Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Eläkekiista lisäsi taas luottamusta ay-liikkeeseen

Kuva: Eläkekiista lisäsi taas luottamusta ay-liikkeeseen

SAK:n järjestöpäällikkö Reijo Paananen pitää taannoista eläkekiistaa dramaattisuudestaan huolimatta ammattiyhdistysliikkeen ja erityisesti keskusjärjestöjen kannalta onnellisena tapahtumana.

Kuva: Nopea reagointi hallituksen aikeisiin korottaa eläkeikää osoitti kentälle sen, että palkansaajien keskusjärjestöjen koneisto on kunnossa, sanoi SAK:n järjestöpäällikkö Reijo Paananen.

- Keskusjärjestöjen ripeä puuttuminen hallituksen aikeisiin korottaa eläkeikää ja aikeiden estäminen palautti taas uskon ay-liikkeen tarpeellisuuteen, sanoi SAK:n Porin paikallisjärjestön kevätkokouksessa vieraillut Paananen.
Hänen mukaansa eläkekiista ravisutti jäsenet huomaamaan, että ay-liike on olemassa juuri puolustaakseen palkansaajien etuja, ja se myös hoitaa tehtävänsä.

Työmarkkinoilla pitkään vallinnut suhteellisen rauhallinen kausi ja viimeksi käyty liittokohtainen palkkakierros ovat Reijo Paanasen mukaan heikentäneet palkansaajien keskusjärjestöjen kuten SAK:n roolia ihmisten silmissä hieman.
- Nopea reagointi eläkekiistaan osoitti kentälle kuitenkin sen, että koneisto on edelleen kunnossa. Ellei kiistaan olisi saatu ratkaisua, olisi SAK polkaissut muutamassa päivässä pystyyn kokouksen, johon olisi kuljetettu 1 500 pääluottamusmiestä työpaikoilta eri puolilta maata Helsinkiin. Mikään liitto ei olisi pystynyt tällaiseen yksinään. SAK on saanut toimistaan paljon kiitosta, hän sanoi.
Toki kaikki palaute ei ole ollut ylistävää. Paanasen mukaan eläkekiistan ratkaisu jätti joillekin edelleen sen pelon, että hallitus tuo esityksensä eläkeiän korottamisesta uudelleen vuoden kuluttua.
Reijo Paananen piti tätä vaaraa varsin vähäisenä, mutta hän kehotti ihmisiä seuraamaan nyt asetettujen työryhmien työtä ja erityisesti työelämän uudistusten etenemistä.

Kesäkuun EU-vaalit ovat Reijo Paanasen mukaan tärkeä etappi suomalaisille palkansaajille. Hänen mukaansa ay-kentässä ei aina huomata, kuinka tiiviisti Euroopan parlamentti ja työelämä nivoutuvat yhteen.
- Euroopan parlamentissa käsitellään koko ajan työelämään liittyviä uudistuksia, joten ei ole ay-liikkeen kannalta yhdentekevää, keitä Suomesta parlamenttiin valitaan, sanoi itsekin sosialidemokraattien ehdokkaana EU-vaaleissa oleva Paananen.

Jukka Vilponiemi

27.3.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva