät nykyiset urheilutoimittajat ymmärrä enää jääkiekosta yhtään mitään – toki pois lukien analyytikko Petteri Sihvonen ja Liigavarvas.

Nämä tuntemani turkulaiset ovat kumpikin erittäin kokeneita toimittajia ja kumpaakin otti rajusti pannuun JYPin päävalmentaja Risto ”Sven” Dufvan erittäin alentuva asenne TPS:n taistelua kohtaan, vaikka Dufvan joukkue oli voittanut puolivälieräsarjan. Pelin ja vastustajan kunnioittaminen oli Ärdeeltä unohtunut tyystin. Se on koko pelin tärkeimpiä osa-alueita.

Jos Dufva on näin huono voittajana ilmaisemaan itseään, niin millaista sontaa kuulemme sitten, kun JYP häviää tulevissa SM-liigan tärkeissä tosipeleissä. Sympatiat ovat siis vahvasti jo nyt KalPan puolella – heissä kun ei ole muuta perusvikaa kuin se, että ovat Savosta.

Nyt siis Pekka Virran luotsaamalle KalPalle tämän takia sympatiat. Ja jos JYP on finaalissa, niin sympatia siirtyy Petri Matikaisen valmentamalle Bluesille tai Oulun Kärppiä valmentavan Matti Alatalon taakse. Näistä jompikumpi on finaalissa – ja vielä on pieni toive, että Sami Kapanen ja Kalle Sahlstedt äityvät välierissä maalihurmokseen!

Ryöstöretki pohjoiseen

Juhani Tammisen, Jääkiekkoleijona 79, lanseeraama ryöstöretki lauantaina Isomäen halliin onnistui. Yhtä hyvin Alpo Suhosen, Jääkiekkoleijona 149, valmentaman Porin Ässien ryöstöretki Vaasan Kuparisaaren jäähalliin onnistuu – jo tänään.

Ei siinä mikään Ultras-ryhmä pysty huutamaan Sportia parempaan suoritukseen kuin se kykenee, heiluivat sitten katsomossa miten päin tahansa tai räkivät kunniakkaasti muuta yleisöä.

On kiistämätön tosiasia, että Ässillä on parempi joukkue, eikä Tamin prinsiippien pidä vaikuttaa. Riittää kun Ässät pelaa omalla taitotasollaan, niin ero huomataan Pohjanmaallakin – ja kiekkoilullisesti se on vääjäämättä porilaisten eduksi. Ehkä tuo ensimmäinen ottelu oli osalla Ässien pelaajistakin lievähkö yllätys. Nyt ei enää ole.

Ässille riittää tasan tarkkaan se, että kaikki pelaavat omalla tasollaan ja seikka on saletti.

Jos ihan pienen piikin matkaeväiksi voi antaa, niin varsinkin Sakari Salmisen ja Tommi Huhtalan pitää käyttää taitojaan – sillä niitä on. Ja siinähän se voittoputken siemen on kylvetty. Voitto tänään ja sen vaikutus on suurempi vaasalaisiin kuin uskotaan.
Eikä tarvita kuin maalin voitto – toki murskavoittokin saa tulla – mutta sen avulla on helpompi taas lähteä torstaiseen Isomäen kolmanteen otteluun. Kieltämättä nyt on tosi kyseessä, mutta monen henkilön ensi kauden työpaikasta Patapaidat myös pelaavat.
Porilainen hulluus esiin ja siinä Kauhavan rauta ruostuu. Piste.

Erilaiset kaaviot

Tämän kauden jääurheilun satakuntalaiseen joukkuelajien menestykseen voidaan mennä erilaisten kaavioiden kautta. Eikä siihen tarvita sen enempää, kuin voittaa se viimeinen sekä ratkaiseva ottelu.

Tämä on tavallisen pulliaisen ABC-kirjan motto: tee vähintään yksi maali enemmän kuin vastustaja, niin joukkueesi voittaa ottelun. Tätä analyyttista pohdintaa on pitkään mietitty kammiossa!

Luvian Kiekko-82 pisti ringeten välierät tiukoille, sillä nyt voitot välierässä ovat Naantalia vastaan tasan 2-2. Voittamalla huomenna kotiottelun, vaikka maalilla, finaalipaikka on varmistunut. LuKilta on kahdesta ottelusta puuttunut lajin maailman paras pelaaja, Elina Raesola. Toivottavasti hän pystyy huomenna pelaamaan ja se on sillä siisti!

Porin Kärpät tarvitsee kaukalopallon SM-liigassa enää yhden voiton ja neljäs lajin Suomen mestaruus on sillä paketissa. Kärpät johtaa voitoin 2-0 ja sinetti voi tulla jo ensi lauantaina Helsingissä tai viimeistään sunnuntaina Porissa.

Kultaisen Kotkan on aika palata kotiinsa.

Porin Ässien kaavio alkoi tappiolla, ja tuota lauantain kotiottelua olivat Porissa seuraamassa koko SM-liigan johto Jukka-Pekka Vuorisen johdolla. Vaikka SM-liigassa pelattiin välieriä, niin Porissa Isomäen hallissa koko jääkiekon Helsingin suunnan Kreml näytti olevan.

Maailman nopein kansa

Voi olla, että kun puhutaan Suomesta maailman nopeimpana kansana, niin kyse ei olekaan mistään formulakisoista. Eräs pitkänhuiskea Herra 69 näytti omaa nopeuttaan ihan eri lajissa – ilman uuniperunaa.

Australian GP:n jälkeen ei kyse voi olla formuloista, sillä Albert Parkissa britti Jenson Button oli ylivoimainen ja brassi Rubens Barrichello kohelsi toiseksi. Molemmat ajoivat Brawn GP-autolla, jossa on alla, ainakin vielä, kiistanalainen kaksoispohja ilmavirran ohjaukseen. Sellainen on myös Toyotalla (Timo Glock viides) ja Williamsilla (Nico Rosberg kuudes).

Paljon puhuttu Kers (saadaan hetkellinen huippunopeus) näytti ainakin Ferrarilla olevan täysin turha kolmen kilon painolasti. Kimi Räikkönen joutui sen takia laihduttamaan, mutta turhaan. Pilalle meni myös Heikki Kovalaisen kisa, sillä juuri Barrichello tuuppasi Heikin ulos heti kättelyssä.

Nyt pitää etsiä kevyitä kuskeja, jos Kers pysyy Ferrarissa. No, eikö Mauri Pekkarinen olisi hyvä ehdokas joka sentiltään ja kakkoskuskiksi Ben Zyskowicz. Siinävasta pari.

Kimmo Sasi ei mukaan sovi, sillä hän on jo testiajonsa suorittanut. Pääministeriltä jää auton ulkopuolelle tuo merkittävä 69 prosenttia, joten ei olisi ruusuista tulevaisuutta. Mutta jo ensi viikonvaihteessa mennään Malesiassa.

Kyllä eduskunnan matkakassassa on vielä euroja ja päivärahaakin saa.

Jarmo Liuhala

31.3.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva