Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Sirkka hätiin

Kuva: Sirkka hätiin

Valtakunnan media sai jälleen viime viikolla herkutella pääministeri Matti Vanhasen lemmenasioilla. Ensin puhuttiin Vanhasen lähettämistä seksuaalisväritteisistä tekstiviesteistä punatukkaiselle keskustan kunnallisvaaliehdokkaalle ja samaan syssyyn kerrottiin maailmalle Vanhasen ja Sirkka Mertalan kihlauksesta.

Nyt media kieli pitkällä odottaa hääuutista.

Ilmiselvää on, että kihlausuutisella oli tarkoitus lyödä jalat alta niiltä, jotka olivat aikeissa ryhtyä märehtimään julkisuudessa uutta tekstiviestikohua. Hääuutinen saanee odottaa siihen saakka, kunnes pääministeri seuraavan kerran on vaikeuksissa.
Uumoilin jo eläkekiistan ollessa parhaimmillaan, että pian Sirkka-rouva kutsutaan hätiin, mutta se tapahtuikin vasta nyt yksityisluontoisemman tekstiviestiuutisen tultua julkisuuteen.

Vanhanen on oppinut jos ei muuta niin pelaamaan mediapeliä. Milloin asiat ovat yksityisiä, milloin julkisia. On vaatinut taktista silmää, missä vaiheessa tyttöystävistä on sopivaa puhua, milloin ei.

Euroopan seksikkäimmällä pääministerillä on taipumus sotkea naisasiansa milloin milläkin tavalla. Jos olisi kysymys tavallisesta taavista, niin se mitä taavi kenellekin viestittää, kenen luona yöpyy tai mistä tyttöystäviä milloinkin iskee, kuuluu yksityisyyden piiriin.


Mutta kun kysymys on maan pääministeristä, yksityisestä tuleekin helposti julkista. Kysymys on ennen muuta uskottavuudesta. Jos henkilökohtainen elämä on kovasti rempallaan, kansa kysyy, miten asialliset asiat pysyvät hallinnassa.

Kokoomus ei ottanut naistenmies Ilkka Kanervan suhteen riskiä. Kun tämä jäi kiinni tekstiviesteistään eikä keskustelu laantunut, tuli lähtö ulkoministerin paikalta.

Keskusta on päinvastoin sietänyt pääministeri Vanhaselta jatkuvasti vaihtuvat tyttöystävät ja niihin liittyvän mediakohun. Se on ainakin kansalaisten silmissä verottanut hänen uskottavuuttaan asioiden hoitajana.

Kihlauksella tilanne rauhoittunee ja pääministeri saa tarvitsemaansa positiivista julkisuutta, kun media alkaa kuulostella protokollan kolmosparin hääkellojen soittoa. Ja haukansilmät alkavat vahtia myös morsiamen vyötärönseutua. Mikäpä olisikaan parempaa mainosta kuin vaalivauva ennen 2011 eduskuntavaaleja?

Siinäpä sitten hallituksen teot maan surkean talous- ja työllisyystilanteen hoitamiseksi jäisivät median julkisuusmyllyssä sopivasti taustalle.

Siinä kun SMP:n perustaja Veikko Vennamo hallitsi pelin politiikan, hänen aatteellinen oppipoikansa perussuomalaisten Timo Soini ei jää yhtään huonommaksi.

Vennamo puhui unohdetun kansan äänellä ja taisteli rötösherroja vastaan. Soini ei jää populismissa jälkeen, mitä osoittaa perussuomalaisten kannatuksen jyrkkä nousu viime kuntavaaleissa. Unohdettu kansa löysi pelastajansa.

”EU on rappeutuva ja hajoamassa oleva järjestelmä, keinotekoinen ja luonnonvastainen kokeilu, joka vie ihmisiltä salakavalasti uskon omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa”, kirjoitti Soini vuonna 2006. Soini on ollut myös sitä mieltä, että missä EU siellä ongelma.
Silti Soini pyörsi pyhät sanansa ja ilmoitti EU-vaaliehdokkuudestaan viikonvaihteessa. Moni varmaan kysyy, että rötösherrajahtiinko Brysseliin sitä perussuomalaisten puheenjohtaja on lähdössä, vaikka kotimaan kentilläkin olisi tehtävää tällaisina murrosaikoina.

Edelleenkin EU-ehdokas Soini on mitä suurimmassa määrin EU-kriittinen. Ensisijainen syy ehdokkaaksi lähtöön oli, että omalla ehdokkuudellaan Soini heikensi puolueelleen rasismipuheittensa johdosta kiusallisen tohtori Jussi Halla-ahon mahdollisuuksia.
Toinen vaikutin varmasti on, että Soini laskelmoi sillä, että hänen kannattaa olla tuulensuojassa seuraaviin eduskuntavaaleihin saakka, jotta kukaan ei kysele, mitä perussuomalaiset käytännön suomalaisessa politiikassa ovat tehneet.

Soinilla on kova tarve tehdä perussuomalaisesta rääväsuuporukasta jälleen salonkikelpoinen puolue, jos joku vaikka seuraavien eduskuntavaalien jälkeen sattuisi kysymään hallitukseen. .500Raitahousujen luulisi kiinnostavan ainakin Soinia itseään.

Sen vuoksi Soini ei kauaa Brysselissäkään aiokaan viipyä. Samalla kun hän ilmoitti ehdokkuudestaan, hän jo varmuuden vuoksi ehätti kertomaan, että jättää paikkansa europarlamentissa, jos tulee valituksi seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Soini ilmeisesti tuntee olevansa niin vahva perussuomalaisten äänestäjiensä keskuudessa, että voi tehdä mitä tahtoo.
Vaikka lähteä kesken kaiken Brysseliin.

Ulla Turkki

31.3.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva