Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

JHL:llä kielteinen kanta lomarahojen vapaaksi vaihtamiseen

Kuva: JHL:llä kielteinen kanta lomarahojen vapaaksi vaihtamiseen

JHL:n puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori muistutti maanantaina Porissa siitä, että JHL:n kanta lomarahojen vapaaksi vaihtamiseen on erittäin kielteinen.

- Lomarahahan on osa vuosiansiota. Kyse on noin 5 prosentin palkanalennuksesta.

- Lisäksi nämä ihmiset ovat lomarahavapaansa aikana pois työpaikalta hoitamasta tehtäviään. Tämä tarkoittaa palvelujen heikkenemistä tai jäljellä olevien työntekijöiden lisäkuormittamista, Santamäki-Vuori summaa.

Valtion työpaikkoihin kovalla kädellä kohdistuva tuottavuusohjelman giljotiini huolestuttaa Tuire Santamäki-Vuorta. Hänen mielestään valtion hallinnon kehittämiseen tähtäävässä ohjelmassa keskitytään toimintojen tehostamisen sijasta lähinnä henkilöstön vähentämiseen.

Maanantaina Satakunnan TE-keskuksessa sekä työsuojelupiirissä Porissa vieraillut Santamäki-Vuori muistuttaa mahdottomasta yhtälöstä, jossa virastoille asetetaan jatkuvasti uusia tavoitteita ja tehtäviä, mutta ei kuitenkaan lisätä henkilökuntaa niiden hoitamiseen.

- Työ- ja elinkeinotoimistojen on saatava Vanhasen hallituksen lupaamat lisärahat henkilöstön palkkaamista varten heti.

- Myös työsuojelutarkastajia tarvitaan nykyistä enemmän. Muuten lisääntyneitä valvontatehtäviä ei pystytä hoitamaan. Nykyisillä voimavaroilla valvonnan piirissä on vain viitisen prosenttia työpaikoista. Se ei riitä, Santamäki-Vuori patistaa.

Tuire Santamäki-Vuori muistutti juuri eduskunnalle annetusta lakiesityksestä, joka tuo muutosturvan piiriin lomautetut ja määräaikaiset työntekijät. Muutosturvan laajentaminen on erittäin hyvä asia, mutta samalla on huomattava, että TE-toimistojen työmäärä kasvaa merkittävästi.

- Ainakin Porin seudun TE-toimistoissa on virkojen täyttökielto edelleen voimassa, vaikka työllisyystilanne heikkenee jatkuvasti.
- Lisärahalla voidaan joissakin toimistoissa maksaa vain vuoden palkat. Arvio on, että raha riittää kaikkiaan vain 40-50 määräaikaisen palkkaukseen.

Santamäki-Vuori on huolestunut TE-toimistojen henkilöstön jaksamisesta. Käynnit työterveyshuollossa ja sairauspoissaolot lisääntyvät.

- Henkilöstö on motivoitunut edistämään työllistymistä ja yhteiskunnan työllisyystilannetta. Tehtävä on kuitenkin mahdoton, jos asiakasvirta kasvaa moninkertaiseksi.

Työsuojelupiirien lisääntyvästä työmäärästä hyvä esimerkki on muun muassa valtion asettama tavoite työsuojeluviranomaisten oma-aloitteisten työpaikkatarkastusten lisäämisestä 50 prosentilla vuoteen 2011 mennessä vuoden 2006 tasosta. Työsuojelupiirien tehtäväksi on tullut myös määräaikaisiin työsuhteisiin liittyvä valvonta.

Työsuojelupiirissä on valvottavana kaikkiaan noin sata lakia ja säädöstä. Työtapaturmat ovat lisääntyneet ja harmaa talous rehottaa. Myös alihankinta ja työpaikkojen pirstaloituminen lisäävät tarvetta valvontaan.

- JHL ei voi hyväksyä valtion tuottavuusohjelmassa kaavailtua sadan henkilötyövuoden vähennystä. Se tarkoittaisi joka viidennen tarkastajan menettämistä. Valvonnan kattavuus heikkenisi olennaisesti.

Santamäki-Vuoren mielestä myös valtion aluehallinnon uudistamishanke, ALKU, heikentää työsuojeluvalvontaa. Se jakaisi työsuojelupiirien alueelliset voimavarat epätasaisesti.

- Hallitus linjasi politiikkariihessään, että työntekijöiden terveyteen ja työkykyyn panostetaan ja työelämän laatua kehitetään. Työsuojelupiirien toiminta edistää näitä tavoitteita ja samalla työurien pidentämistä.

- Jos ALKU-uudistukset toteutetaan suunnitellulla tavalla, ne ovat jyrkästi ristiriidassa hallituksen omien tuoreiden linjausten kanssa, Santamäki-Vuori huomauttaa.

Maarit Kautto 

 

 

31.3.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva