Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Jyrki Katainen:"Veronalennusten tie on lopussa"

Kuva: Jyrki Katainen:"Veronalennusten tie on lopussa"

Hallitusohjelmassa luvatut veronalennukset jäävät piirua vaille vajaiksi. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoo, että lisää veronkevennyksiä ei ole luvassa tällä vaalikaudella.

 Jo sovitut kevennykset tuloverotukseen toteutuvat, myös ruoan arvonlisäveroa alennetaan lokakuussa. Veronalennusten lopputulemaksi jää valtiovarainministeriön laskelmissa 1,9 miljardia.
 Julkisuudessa on moitittu hallituksen keventäneen verotusta jo 3,5 miljardilla.
 - Totta pitää puhua. Siinä laskelmassa unohdetaan veronkiristykset, Katainen huomauttaa ja viittaa energia- ja ympäristöveroihin.
 Hallitusohjelmassa suunniteltiin 2,2 miljardin veronkevennyksiä. Kataisen mukaan suunnitelmasta luovutaan.
 - Haluamme pitää kulutuksen käynnissä, mutta en ole lainkaan varma, että pystymme enää keventämään tuloveroja.
 Pienen takaportin ministeri jättää auki. Jos työmarkkinaratkaisusta tulee hyvin maltillinen, valtio voi tulla sitä vastaan.
 Katainen muistuttaa, että sekä Elinkeinoelämän keskusliitossa että monissa ammattiliitoissa on puhuttu liittokohtaisten ratkaisujen puolesta.
 - On mahdollista, että osana palkkaratkaisua annetaan pieni kevennys tuloveroihin, jos ratkaisu sitä vaatii.
 Pieni väljyys mahdollistaa vaihtoehtoisesti veroportaikon korjauksen indeksitarkistusten verran. Kataisen mielestä kiristyvät kuntaverot voivat toisaalta vaatia valtiota alentamaan tuloveroaan, jotta veronmaksajan taakka pysyisi nykyisenä.

Velanoton nopea kierre katkaistaan Kataisen mukaan niin nopeasti kuin suinkin. Heti, kun talous kääntyy kasvuun, verotusta kiristetään ja valtion menoja leikataan. Yksi osa suunnitelmaa on lisätä tuntuvasti työssäoloa työuria pidentämällä.
 - Sopeutetaan menot ja tulot, ja tehdään pidempiä työuria. Jokainen lisävuosi työuriin merkitsee kolmea miljardia.
 Katainen ei suostu raottamaan mahdollisia leikkaussuunnitelmia. Hän puistaa päätään ja sanoo, että tarkoituksenmukainen ajankohta katsotaan sitten.
 - Pitää katsoa, että se on sosiaalisesti kestävä ja että kasvuedellytykset vaurioituisivat mahdollisimman vähän. On reilua ja rehellistä sanoa tämä, Katainen mainitsee.
 Kriisin syvenemisen aikana valtion menojen leikkaaminen ja verotuksen kiristäminen heikentäisivät Kataisen mukaan muutenkin jo heikkenevää talouskehitystä.

Valtion velan ennakoidaan kasvavan yli 100 miljardiin euroon neljässä vuodessa. Suurin osa 1990-luvun laman velastakin on vielä maksamatta.
 Katainen tutkii kehysriihen talouslukuja ja toteaa, että budjetin alijäämä pitää rahoittaa pitkään lainarahalla. Hän ennakoi kymmenen miljardin velkaantumisvauhdin jatkuvan joitakin vuosia vielä vuoden 2013 jälkeenkin.
 - Vaikka talouskasvun odotetaan alkavan vuonna 2011, verotuloilla emme pysty rahoittamaan menojamme.
 Katainen ihmettelee talousviisaiden arvioita, joiden mukaan velkaantumisesta ei kannata olla huolissaan, sillä tuleva kasvu kuittaa ne. Valtiovarainministeri uskoo enemmän ministeriönsä ja Suomen Pankin laskelmia.
 - Jotta talouskasvu riittäisi kattamaan budjetin alijäämän, sen pitäisi olla kahdeksan prosentin luokkaa useana vuonna peräkkäin. Sellaisiin ei ylletty edes kasvun vuosina.
 Viidentoista kasvuvuoden aikana työssä oli enemmän väkeä kuin tulevina vuosina. Kansantulo kasvoi parhaimmillaan 3,5-4 prosenttia vuodessa.
 - On utopistista kuvitella, että pääsisimme niihin kasvulukuihin, joihin ylsimme takavuosina. Valtio ei voi rakentaa tulevaisuuttaan utopioiden varaan, Katainen toteaa.

Birgitta Suorsa/Up-uutispalvelu

27.3.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva