Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

UPV Icehearts tukee ”erityispoikien” kasvua ja koulunkäyntiä

Kuva: UPV Icehearts tukee ”erityispoikien” kasvua ja koulunkäyntiä

Tunnustusta: Ulvilalainen projekti on Karhuseutu ry:n Vuoden hanke 2008.

Kuva: UPV:n edustusjoukkuepelaajat Jani Söderling (vasemmalla) ja Jesse Jokela ovat sitoutuneet Icehearts-poikien tueksi ja turvaksi moneksi vuodeksi. Tavoitteena on tarjota ”erityispojille” mahdollisuus kasvaa aikuiseksi ilman syrjäytymistä ja päihteitä.

Jokaisella lapsella ja nuorella pitäisi olla hyvinvointi-Suomessa tasapuoliset mahdollisuudet harrastuksiin. Pojat haluavat pelata jalkapalloa, sählyä, pesistä, jääkiekkoa ... mutta kuinka paljon pelaa Ville, 8 v, jonka vanhemmilla ei ole varaa maksaa kalliita lisenssejä ja varusteita tai Santeri, 10 v, joka lentänyt kaikista harrastuksista ulos, koska ei pysty olemaan paikallaan?
Icehearts-toiminta tarjoaa mahdollisuuden juuri tällaisille pojille - pojille, joiden elämässä kaikki ei ole kohdallaan ja jotka siksi riehuvat ja yrittävät hajottaa koko maailman ympärillään.
Vantaalta lähtöisin oleva Icehearts on nyt rantautunut Ulvilaan osaksi UPV:n toimintaa. UPV Icehearts on sosiaalinen urheiluseura, jonka tavoitteena on ehkäistä lasten syrjäytymistä ja huostaanottoja. Toimintaan on valittu mukaan sellaisia poikia, jotka tarvitsevat erityistä tukea kasvussaan.
Ulvilassa toimii tällä hetkellä kaksi erillistä ryhmää, joista toinen Friitalan ja toinen Vanhakylän alueella. Nämä ryhmät muodostavat varsinaisen UPV Icehearts -joukkueen.
Iceheartsilla on kaksi kasvattajaa, jotka ohjaavat poikia liikunnan pariin ja auttavat myös päivittäisessä koulutyössä. Kasvattajina toimivat Jesse Jokela ja Jani Söderling, molemmat UPV:n edustusjoukkueen pelaajia.
Kasvattaja on tiiviisti mukana lasten elämässä, pitää yhteyttä huoltajiin ja auttaa mahdollisissa ongelmatilanteissa. Yhtä joukkuetta sitoudutaan valmentamaan 12 vuotta.
- Kun pojat täyttävät 18 vuotta, he voivat itse päättää jatkosta. Pelaaminen joukkueessa ei maksa mitään. Myös varusteet ja muut kustannukset kuljetuksia myöten hoidetaan joukkueen puolesta, UPV Iceheartsin hallituksen puheenjohtaja Jukka Marttala selvittää.

Friitalan ryhmässä on tällä hetkellä yhdeksän lasta. Näiden 7-10-vuotiaiden poikien koulutyön avustaminen aloitettiin Friitalan ala-asteella maaliskuun alussa. Kasvattajat suunnittelevat yhdessä opettajien kanssa poikien koulupäivän rytmin. Näin helpotetaan niin ”jääsydänpoikien” kuin muunkin luokan opiskelua.
- Nämä lapset ovat eläneet olosuhteissa, joissa heiltä on puuttunut luotettava tuki ja turva. Joiltakin puuttuu isähahmo ja miehen malli.
- Kaikilla ei ole kotioloissa ongelmia, mutta liikunta ei vain kiinnosta heitä lainkaan tai vanhemmilla ei ole taloudellisia mahdollisuuksia kustantaa lastensa harrastuksia, pääkasvattaja Jesse Jokela kiteyttää.
Jessen mukaan alkuun on lähdetty rauhallisesti ja pienin askelin. Koulun salissa on pelattu yhdessä sählyä, tutustuttu ja rakennettu luottamusta. Pesistäkin pelataan - sitten kesällä.
Kasvattajilla on vanhempien lupa koskea lapsiin ja näin he voivat tarjota turvallisen sylin silloin, kun paha olo ja riehuminen yltyvät liikaa.
Jesse kertoo, että tuloksia on alkanut näkyä yllättävänkin nopeasti. Pojat odottavat innolla joukkueen yhteisiä harjoituksia.
- Eräs isä kertoi, että poika laittoi herätyskellon tuntia aikaisemmin aamulla soimaan, jotta harjoitukset alkaisivat aikaisemmin.
- Takapakkejakin varmasti vielä tulee, mutta otamme päivän kerrallaan, Jesse hymyilee.

UPV Iceheartsin vuosibudjetti Ulvilassa on noin 50 000 euroa. Tällä summalla katetaan 15 lapsen ryhmätoiminta. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että yhden lapsen huostaanotto maksaa noin 96 000 euroa vuodessa.
UPV Icehearts on saanut kahdeksi vuodeksi rahoitusta Karhuseutu ry:ltä. Se on myös valittu Karhuseutu ry:n Vuoden hankkeeksi 2008. Palkinto jaetaan 31. maaliskuuta.
Jukka Marttalan mukaan nyt tehdään töitä jatkorahoituksen turvaamiseksi ja neuvotteluja on käyty muun muassa Ulvilan seurakunnan kanssa. Tavoitteena on lisäksi viedä Icehearts-mallia eteenpäin Länsi-Suomessa, muun muassa Vaasan seudulle, Poriin ja Raumalle. Raumalla ja Porissa kiinnostusta on jo osoitettukin.

Maarit Kautto

27.3.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva