Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta:Paljon merkitsevä viikonvaihde

Kuva: Katsomosta:Paljon merkitsevä viikonvaihde

Tuskin koskaan on ollut sellainen viikonvaihde kuin nyt. Kyse on porilaisesta, satakuntalaisesta sekä suomalaisesta urheilusta ja edustettuina oleva lajikirjo on kattava. Vaikka tilaisuuksia ei laittaisi tärkeysjärjestykseen, niin otetaan maakunnan tapahtumat ensin esiin ja jatketaan sitten muualla Suomessa sekä kansainvälisillä areenoilla tapahtuvilla kisatapahtumilla.

Ehkä Porin osalta tulee ensimmäisenä kauhuskenaario, jota ei ennen SM-liigakauden alkua voinut edes kuvitella. Porin Ässät aloittaa huomenna kello 17 Isomäen hallissa SM-liigakarsinnan Vaasan Sportia vastaan. Olkoon tämä myös osaltaan Ape vastaan Tami -taistelu eli kuten Urheilulehti asian ilmaisee: siinä kohtaavat kaksi joukkuetta joiden valmentajilla on eri tapa vetää joukkuetta - yksilö vastaan viisikko. Alpo Suhonen edustaa peliä yksilön kautta ja Juhani Tamminen puolestaan viisikkopelin kautta. No, voi asiaa noinkin ajatella.
Ässien ja Sportin välisessä liigakarsinnassa ensi kauden SM-liigapaikkaan tarvitaan neljä voittoa, joten pahimmillaan pelataan ratkaiseva ottelu Pääsiäislauantaina 11. huhtikuussa Porissa!
Porin Kärpät pelaa sunnuntaina kaukalopallon toisen finaaliottelun helsinkiläistä Bewe Sportia vastaan Isomäen hallissa kello 17. Ensimmäinen osafinaali pelataan jo huomenna Helsingissä kello 16.45 alkaen. Mestaruuteen tarvitaan kolme voittoa.
Luvian Kiekko-82 pelaa huomenna kolmannen välieräottelunsa ringetessä ja vastustajaksi saapuu naantalilainen VG-62. LuKilla on alla jo kaksi voittoa, joten Luvialla huomenna kello 18.45 alkavassa ottelussa on LuKin finaalipaikka jo katkolla. Tosin toisessa välierässä Lapinlahden Luistin-89 on tehnyt myös murskaavaa jälkeä Espoon Kiekkoseuraa vastaan, joten finaalijoukkueet ovat melkoisen varmasti LL-89 ja LuKi-82.

Kansainväliset areenat
Kansainvälisillä kentillä ehdoton ykköstapahtuma on – sanokoot taitoluistelufanit mitä tahansa – huomenna kello 17 Cardiffissa alkava Walesin ja Suomen välinen jalkapallon MM-karsintaottelu. Tässä ottelussa ratkaistaan jo karsinnan tässä vaiheessa hyvinkin pitkälle Suomen mahdollisuudet selviytyä lohkon kahden parhaan joukkoon.
Kun vielä tiedetään, että samassa lohkossa pelaavat Euroopan huippujalkapallomaat Saksa ja Venäjä, niin Suomelle ei tasapeliä huonompi tulos Walesista riitä. Stuart Baxterin suojattien olisi siis tuotava tuliaisiksi kolme pistettä, mutta piste olisi vähimmäisvaatimus. Tappiolla voidaan unohtaa Etelä-Afrikassa pelattavat MM-kisat jo tässä karsintavaiheessa. Toki ihmeitä voi tapahtua, mutta seikka on saletti tappiolla!
Tätä ottelua pääsee seuraamaan Canal Plussalla.
Ja kas kummaa, formulasirkus lähtee käyntiin Australian Melbournessa sunnuntaina kello 09.00 Suomen aikaa, mutta suorana vain maksulliselta MTV3 Max-kanavalta. Ei tosin ollut yllätys kellekään?
Sitten vielä jääkiekon SM-liigan tosipelit alkavat kello 17 huomenna. Espoossa kohtaavat Blues ja Oulun Kärpät sekä Jyväskylässä JYP ja KalPa. Näissä välierissä tarvitaan finaalipaikkaan neljä voittoa ja nyt kuvallisesti mukaan tulee myös tv:n Neloskanava. Se on muuten maksuton kanava, joten jollain suunnalla on tehty ikään kuin laskuvirhe!
Lisätään nyt vielä pakettiin SM-hiihdot Kontiolahdella ja kerrotaan, ettei Virpi Kuitunen osallistu niihin sairastumisen takia.

Koko Satakunnan etu
Vaikka Porista etelään moni jääkiekkofani nyt iloitsee ja ehkä jopa toivoo Ässien putoamista Mestikseen, niin on asialla kuitenkin toinen – taloudellinen – puoli myös Rauman Lukon kannalta. Nimittäin maakunnan hegemoniaottelut Ässien ja Lukon välillä ovat aina olleet kummallekin seuralle merkittävä asia. Molemmissa halleissa on melko usein täysi tupa ja sitä kautta myös ottelun oheismyynti tuottaa euroja.
Silti huominen ottelu on Ässien osalta tietenkin merkittävämpi. Putoaminen SM-liigasta olisi melkoinen takaisku – lasketaan sitä miltä kantilta tahansa. Ässillä on useita sopimuksia jo ensi kautta varten valmiina. Mutta kysymys kuuluukin: laukeavatko tehdyt sopimukset mikäli Ässät olisi ensi kaudella Mestis -joukkue?
Liiemmin tätä asiaa ei kannata pohtia ja niinhän se on, että ellei sopimuksessa ole pykälää siitä erikseen, niin se lie edelleen voimassa? Tästä kysymyksestä Ässät silti selviää yli neljällä voitolla ja hyvä ryhmä on jo nyt koossa.
Silti ei koskaan kannata aliarvioida yleisön merkitystä. Playouteissa oli hävyttömän vähän katsojia. Toki siihen vaikuttivat myös lippujen hinnat, mutta nyt Ässät on tullut vastaan puolittamalla seisomalippujen hinnat, joten siitä se ei kiinni moneltakaan jää. Nyt Ässät sitä tukea tarvitsee patasydämiltä, vaikka tilanne on päinvastainen kuin pari vuotta sitten finaaleissa HPK:ta vastaan.
Silloin irokeeseja tuli vastaan joka suunnalta, mutta tosifani on huomenna Isomäen hallissa kannustamassa Patapaitoja. Kun Isomäen seisomakatsomo syttyy kannustamaan, niin eivät pelaajat kehtaa olla näyttämättä parhaita pelitaitojaan. Ja on fakta, että Ässillä on selkeästi parempi joukkue kuin Sportilla, joten lisätään siihen vielä aitoa kannustaminen.
Se on, kuten Tami toteaa, ensimmäinen ottelu on momentum!

Ratkaisijan rooli
Nyt jokainen kokoonpanoon nimetty ässäpelaaja on ratkaisijan roolissa. Joukkueen kapteeni Matti Kuparinen osaa varmasti välittää asian pelaajille. Nyt kokenut kaarti on merkittävässä roolissa. Marko Kivenmäki ja Markku Tähtinen sekä Pasi Peltonen ovat esimerkkejä.
Jokainen nuori pelaaja näyttää taitojaan ensi kauden työpaikkaa ajatellen. On mukavampi jatkaa liigassa kuin tahia Mestiksessä Rovaniemen ja Joensuun sekä Mikkelin matkoja? Siinä sitä motivaatiota kylliksi, luulen ma. Ja ovathan Juhani Tammisen prinsiipit jo Porissakin tuttuja!
”Karsinnan geim plään on simppeli”!

Walesin tiikeri
Kuinka nyt sattuikaan, niin Walesin tiikeri, Tom Jones, on ensi kesän Pori Jazzin yksi tähdistä kansainvälisessä Pori Jazzin lauantaissa.
Toivottavasti Suomen jalkapallon A-maajoukkue näyttää huomenna omat tiikerinsä vieraissa Cardiffissa. Suomen yksi tärkeimpiä pelaajia on edelleen Jari Litmanen, mutta on kysymysmerkki, jaksaako hän pelata koko ottelua. Siinä mielessä Alexei Eremenko Juniorin valinta maajoukkueen ryhmään saattoi olla Stuart Baxterin osalta erittäin tärkeä pointti.
Vaikka Manchester Cityä edustava Graig Bellamy on ollut vammainen, niin on uskottava, että mies parsitaan kokoon tähän otteluun vaikka kalastajalangalla. Mikäli hän on täysin terve, niin se tietää todellista kiirettä Suomen toppariparille Sami Hyypiä – Hannu Tihinen.
Mutta nyt jos koskaan olisi myös Mikael Forssellin näytön paikka tärkeässä maaottelussa. Ennakolta niitä maaleja on aina Miklulta odoteltu, mutta jopa Jonatan Johansson on ollut häntä vaarallisempi kärkipelaaja.
Toivottavasti myös Hollannin AZ Alkmaarissa huikeita otteita esittänyt puolustaja Niklas Moisander pistetään kylmästi avaukseen. Tästä 23-vuotiaasta Niklaksesta kuullaan vielä paljon Euroopan kentillä.
Walesin yksi syömähammas voi muuten olla Arsenalissa pelaava Aaron Ramsey, 18. No, kyllä into laantuu kun Petri Pasanen taklaa pari kertaa Saksan Bundesliigassa opituilla taidoilla.
Mutta piste Millennium Stadiumilta on MM-karsintajoukkueemme vähimmäisvaatimus.
Piste.

SM-liigan välierät
Jääkiekon SM-liigan välierät ovat alkaneet eilen. Finaaliin mennään neljällä voitolla.
Koska jääkiekon valtikka on nyt siirtynyt huomattavasti pohjoisempaan suuntaan, niin etelän mainetta puolustaa yksin Espoon Blues. Ei näiltä leveysasteilta ja pituuspiireiltä pitäisi olla yhtään suosikkia, mutta viimeistään JYPin päävalmentaja Risto Dufvan lausunnot Turussa TPS-pelin jälkeen pistävät toivomaan, että päävalmentaja Pekka Virta näyttää KalPan peräsimessä närhen munat liian suureksi egoksi kasvaneelle Ärdeelle!
Mikäli KalPa pudottaa JYPin, niin sen jälkeen meikäläiselle on täysin sama kuka Kanada Maljaa nostelee tänä vuonna mestaruuden merkiksi. Dufva nyt vaan sattui ylimielisyydellään saamaan meikäläisen antipatiat. Meillä on ennestään jo pari niin suurta jääkiekkomiestä, ettei siihen joukkoon enää kolmatta tarvittaisi.
Nyt Sami Kapanen ja Kalle Sahlstedt verkot tötterölle. Jääkiekon puolivälierät toivat tietoisuuteen ainakin yhden pelaajan, josta ei paljon ole puhuttu, mutta mies iskee vaan tärkeitä maaleja. Hän on Espoon Bluesin Toni Kähkönen. Pankaas seuraten. KalPan ryhmästä löytyy puolustaja Mikko Kukkonen ja kesken kauden mukaan tullut hyökkääjä Härski Hartikainen.

Formulaa maailman nopeimmille
Yleensä se kuski, joka on voittanut kauden ensimmäisen formulakisan Australiassa, on ollut myös kauden lopussa erittäin korkealla.
Viime kaudella Melbournessa voitti Lewis Hamilton ja vuonna 2007 Kimi Räikkönen. Kun Fernando Alonso pystyi siellä voittamaan 2006, niin saattaa hyvinkin olla jotain perää siinä, että jos osaa Melbournessa väistellä kenguruja, niin on loppupisteissä korkealla.
Onneksi tuo Bernie Ecclestonen junailema osakilpailuvoittojen ratkaisevasta asemasta, sai yhtä matalan kohtelun tallien osalta kuin mies itse on. Tosin Bernie aanailee, että McLaren on piilotellut iskuvalmiuttaan kauden sääntömuutosten alla. Tosiasia kuitenkin on, että kun nykyautoilla kuskin rooli nousee merkittävään asemaan, niin Hamilton ei ole maailmanmestari.
Mutta yllättäjän rooliin veikataan Jens Buttonia, joka ajaa uudessa Brawn GP-tallissa ja tallin omistaa Ferrarin entinen tekninen johtaja Ross Brawn. Auto pitäisi olla kuulemma parhaassa iskussa ja rahaa talliin sijoitta itse Ecclestone ja Honda.
Yksi tärkeä tieto on Melbournen tallialueelta: kilpailun jälkeen siellä esiintyy brittibändi The Who.

Pelipaikalla parasta
Vaikka tuota kisatarjontaa töllötin tarjoaakin paljon, niin pelipaikalla homma on parasta. Tv-tarjonnasta unohtui tuo ampumahiihto, mutta kun Kaisa Varis ei vielä ole mukana, niin ulkoilmaan kannattaa lähteä. Ehkä tuo Isomäen jäähalli on lauantaina yksi tärkeä rasti Jukolan Viestissä.
Tosin maailman paras naissuunnistaja Heli Jukkola on Ulvilassa Massin Majalla sunnuntaina noin viiden teen aikoihin, joten sielläkin voitte piipahtaa.
Mutta kuten huomaatte, niin alkava viikonvaihde tarjoaa kyllä seurattavaa suunnalla jos toisella.

27.3.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva