Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kuntien taakka lisääntyy

Kuva: Kuntien taakka lisääntyy

Vaikka pään pistäminen pensaaseen olisi päättäjille huomattavasti helpompaa, se ei auta, kun lama runnoo päälle kuin raivo härkä. Hämeen hitaisiin laman syvyyden ymmärtämisessä kuuluu maan hallitus, jolla on kuitenkin saatavilla laajimmat tiedot talouden tämän hetken tilasta.

Hallitus markkinoi nyt kehysriihessään tekemiään päätöksiä suurena kädenojennuksena kunnille. Käytännössä toimet ovat riittämättömiä.
Kunnilla on hätä kädessä jo nyt. Yhteisöverotuotot ovat laskeneet puolella, verotulot pienenevät työttömyyden pahentuessa. Säästölistoja laaditaan joka kunnassa.
Ennen vanhaan vitsailtiin, että autolle annettiin korjaamossa valohoitoa. Vähän valohoidolta hallituksen toimet kuntiin päin vaikuttavat. Eikä se ole vitsi.
Sekä valtiovarainministeriön että Suomen Pankin ennusteet povaavat viiden prosenttiyksikön laskua bruttokansantuotteeseen. Etlan ennusteessa pudotus on 6,5 prosenttia. Vienti sukeltaa ja työttömyyden arvioidaan nousevan tänä vuonna 250 000:een.

Hallitus lupaa kunnille 10 prosentin nousua yhteisöveron tuottoon ja mahdollisuutta korottaa kiinteistöveroa, mutta näiden vaikutus jää vähäiseksi. Valtionosuuksien nostosta hallitus päättää vasta, jos kunnat saavat neuvotelluksi maltillisen palkkaratkaisun. Se tarkoittanee lähinnä nollalinjaa.
Kuntien palveluksessa olevat ovatkin jo älähtäneet, että hallitus aikoo tukea kuntia ottamalla rahat kunnan palveluksessa olevien selkänahasta.
Hallitus tuntuu uskovan voimallisesti siihen, että kunnissa eletään kuin pellossa. Pääministeri Matti Vanhanen patisti kuntia saattamaan kustannuskehityksensä hallintaan. Vanhasella kuten kaiketi myös valtiovarainministeri Jyrki Kataisella näyttää olevan käsitys, että kunnissa käytetään rahaa palveluihin holtittomasti.
Molemmat ministerit ovat omissa kotikunnissaan valtuutettuja, joten heillä pitäisi olla tarkka tieto siitä, että kuntien rahat kuluvat lähinnä lakisääteisten palvelujen järjestämiseen. Juuri niiden palvelujen, joita hallitus ja eduskunta työntävät kuntien harteille, mutta eivät useinkaan heitä rahasäkkiä perästä.

Kuntien menoista suurin osa on palkkamenoja, joita kautta linjan viime tes-kierroksella nostettiin.
Kukapa se nimenomaan vaalikampanjassaan lupasi mittavia korotuksia kuntaväen palkkoihin? Mikäli muistan, barrikadeilla olivat juuri samat henkilöt, jotka nyt surkuttelevat kuntien suuria menoja.
Kukapa olisi uskonut, että kaksi vuotta sitten valtaan noussut porvarihallitus joutuu elinkaarensa keskivaiheilla ratkomaan vuosisadan pahinta talouslamaa.
Miten hallitus onnistuu yhä syvenevän laman torjunnassa, on kohtalonkysymys hallitukselle, mutta ennen kaikkea koko kansakunnalle.

Hallituskauden alku oli nimittäin kuin yhtä juhlaa. Porvaripuolueet olivat juuri saaneet eduskuntavaaleissa merkittävän voiton, joka loi pohjan porvarilliselle enemmistöhallitukselle.
Elettiin markkinaliberalismin kukoistusta ja taloudellisen nousun lumoissa. Suomen kuviteltiin olevan kuin Yhdysvallat pienoiskoossa.
Katseet oli kiinnitetty suureen länteen ja lännen opeilla sitä hallituskauden alussa hallittiinkin: verot alas ja tuotot taivaisiin. Kun jenkkiläinen korttitalo sitten romahti, laskua saavat maksaa tavalliset suomalaisetkin.
Kuka vanhaa muistaa, sitä tikulla silmään.
Laman keskellä kannattaa kuitenkin panna merkille, mitä porvarihallitus ensi töikseen teki. Hyvätuloisten verotusta kevennettiin, perintöverotusta rukattiin suurten omaisuuksien osalta ja metsänmyyntivero puolitettiin. Ruoan alvia luvattiin pudottaa, mutta kauppiaat ovat jo moneen kertaan ehtineet eliminoida hinnankorotuksillaan sen vaikutuksen.

Kuka vielä sanoo, että se mitä hallitus tekee, on sattumaa? Sattumaa ei ole myöskään, millä opeilla lamaa torjutaan.
Kokoomusnuoret jo esittivät julkisen sektorin karsimista ja sosiaaliturvan leikkaamista. Vanha sanonta kuuluu, että lasten suusta se totuus.
Eivät kokoomusnuoret tällä ehdotuksellaan pyörää uudelleen keksineet, vaan toistivat kokoomuksen pitkäaikaisen tavoitteen kuntapolitiikassa.
Ei ole montakaan vuotta, kun kokoomus vaati myös työttömyyskorvausten leikkaamista, jotta työttömät eivät liian pitkään lorvehtisi kotosalla työttömyyskorvausten varassa.
Hallitus aikoo helpottaa laman vaikutuksia ottamalla velkaa ja työntämällä ongelmien ratkaisut eteenpäin seuraavalle hallitukselle.
Kansa päättää, millainen hallitus sitten saa pesänselvittäjän tehtävän.

Ulla Turkki

27.3.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva